reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Ja też mierze po przebudzeniu. Myje ręce i pomiar... ale niestety moje wyniki oscylują w granicy 88 a 92 nigdy mniej. Już nie wiem co mam jeść wieczorem i ile przed snem. W ciągu dnia cukry ok. Tydzień jestem na diecie (dokładnie od 12 tygodnia ciąży) a moja diabetolog kazała przyjść dopiero w połowie maja i nie wiem czy czekać czy iść tam wcześniej... Bo może trzeba insulinę podawać. Od jakich wartości u was została wprowadzona insulina?
Ja mialam na czczo 100-103 i dostalam lek na noc.
Niestety nadal cukier sobie skacze i dopiero ostatnio jestem w okolicach 94. Insulina to nie wszystko ...przynajmniej narazie u mnie

Bylam dziś na glukozie,badaniu moczu i morfologii .Ciekawe co tam wyjdą za kwiatki

reklama
Ja też mierze po przebudzeniu. Myje ręce i pomiar... ale niestety moje wyniki oscylują w granicy 88 a 92 nigdy mniej. Już nie wiem co mam jeść wieczorem i ile przed snem. W ciągu dnia cukry ok. Tydzień jestem na diecie (dokładnie od 12 tygodnia ciąży) a moja diabetolog kazała przyjść dopiero w połowie maja i nie wiem czy czekać czy iść tam wcześniej... Bo może trzeba insulinę podawać. Od jakich wartości u was została wprowadzona insulina?
Ps a ma być do 90 wiec bez przesady...Jeszcze ci się ciała ketonowe wytworzą i będzie zamiana siekierki na kijek. Czy sprawdzasz je rano?

@Koniczynka93 To są dobre pomiary. Nie ma czego się czepiać. W większości przypadków, jeśli na czczo jest poniżej 100, to lekarze nie przypisują insuliny. Moim zdaniem nie masz się czym martwić. Jest dobrze.

Ja mam ten sam problem, na czczo 92-94 zazwyczaj. Przed pierwszą wizytą u diabetolog miałam zawsze poniżej 90, tyle że mierzyłam później bo miałam akurat urlop, więc też jestem ciekawa czy od razu da insuline :(

Insulina to nie koniec świata ale tez nie magiczny sposób na spokojność i zawsze dobry wynik.
Co mamy powiedzieć my co nie raz jest 100, 102?
Płakać od tej 6.30? Załamywać się?? Już to przeszlam i nie będę więcej bo to nie dobrego . Dla mnie 94 to sukces i staram się dalej. Nieraz za dnia mam 140, 141 po jedzeniu...I co? Też się doprowadzić do załamania....?
Powiem o tym lekarzowi,niech myśli...

Ostatnia edycja:
Dla mojego lekarza 140 to granica, więc chyba też ok :) po za tym czytałam gdzieś że nie jest wcale zdrowo mieć ciągle niskich cukrów po jedzeniu bo to oznacza że je się za mało…

Dla mojego lekarza 140 to granica, więc chyba też ok :) po za tym czytałam gdzieś że nie jest wcale zdrowo mieć ciągle niskich cukrów po jedzeniu bo to oznacza że je się za mało…
Dokładnie.... W ogóle i to nie chodzi o lekceważenie( bo chce być dobrze zrozumiana) ale kluczowe jest czy te pomiary ponad normę są przeważające w ciągu doby... No i wiadomo jak ktoś ma 200 i nie spada a wręcz rośnie....

Stres też na cukry nie robi dobrze ...wiec i z nim walczę

No tylko ja mam codziennie na czczo ponad 90. Po posiłkach kilka razy się zdarzyło więc tym się jakoś szczególnie nie martwie ale zupełnie nie mogę tych na czczo ogarnąć

reklama
Ja to tylko tutaj zostawię 😛
Screenshot_2022-04-11-11-04-22-62_1c337646f29875672b5a61192b9010f9.jpg
Screenshot_2022-04-11-11-04-28-33_1c337646f29875672b5a61192b9010f9.jpg

Do góry