reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

wczoraj nie kupilam bo bylam w jednej aptece tylko i byl straszliwie drogi. na necie widze ceny wahaja sie od 30-60 az ! musze pojezdzic i poszukac :)

a powiedzcie mi skoro ten cukier jest tak wazny i wogole czemu wykonuje sie badanie na tolerancje glukozy dopiero w 24-28 tyg. wczesniej jadlam duzo i bez liczenia cukru bo nie sadzilam ze moge miec cukrzyce !

reklama
Emka moja diabetolog tłumaczyła mi, że wtedy właśnie hormony ciążowe powodują przeciążenia trzustki i ujawnia się cukrzyca ciążowa. Tylko, że ja np ze względu na to, że w poprzedniej ciąży tez się z tym męczyłam miałam to badanie już w 18 tyg i wykazało cukrzycę. A pierwsze badanie cukry na czczo miałam robione w 12 tyg i wyszło blisko granicy normy. Moja diabetolog mówi, że już na początku powinno robić się obciążenie glukozą. Sama nie wiem jak to już jest. Ostatnio jak byłam na ktg to położna stwierdziła, że wszystkie kobiet w ciąży powinny być na takiej diecie bo jest zdrowa i nie prowadzi do nadwagi. :eek: Zamów sobie na allegro ja tak zrobiłam zapłaciłam 45 zł z przesyłką. Kup go jak najszybciej bo bedziesz spokojniejsza.

Dziewczyny, moja dieta karmiącej matki nie jest taka zła. nawet moge sie mleka napic od czasu do czasu :-)
co do szaleństw pocukrzycowych, ktore każda z nas sobie obiecuje to na razie po malym kawalku sernika i szarlotki, ale za to białe pieczywo... na maksa :-)
jak juz wiele dziewczyn przede mna pisalo plusem cukrzycy jest to, ze praktycznie juz po porodzie ma się wagę sprzed ciąży :-)
AgMich, w szpitalu kazali mi mierzyc cukry juz 2 godz. po posilku i były tak w granicach 80-90, ale tylko 2 dni tak naprawde i byla to dieta płynna pooperacyjna, wiec na caly dzien bylo może z 6-7 ww.
Gabrielko, z zakupami mam to samo :-) jak kupie to zaraz znajde coś ładniejszego i tańszego.
może coś takiego na ten pałąk: Wibrująca ZAWIESZKA/GRZECHOTKA Sun Baby 4 wzory (846558517) - Aukcje internetowe Allegro
Rybko, mam nadzieję, ze infekcja przechodzi.

to tera ju mam co robic :( bede martwic sie ze przez te 28 tyg wystarczajaco narazilam Pole na jakies chorobska ;(((((

Nie panikuj kobieto!!!! Nie chciałam Cie wystraszyć. Twoja dzidzia jest na pewno zdrowa. Każda mamuśka tu na forum miała robione to badanie w tym samym czasie co Ty i rodzą zdrowe dzieciątka. najważniejsze, że w ogóle masz to zdiagnozowane. takie sa procedury i tak musi być. Mój przypadek jest bardziej złożony i lekarze troszkę inaczej podchodzą do mojej ciąży bo w zeszłym roku straciliśmy córcię w 38 tyg i dlatego u mnie to wyglada troszke inaczej. obchodzą się ze mną jak z jajkiem. Nie zamartwiaj się bo to nie ma sensu.:tak:

mdmd ale Ci zazdroszcze tego pieczywa. Ja marze o białej bułce z miodkiem. Właśnie o wage też miałam spytać ale mnie wyprzedziłaś.

witajcie, u mnie dzis swiąteczne zapachy od rana, powoli zaczynam robic jedzonko zeby potem na ostatnia chwile nie zawalic sie robota, a jak u was daleko swięta??????

Emka, spokojnie. Nie bez powodu to badanie robione jest własnie w tym okresie ciąży, właśnie wtedy najczęściej trzustka zaczyna szwankować.
Wcześniej, tzn. przed 24 tc to badanie zleca się kobietom, które przeżyły poronienia z niewiadomych przyczyn, miały cukrzyce w poprzedniej ciąży albo źle się czuja i objawy wskazują na cukrzyce.
Zresztą lekarz pewnie skieruje cie na badanie hemoglobiny glikowanej (HBA1C), która pokazuje na jakim poziomie kształtował się poziom cukru we krwi coś kolo 3 m-cy wczesnej. Cukrzyca i Test HbA1c
ja mialam test z glukoza w 23 tc, wczesniej obzeralam sie slodkim na potege, a mala zdrowiutka. i ja tez.

Patrzę na mój suwaczek i aż mam motylki w brzuchu bo to już tuż tuż. Ale się cieszę i nawet jakoś mniej się boję. Dziwne.

już niedługo będziesz tuliła maluszka zajadając się białą bułeczką :-D

ja w sobotę zrobię sobie obciążenie glukozą, bo już 6 tyg minie od porodu :-) wierzę, że będzie to definitywny koniec przygody z cukrzycą. :tak:

reklama
Iza dawno nie zaglądałaś do nas. Ale ten czas lecie jeszcze niedawno pisałaś, że sie kurczysz non stop i nie mozesz doczekać się porodu a tu za chwilę Gaja bedzie miała 6 tyg. :tak: Oczywiście napisz jakie beda wyniki. Życzę smacznej glukozy i dobrych wyników.

Kuroslaw jak się dzisiaj czujesz?

Mgielka co gotujesz? ja mam planuje przygotowanie swiateczne od poniedziałku. Mama ma pomyć mi okna i powycierać kusz z najwyższych szafek. A je będę gotować bigos i pierogi.

Do góry