reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

No ja mam teraz zagwozdkę. Rano z palca glukoza 112, a w laboratorium z żyły 82. Bardzo dużą różnica. Różnica czasu między pomiarami to 15min (pierwszy z palca). Może ja jednak nie mam tej cukrzycy i lekarz miał rację żeby nie panikować.

reklama
No ja mam teraz zagwozdkę. Rano z palca glukoza 112, a w laboratorium z żyły 82. Bardzo dużą różnica. Różnica czasu między pomiarami to 15min (pierwszy z palca). Może ja jednak nie mam tej cukrzycy i lekarz miał rację żeby nie panikować.
W 15 min byłaś w labo po pomiarze na czczo w domu?
Oj życzę Ci bo jak pokazuje rzeczywistosc nie jest to proste :(

Zawsze będzie różnica, bo to dwa różne miejsca pomiaru, tzn.jeden pomiar jest z krwii obwodowej żylniej a drugi z włośniczkowej.
Stężenie glukozy we krwi pobieranej z palca do badania glukometrem jest na czczo średnio o 5% większe niż we krwi żylnej. Po posiłku ta różnica zwiększa się do 10–15%.

A jaki masz glukometr? Nowy? Ja już pisałam, że u mnie z palca 167 a z żyły 127 w tym samym momencie! Co lepsze, godzinę później z palca 141 (więcej niż było z żyły godzinę wczesniej; a czułam już głód, ale nie chciałam jeść przy takiej glikemii), żeby po kolejnej godzinie glukometr pokazał 76!!!

A jaki masz glukometr? Nowy? Ja już pisałam, że u mnie z palca 167 a z żyły 127 w tym samym momencie! Co lepsze, godzinę później z palca 141 (więcej niż było z żyły godzinę wczesniej; a czułam już głód, ale nie chciałam jeść przy takiej glikemii), żeby po kolejnej godzinie glukometr pokazał 76!!!
Glukometr nowy. Mam blisko laboratorium, ale podjechałam autem więc o spalaniu nie ma mowy.

Przez 15 min nie chodziłaś, ruszałaś się? Aktywność fizyczna spala cukier, mogłaś też wody wypić i już wyjdzie różnica.
Chodzilam i piłam wodę, ok ...
Jak to mówią najważniejsze ze spadło..
Na moje oko sobie spieprzyłam tym głupim obiadem,który tylko podniósł mi cisnienie bo się na siebie zdenerwowałam,zaburzył zjedzenie posiłku i duszaaa zbita.
Juz nie będę cudowała,mogłam zjeść jak zwykle ten makaron czy coś :(

I za noc też coś małego zaważy i nigdy te 90 nie będę miała bo jakis mały powód i mam 104. Tego sie boje w tym wszystkim najbardziej.

A juz nie wspomnę jak jakieś inne komplikacje wyjdą np nakaz leżenia itd...to już całkiem nikt za mnie nie ogarnie i można sobie będzie planować cukry 😵

Nic tylko zazdrościć tym co mają na czczo ok 👍

reklama
Czarna magia 20220407_202700.jpg A to moja kolacja. Pewno też źle ale nie mam już na dziś weny

Do góry