reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

gabrielka - dzwonić raczej nie będę (nie przepadam za tym lekarzem), bo to chyba nic niepokojącego, ale przy najbliższej wizycie (25.05) zapytam na pewno.

aureolcia - myślę, że ma sens jak dochodzisz do 40 tc i nadal się nic nie dzieje. Ty masz jeszcze czas i nie ma co pospieszać maluszka, niech sobie jeszcze dojrzewa :tak: A pisałaś o pizzy - dziwnym trafem ale wczoraj miałam okazję wypróbować jak na mnie działa, bo byliśmy z mężem na urodzinach znajomego i miałam po solidnym kawałku cukier 107 :tak: Miałabym więcej jakbym zjadła kilka (tak ze trzy :sorry2:) chipsy.

Dobrej nocki Słodkie!

reklama
gabrielka - A pisałaś o pizzy - dziwnym trafem ale wczoraj miałam okazję wypróbować jak na mnie działa, bo byliśmy z mężem na urodzinach znajomego i miałam po solidnym kawałku cukier 107 :tak:
Dobrej nocki Słodkie!

a spróbuj zmierzyć wtedy jeszcze po 2 h, bo jak ja jem coś mącznego, to po 1 h mam dobry cukier, ale on rozkłada się u mnie wolniej i po 2 h jest tragedia :-(

Witam!
Mama_ola - wydaje mi się, że to prawidłowa reakcja trzustki - w końcu wydziela ona insulinę na zasadzie sprzężenia zwrotnego - tzn. że jak jest większy poziom cukru we krwi to trzustka dostaje znak do wydzielania insuliny. W ciąży mimo nazwy cukrzyca tak naprwdę to mamy nietolerancję glukozy z powodu nadmiernego obciążenia trzustki, ale przeciez skoro to mija to nie oznacza, że nasze trzustki sa popsute (jak w "zwykłej" cukrzycy) - i pewnie w tym przypadku zadziałała - szkoda tylko, że działają nam te trzustki w ciązy wolniej - bo gdyby tak działała cały czas to można by jeść co się chce;-)

pozdrawiam

mama_ola wiem że mam jeszcze czas ale chyba chciałabym juz urodzić :szok::szok:
Jestem już zmęczona, młody wszystko mi w brzuchu przestawia, spać w nocy nie mogę przez ból bioder i znowu wczoraj miałam jakieś skurcze i ten ciągły ucisk na pęcherz mnie wykonczy :baffled: Biegne do kibelka bo mam wrażenie że zaraz narobie w majtki a tam 2 kropelki :eek:

Jak u was pogoda? Bo u mnie 2 dobę leje i właśnie dzwonił do mnie M że nie wytrzymały wały na rzece i został wprowadzony stan alarmu powodziowego :eek: Na szczęście ja mam do tej rzeki daleko, ale moja mame ewakuują z pracy bo ich zalewa :eek: Masakra jakaś, a ja mam jutro wizytę w poradni :eek:

Ostatnia edycja:
Andzia - mam nadzieję, że jest tak jak mówisz - moja trzustka się w końcu budzi i bierze do roboty :tak: Taaak - nasze trzustki nie są "popsute" - są czasowo upośledzone ;-)

Aloy - spróbuję zmierzyć jeszcze po 2h, ale u mnie to zazwyczaj po takim czasie po posiłku jest poniżej 90

aureolcia - potrafię sobie wyobrazić, ze chcesz już urodzić i masz już dość. Ciekawe jak ja będę marudzić jak dojdę do Twojego etapu. Ja już się nie mogę doczekać i już mi wszystko zaczyna przeszkadzać. A dopiero za chwilkę wejdę w 8 miesiąc... Ale u Ciebie już chyba niedługo...

Ciekawe jak sobie radzi wiolan, czy już po wszystkim? No i może Maję dziś wypuszczą?

A u mnie w końcu wyszło troszkę słońca i chyba skorzystam z okazji i przejdę się do lumpeksu - może jakieś fajne bodziaki upoluję, już tylko ich mi brakuje :-p

Ostatnia edycja:
siemano
ja od 5 nie spie ;/
wkurzona jestem bo nie wiem o co kaman ;/
Pola macha nogami tak gora dol i non stop sobie buzie rekoma gladzi i ma oczy zamkniete :/ i tak bylo od 3 do 7 dzis ;/
nie plakala ani nic ;/ myslalam ze brzuch bo jak masowalam to nie machala i nie dotykala sie ;/

U mnie tez ciagle pada, zimno jak diabli...gdzie ta wiosna.

Dzisiaj czytalam artykul o cukrzycy ciazowej, gdzie doktor wypowiadal sie:
Podłoża genetyczne cukrzycy ciążowej i cukrzycy 2. typu najprawdopodobniej są identyczne. Można śmiało powiedzieć, że cukrzyca ciążowa jest ostrzeżeniem przed cukrzycą 2. typu. Ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. w okresie piętnastu lat po przejściu cukrzycy ciążowej sięga aż 50 proc. - mówi dr Klupa.

No i wspominal, ze nalezy tez dbac o dzieci, aby prawidlowo sie odzywialy i mialy duzo ruchu, bo one tez sa zagrozone cukrzyca.

Moj maz caly czas mnie uczula bym po porodzie postarala sie zachowac terazniejsze nawyki, bo tylko na dobre mi to wyjdzie. Tym bardziej, ze moja babcia cukrzyce miala, wiec jestem w grupie ryzyka. Zobaczymy czy bede miala wystarczajaca ilosc samozaparcia :eek:

mama_ola u mnie nie ma lumpeksu z rzeczami dla dzieci więc ja szaleje na allegro :-) Ostatnio zakupiłam 8 bodziaków za 10 zł używanych of kors :-)

Witam
Mi już też brak słów na tą pogodę, na dodatek ostatnimi dniami ciągle myśle czy maluszek zdrowy, jak to z tym porodem będzie itp.

Poza tym w sobote idę na komiunię - jakoś się nie widzę przy tym suto zastawionym stole???:szok:

Ogólnie taki chyba gorszy dzień mam :( może to dlatego że poniedziałek??

Dziewczyny próbowałyście może fasolki po bretońsku w naszej diecie?

reklama
Elmoo ja też znowu schizuje czy młody urodzi się zdrowy :szok:
Dołują mnie te reklamy fundacji TVN a jeszcze jak wczoraj byliśmy u teściów to oglądali program o chorych dzieciach :wściekła/y:
Ja osobiście fasolkę po bretońsku mogę jeść ale oczywiście nie całą miche tylko średnią miseczke :-p nawet mogę do tego kromeczkę chleba pszenno-żytniego z ziarnami :tak:
A jak będzie z Tobą to już musisz sama przetestować :tak:

Aaaaa ja też idę w sobotę na komunie, no chyba że zaczne rodzić to nie pójde :-p
Ale 2 maja też byłam i cały dzień cukier był ok, nawet po kawałku tortu :tak: Może w tym dniu Bozia nade mną czuwała :-)

Ostatnia edycja:
Do góry