reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

witam dziewczynki :)

starlet - no niestety z moim glukometrem wszystko gra i kody tez takze poprostu przesadzilam z jedzonkiem :) dzisiaj juz na szczescie wszystko ok :)

gabrielka - gratuluje imprezy i nie kuś dziewczyno tymi smakolykami bo sie zdziwisz jak zapukam do drzwi.... :D:D:D

kuroslaw - trzymam kciuki za wyniki a takiego sprzedawce to powinni banowac na allegro - masakra jakas

aureolcia - ja mam takie i powiem szczerze ze bardziej to mnie przeraza wielkosc tych wkladow poporodowych...

agga - trzymam kciuki za powodzenie i obys juz niedlugo mogla sie przytulac do Filipka

mama ola - na początek proponuje rozbicie posiłku na mniejsze porcje - tak mi doradzila lekarka bo tez mialam przy sniadaniach po pierwszym tygodniu za wysokie wyniki i zakazala łączenia nabialu z miesem i z pieczywem, chociaz nabialu to wogole najlepiej na sniadanie nie szykowac (olej owsianke itp) ja po przebudzeniu mierze cukier i na szybkie pierwsze sniadanie zjadam 1 Wase lekką z szynką - tak na rozkręcenie, po gdzinie np dzisiaj cukier był 90 wiec moglam juz zjesc cos wiecej i zjadlam np jajecznice z cebulką i kiełbaską i po godzinie dalej bylo ok :)

aureolcia - pocieszylas mnie tym napadem placzu - az sie usmiechnęłam ihihi

pozdrawiam wszystkie slodziaki :) i niziutkich cukrow do samego porodu zycze i szybkiego powrotu do normalnosci wszystkim juz rozpakowanym :)

reklama
aasica Twoje normy są super jakby tak było to po mojej cukrzycy ja mierze po 1 h tak mi powiedzieli w szpitalu ze normy sie nie zmieniają czyli 140 po 1 h i na czczo do 95 ale coś nie chce mi sie wierzyć bo przecież inne są normy w ciąży a inne dla "normalnych" ludzi w necie znalazłam normy takie jak Ty masz, spróbuje umówić sie do diabetologa pokaze mu te moje pomiary z resztą pasków nie mam i nie zamierzam kupować bez refundacji wizyte mam u ginka we środe to da mi recepte a Ty masz te normy od diabetologa??
spróbuję jak mówisz z tym ulewaniem ale tak myślę ze to kwestia tego ze jak się budzi to głodny jak lew i tak się łapczywie dorwie do cycka ze za szybko się napije i nie strawi wszystkiego

Mama Ola ile ty masz wzrostu, że nosisz 41,5? :rofl2:
Na śniadanie polecam ci jajka pod każdą postacią, może być omlet (jajko z przyprawami roztrzepać bez mąki ani mleka) jajecznica na masełku czy jak lubisz, po tym nie powinny cukry ci skakać.

Maria próbowałaś dokarmić synka? Mój też tak robił jak był głodny, płakał podczas ssania bo mało leciało , a to chłop który potrzebuje zjeść;-)
Jeszcze dziś miałam gości ale to już koleżanka i braciszek z rodzinką to przynajmn iej pogadałam bo jeszcze tak troche i zdziczeje:szok::-p

Co do ulewania to słyszałam,że dziecko jak za dużo zje to jego żołądeczek nie przyjmuje i ulewa. Natanek miał tylko kilka razy tak, on ma tak , że jak robię mu butle to je tyle ile chce i potrafić czasami zostawić nawet pół butli:-)

Dziewczyny czy wierzycie w nauraczanie? czy znacie sposoby na oduroczenie?

Oduaraczanie - musisz polizać czoło i splunąć na 4 kierunki świata, tak po 3 razy- nawet kilka razy w ciągu dnia . Potem zawiązać czerwoną wstążkę. Ja do dziś tej wstążki cholernej nie mam.
A wierzę co nieco :-)

gabrielka, majka - dzięki za propozycje. Mi u diabetologa powiedziano, że mogę tylko 2 jajka w tygodniu zjeść. Ciekawe dlaczego? :baffled: Ale coś muszę jeść. Spróbuję jutro jajeczniczkę :tak: Jak Wam było wolno i nie szkodziłą, to ja też chyba mogę. Już się nie mogę doczekać :-D

gabrielka, majka - dzięki za propozycje. Mi u diabetologa powiedziano, że mogę tylko 2 jajka w tygodniu zjeść. Ciekawe dlaczego? :baffled: Ale coś muszę jeść. Spróbuję jutro jajeczniczkę :tak: Jak Wam było wolno i nie szkodziłą, to ja też chyba mogę. Już się nie mogę doczekać :-D

dzizes... dwa jajka w tygodniu...? porażka... ja co drugi dzien zjadam dwa :-) zaczne sie zaraz bac ze to tez źle :) - no ale bez przesady jajko dobre na wszystko - zrob sobie tak jak radzila gabrielka jajecznice - ja tam wrzucam wszystko czyli cebulke, miesko, pomidora, szczypiorek... i cukry w granicach 90 :)

Witam serdecznie!

