reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Witam
wczoraj byłam u gina z małą wszystko ok, po poniedziałkowej wizycue chciał zrobic dodatkowe badania i okazało sie, ze waży 1060g, więc jest dobrze.
Dostałam skierowanie do diabetologa, muszę się umówić

reklama
Zdecydowałam się na Starynkiewicza wreszcie! :-Dale jestem szczęśliwa - co za ulga wreszcie o tym nie myśleć.

Co do porannych cukrów to chciałam powiedzieć, że ja po 36 tygodniu mam coraz wyższe - poniżej 100 to rzadko mi się zdarzają , więc zwiększyłam insulinę na noc o 1 i niestety nic to nie dało.

Kuroslaw ja już nie będę miała wizyty u lekarza, w poniedziałek mam iść do szpitala i na tym koniec, usg też mi już niby nie zrobią - a na ostatnim usg pan doktor stwierdził, że to nie widać szyjki tym usg trzeba by było wewnątrz pochwowym obejrzeć :crazy: coś nie wierzę w to.

W poniedziałek mnie biorą i mają od razu podać oksytocynę, żeby wywołać skurcze i zobaczyć czy tam mały się nie dusi - czy coś w tym stylu - twierdzą, że to obowiązkowe przy cukrzycy. A potem cewnik i rozwieranie - suuuuuper - cholera - co tu zrobić żeby urodzić samemu przed poniedziałkiem :laugh2: nie wiem czemu nie mogą mnie zostawić w spokoju??? ciekawa jestem czy tak każda cukrzyczka musi rodzić przed terminem???? (bo i moja dianbetolog i ginekolog twierdzą, że każda!)
Iza jak byś się pojawiła - to powiedz mi czy tobie też kazali przed terminem przyjść i urodzić ??? i ile Gaja ważyła według ostatniego usg?

A wieczorem wczoraj miałam jednego skurcza :) bolał jak cholera bo od kręgosłupa ale więcej już nie było !!!!

Maria moje cukry się zmniejszyły nad czczo. A to co piszesz to jestem w szoku. W Opolu w szpitalu nawet jak masz cukrzyce to możesz rodzić sn. Mi lekarze pwiedzieli , że 38tydzień to wcześniak dlatego wypuścili do domu. Naprawdę co rejon to inny obyczaj:sorry: Ja też czułam coś jakby skurcz, ale nie wiem czy to było to , ale zauważyłąm , że czym więcej chodzę tym bardziej dół brzucha mnie boli i wogóle brzuch mnie boli a maluch to już dzisiaj całkowicie zapomniał o ruszaniu. Czuje jakieś pojedyńcze ruchy pod rzebrami albo w pachwinach:szok:
Ponoć jak chodzisz po schodach to to wywołuje poród:happy:
Nie próbowałąm, ale po schodach się na chodze.

brawa dla mnie prosze !
bylam w poradni !
:)
terminy byly albo na ost dni grudnia albo na pierwszy tydz stycznia. ubralam sie i pojechalam na karowa. przyjeto mnie bez zapisu :)
mam glukometr i ta karteczke :)
czym klujecie robie paluch ? ja nie mam igielki bo wypozyczony glukometr mam a w aptece kobita powiedziala ze nie ma czegosc takiego do nakluwania :(

alez radosna jestem ze.. to juz za mna :rofl2:

mialam robione KTG :) wszystko ok ;)

Kuroslaw mam nadzieję!:-D:-D:-D

Maria co do szyjki to mógł mięć rację bo ja miałam badaną ją miesiąc temu i właśnie tą głowicą dopochwową. Wskakuj na swojego chłopa!!!:-D Zobaczysz jak szybko urodzisz u nas to pomogło!:-D Słyszałam, że chodzenie po chodach i mycie okien nie jest wskazane bo może dojść do odklejenia łożyska. Ja bym nie ryzykowała a poza tym męczenie swojego pana jest fajniejsze.;-):-D

Emka ja do glukometru miałam dołączony taki specjalny nakłuwacz wyglądający jak długopis i do niego dokupuje się igły. Naciągasz i pstrykasz jak długopisem i gotowe. A jak nie masz to musisz kupić sobie lancety do nakłuwania w aptece. A ta bab to jakaś nie douczona chyba bo ja kupuje w aptece:eek:

Riterka super wieści! Oby tak dalej.

A ja właśnie wróciłam ze spacerku i byłam mega głodna zjadłam kanapkę z wędliną i kilka żelków haribo:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y: Teraz piję kawkę z mlekiem i czuję się bosko mimo tego grzeszku. Az mnie to przeraża, że nie mam wyrzutów sumienia.:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:

ja jak zwykle trafilam na naburmuszona pania ;)
takie mam szczescie. albo tak na mnie reaguja bo sie usmiecham mowiac dzien dobry ;/
to jakto sie nazywa dokladnie ? igly do nakluwania czy jak ? :D

ciekawa jestem czy tak każda cukrzyczka musi rodzić przed terminem???? (bo i moja dianbetolog i ginekolog twierdzą, że każda!)
Iza jak byś się pojawiła - to powiedz mi czy tobie też kazali przed terminem przyjść i urodzić ??? i ile Gaja ważyła według ostatniego usg?

A wieczorem wczoraj miałam jednego skurcza :) bolał jak cholera bo od kręgosłupa ale więcej już nie było !!!!

Co prawda nie jestem Iza, ale powiem ci po cichutku, że mi wywoływali poród tydzień po terminie. Ale mały zdążył na tyle urosnąć, że w koncu miałam cc. Więc może to wywoływanie przed terminem ma sens. Życzę szybkiego porodu - może dzidziuś jeszcze zdecyduje się przed poniedziałkiem. Niestety wiem, co to oksytocyna, więc w pełni cię rozumiem.

Emka, musisz sobie kupić nakłuwacz który się kupuje w sklepie z artykułami rehabilitacyjnymi (20-30zl w warszawie) i dopiero jak ten nakłuwacz będziesz miała, idziesz do apteki i prosisz o igły do niego. Ale ja używam jednej igły przez 1 tydzień. Czasem mają takie nakłuwacze w aptece ale ja byłam w 6 i nie mieli więc pojechałam na Jana Pawła do sklepy rehabilitacyjnego.
Gabrielka mnie też tak dół brzucha boli jak chodzę i jak dużo chodzę to też mały się rusza tylko pod żebrami i w pachwinach. Może dlatego mi każą rodzić bo mały już duży jest - to znaczy w tej górnej normie. Nie wiem właśnie czy to taki warszawski zwyczaj że przy cukrzycy wywołują poród? hmmmm ciekawe

Myłam wczoraj okna, chodzę po schodach od 3 dni, w supermarkecie byłam a sex może będzie - ale ciężko się zmusić z tym wieeeeeeelkim brzuchem, i olejek z wiesiołka łykam - też podobno pomaga.

reklama
Do góry