reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

No tylko ja mam codziennie na czczo ponad 90. Po posiłkach kilka razy się zdarzyło więc tym się jakoś szczególnie nie martwie ale zupełnie nie mogę tych na czczo ogarnąć
To chyba tak jak u mnie 🙂 w ciągu dnia jest ok, jeszcze nie miałam przekroczenia, a na czczo nie mogę zejść poniżej 90. W niedzielę rano miałam 91 co było dla mnie wielkim sukcesem. Wieczorem powtórzyłam taka sama kolacje i dziś rano 94 😜
Ja probuje na kolację różnych rzeczy, ale zdaje się że lepiej na mnie działa posiłek bialkowo- tłuszczowy. Kolacje przed wynikiem 91 byla z mlekiem (kakao). No ale tak jak pisze, kolejnym razem była już wyższa wartosc 😜

reklama
Dokładnie.... W ogóle i to nie chodzi o lekceważenie( bo chce być dobrze zrozumiana) ale kluczowe jest czy te pomiary ponad normę są przeważające w ciągu doby... No i wiadomo jak ktoś ma 200 i nie spada a wręcz rośnie....

Stres też na cukry nie robi dobrze ...wiec i z nim walczę
Właśnie stres... Ja ogólnie mam taki charakter że ciągle stres, zamartwianie się. Nie chcę robić maluszkowi krzywdy, wiem że to źle ale ciężko mi przestawić myślenie. Jak dowiedziałam się o cukrzycy w 11 tygodniu to byłam załamana całkowicie, dobrze że mąż mnie wspiera... W rodzinie nikt jeszcze nie wie o ciąży. Wyczekana więc nie chcieliśmy tak od razu mówić wszystkim.

Powiem krótko nie jesteśmy robotami tylko ludźmi a ponadto kobietami i to w ciąży.
Każda dodatkowo ma coś jeszcze a to na głowie zawodowo,a to zdrowotnie, a to rodzinie....
Ja po prostu broni nie składam ale postanowiłam sobie działać wg zasady "jeden dzień na raz" plus nie będę zapłakiwac się na całego.

Bardzo bym chciała zapodac insulinke ;) i co dnia mieć nawet jak wy te 90.... ale widzę że nie będzie tak prosto i może cały czas będę na takiej huśtawce ...ale po kontrolą
Robię co mogę...a co jak babki mają inne trudniejsze ciąże? Też trzeba wierzyć ze do celu się dobrnie..

Spokoju!

To chyba tak jak u mnie 🙂 w ciągu dnia jest ok, jeszcze nie miałam przekroczenia, a na czczo nie mogę zejść poniżej 90. W niedzielę rano miałam 91 co było dla mnie wielkim sukcesem. Wieczorem powtórzyłam taka sama kolacje i dziś rano 94 😜
Ja probuje na kolację różnych rzeczy, ale zdaje się że lepiej na mnie działa posiłek bialkowo- tłuszczowy. Kolacje przed wynikiem 91 byla z mlekiem (kakao). No ale tak jak pisze, kolejnym razem była już wyższa wartosc 😜
Właśnie ja zupełnie nie widzę zasady, bo też nawet jak zjem to samo to rano mam 91-94…
Ostatnio jak od rana mialam 92 to mierzylam o 3 w nocy i było 88 więc chociaż w nocy w normie.
Ja najlepszy cukier na czczo miałam jak wieczorem skusiłam się na prażynki solone więc szaleństwo 😂… sprawdzałam skład i było dużo węglowodanów ale w tym tylko 2.9 g cukru… no ale tego to już totalnie nie ogarniam :(
A Wy jecie tylko produkty o niskim ig? Czy testujecie po czym Wam nie skacze cukier z wyzszym ig?

Powiem krótko nie jesteśmy robotami tylko ludźmi a ponadto kobietami i to w ciąży.
Każda dodatkowo ma coś jeszcze a to na głowie zawodowo,a to zdrowotnie, a to rodzinie....
Ja po prostu broni nie składam ale postanowiłam sobie działać wg zasady "jeden dzień na raz" plus nie będę zapłakiwac się na całego.

Bardzo bym chciała zapodac insulinke ;) i co dnia mieć nawet jak wy te 90.... ale widzę że nie będzie tak prosto i może cały czas będę na takiej huśtawce ...ale po kontrolą
Robię co mogę...a co jak babki mają inne trudniejsze ciąże? Też trzeba wierzyć ze do celu się dobrnie..

Spokoju!
Ja się stresuję bo niestety lekarka która jest w poradni jest mega niemiła i po prostu aż boję się wizyty…. Ale to racja że po pierwszej wizycie przez 2 dni miałam 3 przekroczenia po posiłkach a każde mierzenie to był ogromny stres…

Właśnie ja zupełnie nie widzę zasady, bo też nawet jak zjem to samo to rano mam 91-94…
Ostatnio jak od rana mialam 92 to mierzylam o 3 w nocy i było 88 więc chociaż w nocy w normie.
Ja najlepszy cukier na czczo miałam jak wieczorem skusiłam się na prażynki solone więc szaleństwo 😂… sprawdzałam skład i było dużo węglowodanów ale w tym tylko 2.9 g cukru… no ale tego to już totalnie nie ogarniam :(
A Wy jecie tylko produkty o niskim ig? Czy testujecie po czym Wam nie skacze cukier z wyzszym ig?
Ja na razie staram się jeść zgodnie z wytycznymi, ale nie powiem ciągle mam ochotę na zjedzenie czegoś z zakazanych rzeczy... Może w święta skusze się na coś mniej dozwolonego 😀

Ja się stresuję bo niestety lekarka która jest w poradni jest mega niemiła i po prostu aż boję się wizyty…. Ale to racja że po pierwszej wizycie przez 2 dni miałam 3 przekroczenia po posiłkach a każde mierzenie to był ogromny stres…
Lekarz też potrafi nie spasować personalnie i cisnienie podnieść i cukier...Powiedz jej wprost że ma cie nie stresować bo chyba o dobro chodzi i nie przychodzisz za karę tylko po pomoc.
Moja mama ma zawsze wysokie ciśnienie u mojej gin a i ja ostatnio jak nigdy mialam takie...po wizycie już ok :)

Ja jem w zgodzie z niskim ig,powoli porównuje też ładunek glikemiczny. Nie kumam zamienników ww i na to czekam z jadlospisem od mojej dietetyk bo tam ona mi to ma wyjaśnić...ale nie wiem czy ogarnę.

A grzeszki...o nie najłatwiej w weekend choć paradoksalnie mam wyniki wtedy ok
Ostatnio w Maku byłam i wzięłam MacWrapa . Po godzinie 102,po 30 min później 99.....

Ostatnia edycja:
reklama
Ja byłam u dietetyka i on rozpisał mi dietę cukrzycową, ale zdarza mi się skusić, tyle że również cukier w normie po takim posiłku ;)

Do góry