reklama
Koniczynka93
Fanka BB :)
Niestety z insulina często jest tak, że dawkę z wiekiem ciąży trzeba modyfikować. Ja jestem na insulinie od 12 tc, aktualnie 27 i jestem na 18j. Sukcesywnie musiałam podnosić..Właśnie z tym ogarnianiem dieta to też nie wiem jak podejść. Wiem, że sytuacja każdej z Was jest inna i wiecie co najlepiej służy, ja jeszcze nie do końca, zwłaszcza, że mój diabetolog powiedział że żadnej diety jako takiej nie powinnam się trzymać, wykluczyć tylko słodycze, produkty o wysokim indeksie glikemicznym i produkty wysoko przetworzone. Ale to myślę dlatego że do 7 miesiąca ciąży nie przytyłam w ogóle jeszcze, i to oczywiście nie specjalnie, tylko tak mój organizm widocznie reaguje na ciąże, że "wysysa" ze mnie wszystko, zresztą przez kolejne 3 miesiące może jeszcze nadrobię, kto wie. Ja stosując się do tych jego zaleceń mam dobre cukry wszystkie poza tym porannym i żadne jego porady, żadne porady w internecie ani nic o czym wiem nie pomaga mi w ich zbiciu niezależnie co zjem i o której, czy ćwiczę czy nie ćwiczę a czasem nawet jak się obudzę w środku nocy i zmierzę cukier i tak będzie przekroczony. Może ja tą insulinę źle wbijam, nie wiem? Jestem w fazie testów ale chciałabym mieć gotowe odpowiedzi
Sorry za przydługi wywód
OhKrysiu
Zaciekawiona BB
Rozmawiałam z diabetologiem, kazał zwiększyć dawkę. Zobaczę jutro rano, może to o to chodzi tylko. Ale dziękuję za odpowiedziNiestety z insulina często jest tak, że dawkę z wiekiem ciąży trzeba modyfikować. Ja jestem na insulinie od 12 tc, aktualnie 27 i jestem na 18j. Sukcesywnie musiałam podnosić..
To może niestety świadczyć o tym, że źle się odżywiasz. Powinnaś przytyć przynajmniej tyle, ile waży dziecko, wody itp.Hej, nie mam nadwagi, ketony w moczu sprawdzam, ale dopiero od trzech dni, nie miałam do tej pory.
Moim zdaniem trzeba zwrócić szczególną uwagę na przepływy i ryzyko hipotrofii.
Betty2
Mi powiedziala że po 2-3 dniach jak wynik nadal za wysoko to sama mam zwiększyć o jednostkę. Nie wyobrażam sobie z resztą latać na wizyty co 3 dni...Dziękuję Wam za wszystkie odpowiedzi Mam jeszcze jedno pytanie jestem teraz na insulinie na noc, na razie trzy jednostki, dzisiaj trzecia noc. Dostałam ze względu na podwyższone cukry na czczo (średnia 98, nie spadają nigdy poniżej 90)
Po tej insulinie nie zmieniło się dokładnie nic.
Czy to normalne? Czy trzeba poczekać nie wiem, na efekt? Czy lekarz na następnej wizycie powiększy dawkę insuliny? Czy można jakoś naturalnie jeszcze pomoc... To trzeci tydzień kiedy wiem że mam cukrzycę i trzeci tydzień podwyższonych cukrów rano, boję się o córkę. A wizytę mam dopiero w czwartek
W Buczku to chleb 100% żytni polecam mam po nim dobre cukryNo nie do końca:/ będę w Buczku jutro to zapytam czy mają jego skład. Ale możliwe to że zjadam np na śniadanie dokładnie taki sam chleb i jest dobry cukier??
Alkaa
Kupiłam go właśnie, od rana testuje i muszę powiedzieć że u mnie chyba na odwrót zjadłam 1 kromke do 2 śniadania i cukier 136 teraz na kolację 2 kromki i też cukier 136... a reszta składników takie same jak jadlam z tym o niskim IG i jeszcze takiego pomiaru nie miałamW Buczku to chleb 100% żytni polecam mam po nim dobre cukry
aspekt
Nie trafiłam na żadne ostrzeżenie w tym względzie, poza standardowymi, że nadmierne spożycie grozi biegunka. Ja stosuje, chociaż generalnie rzadko kiedy muszę coś słodzić.Czy ksylitol można spokojnie stosować w ciąży?
reklama
Ja robiłam sernik z ksylitolem ( na cały sernik szklanka poszła) i obyło sie na szczęście bez rewolucji zoladkowych2 lyzeczki dziennie niby mozna bezpiecznie zeby wlasnie nie miec biegunki choc ja o tym raz zapomnialam i dalam 2 lyzki i tez nic sie nie dzialo