reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
Właśnie z tym ogarnianiem dieta to też nie wiem jak podejść. Wiem, że sytuacja każdej z Was jest inna i wiecie co najlepiej służy, ja jeszcze nie do końca, zwłaszcza, że mój diabetolog powiedział że żadnej diety jako takiej nie powinnam się trzymać, wykluczyć tylko słodycze, produkty o wysokim indeksie glikemicznym i produkty wysoko przetworzone. Ale to myślę dlatego że do 7 miesiąca ciąży nie przytyłam w ogóle jeszcze, i to oczywiście nie specjalnie, tylko tak mój organizm widocznie reaguje na ciąże, że "wysysa" ze mnie wszystko, zresztą przez kolejne 3 miesiące może jeszcze nadrobię, kto wie. Ja stosując się do tych jego zaleceń mam dobre cukry wszystkie poza tym porannym i żadne jego porady, żadne porady w internecie ani nic o czym wiem nie pomaga mi w ich zbiciu 😑 niezależnie co zjem i o której, czy ćwiczę czy nie ćwiczę a czasem nawet jak się obudzę w środku nocy i zmierzę cukier i tak będzie przekroczony. Może ja tą insulinę źle wbijam, nie wiem? Jestem w fazie testów ale chciałabym mieć gotowe odpowiedzi:p
Sorry za przydługi wywód:p
Niestety z insulina często jest tak, że dawkę z wiekiem ciąży trzeba modyfikować. Ja jestem na insulinie od 12 tc, aktualnie 27 i jestem na 18j. Sukcesywnie musiałam podnosić..

Hej, nie mam nadwagi, ketony w moczu sprawdzam, ale dopiero od trzech dni, nie miałam do tej pory.
To może niestety świadczyć o tym, że źle się odżywiasz. Powinnaś przytyć przynajmniej tyle, ile waży dziecko, wody itp.
Moim zdaniem trzeba zwrócić szczególną uwagę na przepływy i ryzyko hipotrofii.

Dziękuję Wam za wszystkie odpowiedzi ❤️ Mam jeszcze jedno pytanie :) jestem teraz na insulinie na noc, na razie trzy jednostki, dzisiaj trzecia noc. Dostałam ze względu na podwyższone cukry na czczo (średnia 98, nie spadają nigdy poniżej 90)
Po tej insulinie nie zmieniło się dokładnie nic.
Czy to normalne? Czy trzeba poczekać nie wiem, na efekt? Czy lekarz na następnej wizycie powiększy dawkę insuliny? Czy można jakoś naturalnie jeszcze pomoc... To trzeci tydzień kiedy wiem że mam cukrzycę i trzeci tydzień podwyższonych cukrów rano, boję się o córkę. A wizytę mam dopiero w czwartek
Mi powiedziala że po 2-3 dniach jak wynik nadal za wysoko to sama mam zwiększyć o jednostkę. Nie wyobrażam sobie z resztą latać na wizyty co 3 dni...

W Buczku to chleb 100% żytni polecam:) mam po nim dobre cukry
Kupiłam go właśnie, od rana testuje i muszę powiedzieć że u mnie chyba na odwrót 🙈 zjadłam 1 kromke do 2 śniadania i cukier 136 teraz na kolację 2 kromki i też cukier 136... a reszta składników takie same jak jadlam z tym o niskim IG i jeszcze takiego pomiaru nie miałam 😬

reklama
2 lyzeczki dziennie niby mozna bezpiecznie zeby wlasnie nie miec biegunki choc ja o tym raz zapomnialam i dalam 2 lyzki i tez nic sie nie dzialo :p
Ja robiłam sernik z ksylitolem ( na cały sernik szklanka poszła) i obyło sie na szczęście bez rewolucji zoladkowych :)

Do góry