No ja mam teraz zagwozdkę. Rano z palca glukoza 112, a w laboratorium z żyły 82. Bardzo dużą różnica. Różnica czasu między pomiarami to 15min (pierwszy z palca). Może ja jednak nie mam tej cukrzycy i lekarz miał rację żeby nie panikować.
reklama
Betty2
Fanka BB :)
W 15 min byłaś w labo po pomiarze na czczo w domu?No ja mam teraz zagwozdkę. Rano z palca glukoza 112, a w laboratorium z żyły 82. Bardzo dużą różnica. Różnica czasu między pomiarami to 15min (pierwszy z palca). Może ja jednak nie mam tej cukrzycy i lekarz miał rację żeby nie panikować.
Oj życzę Ci bo jak pokazuje rzeczywistosc nie jest to proste
Cookie_
Moderator
Zawsze będzie różnica, bo to dwa różne miejsca pomiaru, tzn.jeden pomiar jest z krwii obwodowej żylniej a drugi z włośniczkowej.No ja mam teraz zagwozdkę. Rano z palca glukoza 112, a w laboratorium z żyły 82. Bardzo dużą różnica. Różnica czasu między pomiarami to 15min (pierwszy z palca). Może ja jednak nie mam tej cukrzycy i lekarz miał rację żeby nie panikować.
Stężenie glukozy we krwi pobieranej z palca do badania glukometrem jest na czczo średnio o 5% większe niż we krwi żylnej. Po posiłku ta różnica zwiększa się do 10–15%.
Cookie_
Moderator
Przez 15 min nie chodziłaś, ruszałaś się? Aktywność fizyczna spala cukier, mogłaś też wody wypić i już wyjdzie różnica.Nie zdezynfekowalam i nie jadłam nic innego a w 15 min taka różnica...chyba coś zmierzyłam nie tak
aspekt
A jaki masz glukometr? Nowy? Ja już pisałam, że u mnie z palca 167 a z żyły 127 w tym samym momencie! Co lepsze, godzinę później z palca 141 (więcej niż było z żyły godzinę wczesniej; a czułam już głód, ale nie chciałam jeść przy takiej glikemii), żeby po kolejnej godzinie glukometr pokazał 76!!!No ja mam teraz zagwozdkę. Rano z palca glukoza 112, a w laboratorium z żyły 82. Bardzo dużą różnica. Różnica czasu między pomiarami to 15min (pierwszy z palca). Może ja jednak nie mam tej cukrzycy i lekarz miał rację żeby nie panikować.
Glukometr nowy. Mam blisko laboratorium, ale podjechałam autem więc o spalaniu nie ma mowy.A jaki masz glukometr? Nowy? Ja już pisałam, że u mnie z palca 167 a z żyły 127 w tym samym momencie! Co lepsze, godzinę później z palca 141 (więcej niż było z żyły godzinę wczesniej; a czułam już głód, ale nie chciałam jeść przy takiej glikemii), żeby po kolejnej godzinie glukometr pokazał 76!!!
Betty2
Chodzilam i piłam wodę, ok ...Przez 15 min nie chodziłaś, ruszałaś się? Aktywność fizyczna spala cukier, mogłaś też wody wypić i już wyjdzie różnica.
Jak to mówią najważniejsze ze spadło..
Na moje oko sobie spieprzyłam tym głupim obiadem,który tylko podniósł mi cisnienie bo się na siebie zdenerwowałam,zaburzył zjedzenie posiłku i duszaaa zbita.
Juz nie będę cudowała,mogłam zjeść jak zwykle ten makaron czy coś
I za noc też coś małego zaważy i nigdy te 90 nie będę miała bo jakis mały powód i mam 104. Tego sie boje w tym wszystkim najbardziej.
A juz nie wspomnę jak jakieś inne komplikacje wyjdą np nakaz leżenia itd...to już całkiem nikt za mnie nie ogarnie i można sobie będzie planować cukry
Nic tylko zazdrościć tym co mają na czczo ok
Betty2
Aha.... Ja się nie znam,mną się nie sugerujGlukometr nowy. Mam blisko laboratorium, ale podjechałam autem więc o spalaniu nie ma mowy.
reklama
Betty2
Czarna magia A to moja kolacja. Pewno też źle ale nie mam już na dziś wenyA jaki masz glukometr? Nowy? Ja już pisałam, że u mnie z palca 167 a z żyły 127 w tym samym momencie! Co lepsze, godzinę później z palca 141 (więcej niż było z żyły godzinę wczesniej; a czułam już głód, ale nie chciałam jeść przy takiej glikemii), żeby po kolejnej godzinie glukometr pokazał 76!!!