reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

mama_ola mi gin mówił jak się dowiedziałam że jestem w ciąży żeby unikać miękkich serów typu feta, ser kozi, sery pleśniowe, i jeszcze kilku innych rzeczy np. tatar więc może lepiej go wyeliminuj, nie tylko przez wysoki cukier :tak::tak:

reklama
Tiaaa... M pojechał a ja będę miała jazdę chyba. Odkryłam powód krzyków Filipka i czuję się jak wyrodna, paskudna matka zaniedbująca własne dziecko i nie wiem czy rzeczywiście to z zaniedbania (chociaż nie wydaje mi się...) czy jakieś uczulenie. Młodemu w zeszłym tygodniu pojawiły się zaczerwienienia na pupce, po czym pojawiły się małe krostki. Zaczęłam to smarować sudocremem i zmieniłam pieluszki z biedronkowych Dada spowrotem na Pampersy (miałam na 2 dni akurat) i się poprawiło a od piątku zaczęłam spowrotem używać Dada co zbiegło się z przyjazdem M, który na weekend przejmuje przewijanie, karmienie itd. no i odparzenia znowu się pojawiły. Są paskudne do tego stopnia, że sączy się z nich surowica i skórka zeszła! Patrzyłam i sprawdzałam jak M myje mu pupcię i robi to dobrze, nie zostaje nic z kupki czy siuśków. Wczorej odstawiliśmy chusteczki i zastąpiliśmy je wodą i odparzenia się i tak pogorszyły.
Ja już nie wiem czy to nasza wina, czy to rzeczywiście uczulenie na pieluszki/chusteczki. W każdym razie boli go strasznie i dlatego ciągle płacze prawdopodobnie ;-(

Czesc dziewczyny:-)- powiem ze sporo czasu sie nie odzywalam- ale ciagle mi go brak:-).
Czuje sie nie zle , a i cukry mam dosyc fajne- ja w szczegolnosci do tych co chleba nie moga zyje tylko chlebem- tzn. nie moge pszennego pieczywa w tym pysznych cieplych buleczek- ale inne chcebki w szczegolnosci te z ziarenkami sa w porzadku.
Moja szyjka trzyma sie o wiele lepiej niz w poprzedniej ciazy- ale mimo wszytsko mam juz rozwarcie wewnetrzne na okolo cm.:((:)-( Mam nadzieje ze jednak donosze bez wikszego problemu to malenstwo- Chyba sie nie odzywalam od momentu jak Agga86 byla w szpitalu- gratuluje malenstwa:))
imam nadzieje ze wszystko bylo w porzadku bo narazie Was nie nadrobilam.
Witam rowniez nowe mamuski z cukrzyca- moja jakos ostatni faktycznie laskawa dla mnie i pozwalam sobie na wiele co idzie za tym ze dosyc zaczelam tyc ale juz stoppuje, bo sie boje ze nie bede sie umiec zatrzymac.
Agga86 byc moze maly ma faktycznie jakies uczulenie i jesli przy pampersach bylo oki to cos w tym jest- a ja mam jeszcze dla ciebie jeden sposob bardzo domowy- po umyciu malemu dupci- zasyp go maka ziemniaczano- rewelacyjnie wysusza:) mam nadzieej ze na to nie bedzie miec uczulenia. oczywiscie jak maka to kremu nie dawaj , mozaesz na zmiane.
Musze Was troche poczytac to bede mogla sie odniesc do wiecej tematow.

mama_ola dzięki za informację, fatycznie 7ww to w zupełności na biad wystarcza. Ja narazie gdybam ale od wtorku prwdopodobnie glukometr idzie w ruch więc nadejdzie moja chwila prawdy.

Jeśli któraś z was ma przepis na ten cudowy chlebek który wam tak bardzo służy to poproszę. On jest na bazie mąki żytniej czy jakiejś sojowej?

dziś jak zmontowałam sobie omlet na śniadanie - taki po andaluzyjsku Montingniaca to słabo mi było niemiłosiernie - więc to za mało napewno :no: lepej mi zdecydowanie po wasiez dodatkami.
Pozdrawiam

Acha mąkę żytnią dostałam bez problemu w zwykłym spozywczaku ale tą sojową nieodtłusczoną gdzie moge kupić? Jest może w jakiejś sieci?

Witam słodkie.

Maria napisz jak tam po chrzcinach było?mam nadzieję że spokojnie i od tej pory będziesz mieć prawdziwego aniołeczka:-)

gabrielka ty pisałaś że dajesz dużo sudokremu...jego natomiast trzeba dawać cieniutką warstwę i tak wmasować żeby nie było widać białej warstwy.

wwanda no jak dziecko na piersi polożą to już nie boli bo skurczy nie ma:-p ale potem przy szyciu nie jest tez najprzyjemniej:baffled:

emka a mi mówili w szpitalu że ciemieniucha to wina hormonów:baffled: i bądz tu mądry

eeee
nie wazne. ciemieniucha jest i tyle. jutro obowiazkowo cos musze na to kupic.
moja ma pupke czerwona i taka skore jakby sucha jakby poschodzila jej. co na to polecacie i od czego to ? pieluchy ? nie uzywam chusteczek juz ani zadnych kremow.

Takie coś znalazłam:

-Jeśli ciemieniucha jest bardzo nasilona, zamiast zwykłej oliwki lepiej zastosuj specjalny krem (np. Stelaker, Mustela) albo olejek (np. Olejuszka, Skarb Matki). Takie preparaty zawierają wyciągi z roślin (np. z liści brzozy czy kwiatu lipy), które powstrzymują nadmierne wydzielanie łoju, oraz substancje natłuszczające, przyspieszające odwarstwianie się łusek. Najlepiej nakładać je na noc, a następnego dnia rano umyć główkę i wyczesać łuski miękką szczoteczką.

-Przy silnej ciemieniusze do mycia głowy możesz używać (na zmianę z delikatnym szamponem, np. Klorane Bébé) namoczonych w ciepłej wodzie otrąb pszennych albo płatków owsianych, które zmiękczają łuski i działają łagodząco na skórę dziecka.

A próbowałaś mąki ziemniaczanej na tą pupę?? i wietrz jej jak czesto się da.

moze jakis puder czy co ?!
a jak mam wietrzyc ? ma lezec z gola du*ka ? :o

Pola nie spala od 6 do 15 :o
a teraz spi od 15 :o :))

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry