reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
hej

emka ja nie pamietam jak to jest z tymi obwodami, ale sprawdz sobie na siatce centylowej jakie przedzialy powinny byc :tak:

jeju czytam o waszym jedzeniu i na sama mysl o warzywach na patelnie i gotowanym miesie mi niedobrze :eek: kurde mialyscie duzo nizsze wyniki ode mnie na obciazeniu chyba nie?
ja wczoraj zrobilam probe jeszcze jedna z glukometrem tescia, zeby sie upewnic czy te moje pomiary na pewno sa dobre, bo sa takie niskie...najpierw przed wyjsciem wszamalam 1/2 kanapki tego ciemnego chleba z wedlina, a tescie nas jeszcze poczestowali kolacja i zjadlam bialy chleb (1 kromka) z maslem, pomidorem, do tego kabanos i troche ryby w warzywach. Zrobilismy pomiar po 1h i mialam zarowno na moim jak i na tescia glukometrze 99. Czy to jest mozliwe przy tak wysokim wyniku obciazenia glukoza?? sama diabetolog powiedziala, ze wysoki wynik, to ja chyba przy nim powinnam byc na ostrej diecie?

w czwartek mam kolejna wizyte u diab. to zobaczymy co powie na te moje cukry. Mam nadzieje, ze pozwoli mi teraz pozniej przyjechac, bo co 2 tygodnie wyjazdy to mnie dobija.

starlet nie pamietam jaki ty mialas wynik, ja po 75g glukozy po 2h mialam 155 - a twoje wyniki po posilkach wygladaja jak u zdrowego czlowieka :) kazdy by takie chcial :) a co do diety to wynik samego testu nie okresla od razu jak bardzo ostra powinna byc dieta - masz miec diete taka zeby nie przekraczac norm i tyle :) takze zycze smacznego w palaszowaniu kolejnych pysznosci :)

powiem szczerze ze nie wiem o co chodzi w tych centylach ;)
moze poprostu macie wpisane gdzies obwody glowek i mi podacie :) tzn wiek i obwod. najlepiej 2 miesiac :)

No wlasnie a ja mialam 197!! Dlatego nie kumam tego...a moze jakis blad w labie?
Pobierali wam krew z zyly czy z palca?

emka moja w 2 miesiacu miala 39cm.
A w siatce zaznaczasz w odpowiedniej kratce przy wieku dziecka ile ma centmetrow i patrzysz na ktorej linii jest. Jak na 25% tzn, ze 25% dzieci ma takie wymiary, jak na 50% to, ze polowa dzieci w tym wieku ma taki wymiar glowki..jakos tak to bylo...orientacyjnie pokazuje ci, czy dziecko miesci sie w standardach czy jakos wymiarowo odbiega od norm.

reklama
Hej Słodkie,

Po pierwszych niepowodzeniach zaczynam odkrywać kolejne rzeczy które mogę jeść. Głównie chodzi o śniadania, bo po pozostałych posiłkach norm raczej nie przekraczam. W swoim śniadaniowym menu mam już jajecznicę (89-94), twarożek z warzywami (109) oraz dziś przetestowaną białą kiełbaskę na gorąco z 1 kromeczką chlebka wasa (119). W ogóle chlebek wasa jest moim ostatnim odkryciem. Już myślałąm, że żadnego chleba jeść nie będę mogła, a tu 2 razy na kolację, raz na śniadanie i cukry zawsze były dobre :-)

majka - ja też wcinam kabanosy (które skutecznie podjada mój M, więc podwójne bankructwo ;-) ) i też brakuje mi owoców. Ale będę próbować. Może coś tam będę mogła jeść... Po wczorajszych truskawkach miałam 122. Bez rewelacji, ale jeszcze w normie (mam do 120). I widzę, że jeszcze jedno mamy wspólne - dociekliwość. Milion pytań na minutę ;-) Mnie też zastanawiają te pasy poporodowe, bo słyszałam skrajnie różne opinie na ten temat :baffled:

starlet - może faktycznie coś nie tak przy teście? Może próbkę zanieczyścili, albo co? Ja po 75 glukozy miałam zaledwie 144, czyli wynik wręcz graniczny, a teraz to po 1 kromce razowego chleba mam normy przekroczone (po dwóch miałam 140). Albo jest też tak, jak któraś z dziewczyn mówiła - stan się pogłębia im starsza ciąża? Tylko u Ciebie w ogóle nie widać problemu! Ciekawa jestem co Ci powie lekarz. Ja też mam w czwartek konsultację, tylko u mnie nie tak różowo niestety :-(

Do góry