reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Dzień dobry!
odkryłam, że mój glukometr podaje zawyżone cukry:tak: Jak pisałam wczesniej mam w domu męża cukrzyka insulinozaleznego i mierzymy na 2 glukometrach cukry - on na accu chek ja na optium xido (mam go od niedawna bo wymienialiśmy stary na nowy i od tego czasu cukry rano mi wariują) - dziś rano na "moim" na czczo 102 a na M - 87. Taka różnica:szok: - teraz będę na czczo mierzyć na M, żeby wynik był w normie a ja się nie będę stresować, a po jedzeniu na swoim, to będę miała pewność, że nie przekraczam:tak:

zmykam szykować koszyk;-)

reklama
andzia - toz to jakas masakra :) ale dobrze ze to tylko błąd glukometru :) ciesze sie razem z tobą :)

a skoro już jestem to

życzę wszystkim z okazji Świąt wszystkiego co najlepsze - rozpakowanym mamom spokojnych dzidziusiow - a tym jeszcze 2w1 szybkich porodow i zdrowych szkrabow :)

Andzia - glukometry mogą się od siebie różnić! Niektóre mierzą cukier we krwi, a niektóre w osoczu. Wiem, że accu check wsprowadzał w tym temacie jakieś innowacje. Warto wejść na stronę producenta i poczytać. Mi jeden z klientów w aptece o tym mówił - że pojawiły się opakowania pasków do accu check z taką żółtą kropką i one zdaje się mierzą w osoczu - sprawdź to lepiej. Pozdrawiam serdecznie!

:-DWitam dziewczyny w piękny poranek
Tak na początek to zamiast szykować koszyk to was nadrabiam:baffled:
Majka mi moja diabetolog przed rozwiązaniem pow, że duże prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy za jakieś 10-20 lat, podstawą jest dieta, a czytałąm że palenie wiec chyba dam sobie spokoj z tym palenie:-p
Po porodzie absolutnie nikt nie pow co jak i po co. Normy wiem od was ale jak narazie glukometr schowalam do szuflady.
Andzia a co do wieku to my chyba njastarsze:szok: ja w 13.08 skończyłam 30, a w tym roku 31 - ale jesteśmy wszystkie młode hi hi:-D

Maria rehabilitacja pomoże i nawet nsię nie obejrzysz a już nie będziesz widzieć napięcia mięśniowego. słyszałą o tym bo dotyczyło kogoś z mojego otoczenia.

Zmykam szykować koszyczek:-)

Witajcie dziewczyny!

Wyglada na to, ze bede musiala dolaczyc do grona slodkich mam.
Tydzien temu robilam obciazenie 75g glukozy i po 2h wyszedl mi wynik 197 :baffled: W pierwszej ciazy zadnych problemow nie mialam.
Kupilam sobie glukometr, zamienilam biale pieczywo na pelnoziarniste, odstawilam slodkie napoje i slodycze i na razie jakos idzie. Srednio cukry po posilkach mam miedzy 103 a 108 (1h po jedzeniu). Na czczo wychodzi mi 81-82, raz mi wyskoczylo 101, a jak poprawilam badanie to 125, jakas spora roznica :dry: Wczoraj po obiedzie bardzo obfitym (smazona ryba w panierce, ziemniaki, buraczki, kapusta kiszona) wyszlo mi po 1h - 155, a po 2h - 106.
W przyszlym tygodniu mam spotkanie z diabetologiem.
Mam nadzieje, ze uda mi sie uniknac insuliny. Ale drastyczna dieta tez mnie przeraza :baffled:
A tu jeszcze tyle do porodu...

czesc starlet :)

miło przywitac słodką mamę :) mimo takiego wyniku po krzywej to twoje cukry i tak sie dobrze trzymaja skoro piszesz ze chlebek wcinasz :) a w tym obiadku to albo ziemniaki albo ta panierka tak zaszalały :) co do diety to widze ze nie musisz drastycznie jej zmieniac skoro nie dobijasz nawet do 110 wiec nie bedzie tak źle :)

pozdrawiam serdecznie i spokojnych swiat życze :)

ja tez dopiero myslalam ze polowa ciazy a ju i po ciazy i Pola dzis 6 tygodni :)
od 8 rano ladnie spi :) 8-11 am am i od 11 30 do zobaczymy ktorej ;))
ja musze leciec do sklepu jeszcze ale narazie sama jestem wiec nie mam bardzo jak.. dobrze ze tesco do 18 :)
przez te nasze klotnie nikt zakupow nie zrobil i lodowka jest pusta.. :) dobrze ze mamy conieco zrobia i dadza ;)
ktoras robila glukoze po tych 6-8 tyg pologowych ? :)

czesc starlet :)

miło przywitac słodką mamę :) mimo takiego wyniku po krzywej to twoje cukry i tak sie dobrze trzymaja skoro piszesz ze chlebek wcinasz :) a w tym obiadku to albo ziemniaki albo ta panierka tak zaszalały :) co do diety to widze ze nie musisz drastycznie jej zmieniac skoro nie dobijasz nawet do 110 wiec nie bedzie tak źle :)

pozdrawiam serdecznie i spokojnych swiat życze :)

Dzieki! Ja stawiam na panierke, bo wczesniej dwa dni pod rzad tez jadlam ziemniaki i cukier byl ok :tak: Zobacze dzisiaj ;-)
Boje sie, ze jednak te cukry to na razie tylko tak w miare wygladaja. Lekarze strasza mnie, ze prawdziwy problem z utrzymaniem ich w ryzach zaczyna sie po 30 tygodniu.

A wynikiem krzywej to sama mocno zaskoczona jestem, ale fakt, ze przed tym badaniem to ja prawie tylko weglowodany i slodkie rzeczy jadlam...tylko do tego mnie ciagnelo.

reklama
Witam słodkie i witam nową mamusię.

emi ja wybieram się do diabetologa po 20 ale muszę zacząć mierzyć te cukry bo kazała 3-4 razy w tyg.a opakowań pasków mam chyba z 6 więc trzeba wykorzystać.
z mojego miasteczka nie kazała robić obciazenia tylko przyjść z wynikami, a w wojewódzkim ośrodku lekarz kazał...co lekarz to inaczej
ale sądze ze zrobie dopiero po 6 miesiącach kiedy mała dostanie butle bo przecież trzeba siedzieć w ośrodku bite 2h a z małą nie będe tam wchodzić ......a chodzić nie wolno bo będzie zafałszowany wynik.

Maria bede trzymać kciuki żeby ta rehabilitacja pomogła...a na czym polega leczenie oprócz ćwiczeń??
jak będziesz wiedzieć coś więcej to napisz.

Mamuśki jakich wkładek do stanika używacie???

majka mi 3 lekarzy powiedziało że każdy kilogram nadwagi sprzyja cukrzycy:szok::szok: i za 5, 10 lat może się pojawić.....
a więc wypadałoby zacząć dietę...

Kurosław a lipiec którego że zapytam z ciekawości??...bo ja też z lipca

Do góry