reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Ja dziś po wizycie u pani diabetolog. Jutro mam mieć jeszcze raz badanie z glukozą, tylko, że 75g. Pani doktor powiedziała, że glukoza w moczu wcale nie musi oznaczać cukrzycy:confused:. Jestem już durna w tym temacie. Także dziś mogę jeść wszystko, nie trzymając diety:tak:.Podoba mi się to:-D:-D:-D

reklama
Witajcie! Jednak dołaczam do grona cukrowych mamusiek.Z podejrzeniem cukrzycy wysłano mnie do Kliniki na krzywa cukrową.Badania i obserwacja potwierdziły tylko obawy. Dostalam glukometr, dietę i wskazówki które muszę teraz wdrązac w nasze życie. Najbardziej przeraża mnie gotowanie obiadów . Może macie jakies fajne sprawdzone przepisy? Bedę wdzięczna:) Póki co jestem przerażona tymi wszystkim zmianami które nadeszły tak niespodziewanie. Pozdrawiam:)

Witam.
Chciałabym Was zapytać o radę. Odebrałam dziś swoje wyniki krzywej cukrowej. Na czczo 86 przy normach 74-106 i po godzinie obciążenia 50 wynik 160. Wizyta u lekarza dopiero 6 kwietnia. Słyszałam,że norma jest do 140. Co Wy na to? Niepokoi Mnie to bardzo. Będę wdzięczna za każde słowo.

Tydzień temu ja borykalam sie z tym problemem Selena.Najprawdopodobniej przy wyniku po 50 tce 160 zostaniesz jeszcze raz obciążona glukoza 75. Krew bedziesz miała pobierana naczczo i po 2 godzinach. Ten wynik jest bardziej dokładny niż po obciązeniu 50 tką.Jeżeli nadal będzie przekraczal norme to zostaniesz skierowana na wykonanie krzywej cukrowej( z tych badan wrócilam dziś) Przez 3 doby będziesz miała mierzony cukier 7 razy dziennie, oczywiście przy diecie szpitalnej dla cukrzyków.Po tej obserwacji napewno dieta do domu, glukometr i po dwoch tygodniach kontrola w poradni cukrzycowej u diabetologa.Pozdrawiam:)

witam.
kasia2005- u mnie też cukier na czczo 101 -bedziemy we dwie rywalizować na ranny poziom . U mnie cukier spada bo jem druga kolacje o 20.30 a nie jest to dobry pomysł bo zaraz mi ketony wyjdą w moczu. O 3 nad ranem spada do 85 a potem rośnie.Myślę,że bez insulinki się nie obędzie bo już cudowałam na wszystkie sposoby a cukier na czczo beznadzieja.
Zaczynam sie powoli szykować na wizytę u lekarza. Jesli będzie dyskutowac na temat rannego omleciku to tyle będzie jego ile się nagada.(właśnie dusza się warzywka na rano).Do mądrzenia to są pierwsi-niech przyjedzie taki na tydzien i przyszykuję każdą potrawę.Zapraszam serdecznie.
Monigsan czy ja dobrze zrozumiałam,że jesz na pierwsze sniadanie jogurt albo serek wiejski? .Napisz jakie ilości to spróbuje wprowadzic na swoje śniadanko- jak tak pokombinuje to przynajmniej coś podpowiedzą na Karowej.Dawno mnie nikt nie opierdzielił i zapomniałam jak krew wrze w żyłach.

view
Jak czytam o tym pomorskim leczeniu, to normalnie mnie krew zalewa.
Taka niby Warszawa, a oni nas mają głęboko w d...
Dlaczego u Was jest diagnostyka, konsultacje, kontrole, spotkania z DIABETOLOGAMI (krzyczę, bo ja widziałam diabetologa przez minutę kiedy mi dawał wypis, tak to tępe położne).
Nie to że uśmiecha mi się leżeć w szpitalu 3 doby, pewnie by mnie to na chwilę załamało, ale w końcu chodzi tu o coś ważnego.
Co za porażka.

monika1977
A może kolacja o 20:30 wcale nie wywoła ketonów z lasu? :sorry:
Tylko nie rozumiem tego spadku w nocy i wzrostu rano, nawet te efekty samo czegoś tam do mnie nie przemawiają :no:

Na pierwsze śniadanie serek wiejski, jogurtów nie. Lubię te serki, a czasami po prostu nie chce mi się, albo nie mam czasu na przygotowywanie czegoś więcej. W drugim śniadaniu nadrabiam węglowodanami a i wtedy mogę zjeść więcej.
Ale ten serek wiejcki to jem zielony (czyli tłustszy), nie niebieski light).
Skoro nabiał rano mi nie podnosi to sobie jem, a co :happy:

Moniqsan aż niedowiary że w stolicy sa takie kłopoty z konsultacjami.Jak pomyśle że sie denerwowałam że musze dojeżdżac do Gdańska na konsultacje ( mieszkam w Pucku około godziny jazdy) to teraz śmiac mi sie chce. Na krzywą cukrową przyjeli mnie do Kliniki Połoznictwa Akademii Medycznej w Gdańsku. Fakt miałam szczęście trafiłam na dwa wolne miejsca bo trudno sie tu dostac( wiele pacjentek przyjeżdża z różnych części kraju). Opieka medyczna fachowa i sympatyczna. Przerażały mnie troche obchody, poniewaz przychodziło na nie więcej studentów niż lekarzy. Ale to specyfika akademickich szpitali.Porobiono mi dodatkowe badania,o których chodząc prywatnie do swojej gin nie mialabym pojęcia że takowe są.Dostalam wskazówki a teraz za miesiąc musze się zgłosić do poradni cukrzycowej kobiet w ciązy ( przy tym szpitalu)do diabetologa z którym bedę w stałym kontakcie do końca ciązy.

Witam Panie!
Jestem studentką V roku WUM. Obecnie piszę pracę mgr, w związku z tym mam gorącą prośbę, a mianowicie proszę o wypełnienie mojej ankiety na temat "Sposobu żywienie kobiet w ciąży". Ankieta nie jest czasochłonna, bo zawiera jedynie 16 pytań ;]. Pełna anonimowość.

Oto link do ankiety:
Sposób żywienia kobiet w ciąży - www.ankietka.pl

Z góry dziękuje za poświęcony czas na wypełnienie ankiety. Pozdrawiam

Ania :-)

Odnośnie opieki medycznej to ja mam wizyty kontrolne u diabetologa co 2 tygodnie. Musze prowadzić zeszyt w którym pisze dokładnie wszystko co zjadłam więc niestety u mnie omlecik by nie przeszedł. Pamiętam jak za jajecznice dostałam ochrzan ( przy studentach:zawstydzona/y:) i za berlinki ale wytłumaczyłam, że raz na jakiś czas muszę zjeść coś "normalnego".
Ja niestety po serku wiejskim rano mam 156/148 :wściekła/y:
VIEV przepisy znajdziesz na wcześniejszych stronach, wiem że dużo czytania ale sporo można się dowiedzieć :-)
Dziewczyny w niedziele zaszalałam z lodami, byłam u rodziców i ciężko było odmówić ;-)zjadłam naprawdę sporo ( duży pucharek)i po godzinie 98, mniej niż po obiedzie, no i o co w tym chodzi ???? Zjadłam lody jako podwieczorek (2,5 godz .po obiedzie i 2,5 godz. przed kolacją) na który mam 2WW a zjadłam zdecydowanie więcej :-), nie ruszałam się po nich a wyniki po kolacji tez super. Niedługo znowu zjem lody a co tam ;-):-):-):-):-):-):-)

reklama
Do góry