reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

@Betty2 I jak dzisiaj na czczo?

A ja proszę o konstruktywną krytykę. Po godzinie 150. Mierze od ponad miesiąca i nigdy nie miałam takiego wyniku :( Inna sprawa, że się zagapilam z lekarstwami i jakieś 15 minut przed mierzeniem połknęłam całą baterie leków.

Uprzedzając podejrzenia, w chlebie gryczanym nie ma mąki, nie ma cukru, nie ma skrobi. Kasza gryczana, siemię i sól. Jak skomponowalam śniadanie bez chleba, to dominowalo białko i tluszcz a tak z chlebem doszłam do proporcji węgle 42%, bialko i tłuszcz po około 30%. Tłuszcz tylko ten wskazany (ryba i oliwka). Im bardziej się staram, tym gorzej :(

Załączniki

• 3314c844-da0a-4bcb-a6f0-d7d936784958.jpg
    3314c844-da0a-4bcb-a6f0-d7d936784958.jpg
    47,7 KB · Wyświetleń: 37
reklama
@aspekt Jak próbowałam modyfikować dietę, to miałam podobnie - aczkolwiek u mnie rzadko kiedy przekraczało 120. A jak starałam się jeść jak wcześniej - to miałam ok 100. Przestałam kombinować i było lepiej. Nie wiem czy u Ciebie to tak zadziała, bo jednak wyniki masz wyższe.

Ja już bez ciąży. Ale stwierdziłam, że sprawdzę jak się moje cukry mają po niezbyt zdrowym jedzeniu. Czekając na córkę kupiłam zapiekankę z biedronki - i po godzinie cukier 168, a po 2 - 124. Na czczo mam ostatnio 100-110. Ale ja w ciąży obecnie nie jestem. Chyba będę musiała wrócić do diety.

A ja proszę o konstruktywną krytykę. Po godzinie 150. Mierze od ponad miesiąca i nigdy nie miałam takiego wyniku :( Inna sprawa, że się zagapilam z lekarstwami i jakieś 15 minut przed mierzeniem połknęłam całą baterie leków.

Uprzedzając podejrzenia, w chlebie gryczanym nie ma mąki, nie ma cukru, nie ma skrobi. Kasza gryczana, siemię i sól. Jak skomponowalam śniadanie bez chleba, to dominowalo białko i tluszcz a tak z chlebem doszłam do proporcji węgle 42%, bialko i tłuszcz po około 30%. Tłuszcz tylko ten wskazany (ryba i oliwka). Im bardziej się staram, tym gorzej :(
Ja niestety tego nie ogarniam tak jak wy, więc nie pomogę 😔
Natomiast sama dzis rano mialam 93 mimo kolacji bialkowo-tluszczowej. Trochę mnie to osłabia ze probuje, zmieniam a efekt jest praktycznie taki sam. Myślicie ze na te poranne glikemie tez trzeba czasu? Czy one wynikają tylko i wyłącznie z tej ostatniej kolacji?

Natomiast sama dzis rano mialam 93 mimo kolacji bialkowo-tluszczowej. Trochę mnie to osłabia ze probuje, zmieniam a efekt jest praktycznie taki sam. Myślicie ze na te poranne glikemie tez trzeba czasu? Czy one wynikają tylko i wyłącznie z tej ostatniej kolacji?
Ale 93 z glukometru to nie jest źle

Mowila mi lekarka ze ma być poniżej 90 i ja naprawdę już wkładam wszystkie wysiłki i nic...
W każdym razie dziękuję Ci za pozytywny głos, może faktycznie nie jest aż tak źle. Jestem początkująca i nie odnalazłam się jeszcze w temacie
To z żyły wg niej ile ma byc? Poniżej 80? To ta moja diabetolog wydawała mi się nadgorliwa :/ Nie rozumiem po co są te normy dla cukrzycy ciążowej, skoro lekarze mają swoje widzi mi się.

A jadłaś wcześniej ten chleb?
Nie widzę, co innego mogłoby tutaj wybić cukier. Może jakiś cukier w oliwkach czy coś?
A jak nie, to albo błąd pomiaru, albo faktycznie te leki, bo serio posiłek normalny.
Oczywiście, że trzeba czasu! I to już jest dobry wynik. Spróbuj jeszcze kilka dni jeść w ten sposób i myślę, że cukier zaraz spadnie poniżej 90 ;)

To z żyły wg niej ile ma byc? Poniżej 80? To ta moja diabetolog wydawała mi się nadgorliwa :/ Nie rozumiem po co są te normy dla cukrzycy ciążowej, skoro lekarze mają swoje widzi mi się.
Ja ogolnie sie zdziwiłam bo z żyły do tej pory mialam 92, nawet raz 91. Później na glukometrze zaczęło wychodzić więcej, ale dopiero później doczytałam że we krwi wlosniczkowej jest zwykle troche wyższe stężenie. Ona mi mówiła że mam mieć wyniki poniżej 90, mam tydzień na próby, a jak mi będę później cukry skakały to mam przyjść do niej nawet bez terminu (rejestracja mnie wcisnie). Wizyta 300 zł 😜 między czasie wypada mi jeszcze wizyta na nfz u diabetologa, może on cos pomoże

reklama
Ja ogolnie sie zdziwiłam bo z żyły do tej pory mialam 92, nawet raz 91. Później na glukometrze zaczęło wychodzić więcej, ale dopiero później doczytałam że we krwi wlosniczkowej jest zwykle troche wyższe stężenie. Ona mi mówiła że mam mieć wyniki poniżej 90, mam tydzień na próby, a jak mi będę później cukry skakały to mam przyjść do niej nawet bez terminu (rejestracja mnie wcisnie). Wizyta 300 zł 😜 między czasie wypada mi jeszcze wizyta na nfz u diabetologa, może on cos pomoże
Notuj wyniki i porównasz zdanie lekarzy.

Do góry