Poszłam za Waszą radą i dziś była jajecznica na śniadanie - dwa jajeczka, cebulka, pieczarki, cukinia... I właśnie zmierzyłąm cukier - 94 :-D W nagrodę właśnie piję małą szklaneczkę soku truskawkowo-pomarańczowego, który mój M przywiózł mi z delegacji w Szwecji. Przywiózł mi też 6 tabliczek (właściwie tablic) czekolady :no: z promu. Będą musiały poczekać :-(

Wczoraj ostatnia, dzisiaj pierwsza... chyba zaczynam się od Was uzależniać :-)

reklama
Witam po weekendzie! byłąm w szkole, więc nie zaglądałam i dziś miałąm trochę do nadrobienia. W dodatku zjadło mi posta i piszę drugi raz
Gabrielka - super, ze jesteście już po chrzcinach i wszystko się udało no i Natanek był grzeczny:tak: zdiwiłam sie tylko, że w sobotę - u nas są w niedzielę. A będzin jest na Sląsku - okolice Katowic, Sosnowca. Nie wierzę w uroki więc nie znam żadnych metod:no;
Starlet - doczytałam, że te skaczące cukry to zły kod pasków - ufff...to dobrze. Mam nadzieję, ze juz lepsze wyniki:tak: ja mam mierzyć po 2h i nie dojadam w tym czasie. posiłki mam rozpisane co 3h i czasami 3 nie wytrzymuję to zajdam wcześniej, ale 2 trzymam. I też potwierdzam to co Majka pisała - sałatki z surowych warzyw + kurczak - pycha
Wiolan - chylę czoła przed Tobą:tak: Ja też boję się, by dziecko nie miało genetycznie skłonności do chorób autoimmunologicznych (tym bardziej, że mój M ma cukrzycę insulinozależną i też może przekazać)
Maria - super sobie poradziłaś z soczewkami - to mnie przekonuje, że i ja sobie po ciąży zakupię:tak:
Agga - Ty to jesteś agentka z tym uciekaniem ze szpitala:-) Trzymam kciuki by Filipek wyszedł dziś z brzucha:-)
Doris - mi lekarz już mówił, że po porodzie góra 2-3 miesiące po zrobić test obciążenia glukozą 75g. I nawet jak będzie dobry to potem robić na czczo co 3 miesiace glukozę lub na glukometrze jeden dzień pomierzyć i obciążenie robić nie na diecie (tak 10 dni wczesniej jeść normalnie) by wynik był wiarygodny
Emka - gratuluję usmiechów Poli:-) to musi byc super uczucie
Majka - znowu mi ochoty na truskawki narobiłaś:szok: nastroje masz widze podobne do mnie - in blizej tym straszniej - i nie chodzi o poród tylko o to czy sobie poradzę. A dlaczego nabiału na śniadanie nie mozna - mi nic lekarz takiego nie mówił i ja czasami zjadam ser biały i jogurt?
Ja też chyba wczoraj straciłam rozum :szok: Chciałam byc dobra i zrobić mężusiowi kawe ale zapomniałam położyć szklankę pod ekspres i cała kawa wyleciała na blat :angry::angry: W efekcie się poryczałam i mąż musiał po mnie posprzątać i dzisiaj już sobie sam robił kawe bo stwierdził że tak będzie szybciej i czyściej :baffled:
Aureolcia - wybacz, ale ze śmiechu poplułam monitor:-) nie jestem sama z tymi gafami

Mam jeszcze pytanie - czy paski moze mi przepisać ginekolog i czy na recepcie musi być literka P (choroby przewlekłe), żeby mi w aptece to refundowali??? Bo w piatek nie wzięłam od diabetologa recepty na paski a dzis idę do ginekologa i chcę, by mi przepisał, a nie wiem, czy moze!

jeszcze chałupę muszę doprowadzić do stanu uzywalności - przez weekend M nawet garów nie pomył:szok:
pozdrawiam i życzę miłego dnia

Do góry