reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
Tak właśnie. Jem 3 posiłki dziennie i od zmiany diety w 6 tc zajęło mi tydzień unormowanie cukrów. Naczczo mam między 80-90. Ja mieszkam w Niemczech i naprawdę jestem mega zadowolona. Ale jak wejdziecie na infuencerki, np Paulina Ihnatowicz to mówią podobnie, bo aktualizują wiedzę. wiem że nie powinno się inzernetowych influencerow słuchać ale niektórzy naprawdę dobrze gadają.

Jak jesz co 3 godziny to cukier nie ma prawa spać i krzywa cukrowa nie jest krzywa tylko prosta, organizm musi mieć przerwy między posiłkami.

Ja też się cieszę bo mogę cieszyć się ciąża i nie martwic o cukry. Nawet zjeść na mieście itd. Od momentu pójścia do diabetologa nie googlowalam nic o cukrzycy ciążowej 💪 nawet nie moge dyskutować tu z dziewczynami, bo nasze zalecenia kompletnie się różnią, nawet nie wymienimy się doswiaczeniami ☺️

Wielka szkoda, że lekarze nie aktualizują wiedzy...
Mi cukier spokojnie spada po 3 godzinach, często mam takie niskie 70 jak sobie wyrywkowo mierzę.

Wiecie co najbardziej to mi przykro,że w 1 ciąży nie mialam świadomości jaka bylam szczęśliwa bez tych całych dylematów :(

Ostatnia edycja:
Wiecie co najbardziej to mi przykro,że w 1 ciąży nie mialam świadomości jaka bylqm szczęśliwa bez tych całych dylematów :(
Cukrzyca ciążowa to loteria. W pierwszej nie miałam a w drugiej się przyplątała i zostawiła po sobie ślad. Jestem szczupła, aktywna a jednak bujam się z cukrami 🤦

Ale jak wytrzymujesz na 3 posiłkach? Ja po godzinie od jedzenia mam mdłości i no musze chociaż coś małego zjeść. Serio, ciężko mi wytrzymać godzine bez żarcia, żeby cukier zmierzyć.

Nie uważam, że trzeba jest za dwóch, albo za 3 jak w twoim przypadku ☺️ zwiększone zapotrzebowanie kaloryczne jest w okolicach 3 trymestru.
Ja na początku nie miałam w ogóle apetytu. Jak było mi niedobrze to jadłam zbilansowany posiłek. Zdarzyło mi się nawet 1 dziennie, ale nie polecam, potem zawsze miałam ketony w moczu i wyrzucałam sobie że głodze dziecko.
Jak chodzę do pracy to jem 4 posiłki bo wstaje o 5 rano.
Rano chleb, potem owoce z białym serem, płatkami owsianymi i orzechami, potem obiad ziemniaki, kurczak sałatka. Kolacja chleb albo jajecznica z chlebem.
Jak nie chodzę do pracy (byłam parę tygodni na chorobowym) to jem 3 posiłki. Staram się max przedłużyć nocna przerwę. Ale u niektórych max to 8 godzin, a dla innych max 12.
Wiem że ciężko jest wcisnąć jeden posiłek pełnowartościowy w siebie w 1 trymestrze. Czasem jadłam nawet 1/3 z tego co miałam na talerzu.
Na mdłości wafle kukurydziane (1 max 2), albo 2 migdały albo cukierek bez cukru, guma do żucia mi też pomagała wbrew opiniom, mój organizm nie traktował tego jako posiłku, ale to nie jest powiedziane że i ciebie się sprawdzi.
Jak musisz jeść częściej to jedz. Ale zbilansowanie, nawet małe porcje.

A sprawdzacie czy przed posilkiem macie poniżej 90? Mi tego nie zaleciła diabetolog ale doczytałam w ulotce którą dostałam o cukrzycy ciążowej

A ja dziś by ratować temat problemu z wc zjadłam z jogurtem greckim jabłko, 2 kiwi i posypałam tymi górskimi ale też 1 herbatnik z gorzka czekolada i cukier wyskoczył. Trudno :( metoda prób I błędów :/
Tutaj to nie jest nic dziwnego, że glikemia szybuje po czymś takim.
Rozpisać można to tak: mała porcja białka i mikro tłuszczu, cukier, cukier, cukier, węglowodany, cukier, mikro porcja tłuszczu.

Naprawdę nie ma co próbować jeść praktycznie samych węglowodanów prostych i liczyć, że pomiar wypadnie ok.

Owoce zawsze trzeba jeść z tłuszczem lub białkiem. Najlepiej orzechy.

A sprawdzacie czy przed posilkiem macie poniżej 90? Mi tego nie zaleciła diabetolog ale doczytałam w ulotce którą dostałam o cukrzycy ciążowej
Nie, po godzinie sprawdzam...
Czasem jak raz miałam ponad 140 to po godz i po 2 godz czy spadło...

Ale zimno, nawet na pomidorka w takie zimno nie mam ochoty

Ja mierzę przed letroxem ...ale w ogóle myślę że jak insulinę mam o 20..czasem 20.20 to czy ten pomiar o 6.30 nie za szybko .....
Jak myślicie???
Zależy od czasu działania insuliny i kiedy ta konkretną ma szczyt działania. Diabetolog powinien Ci powiedzieć kiedy masz brać i kiedy badać.

reklama
Do góry