Cookie_
Moderator
Nie, po ciąży cukrzyca w niej pozostawiła śladAle Ty teraz nie jesteś w ciąży?
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Nie, po ciąży cukrzyca w niej pozostawiła śladAle Ty teraz nie jesteś w ciąży?
szkoda, że nie udało Ci się być niby w tej większości, której cukier wraca do normy. A tak ogólnie masz wrażenie, że ten diabetolog Cię dobrze poprowadzi i zdiagnozuje?Nie, po ciąży cukrzyca w niej pozostawiła ślad
Mam taką nadzieję, póki co nie zamierza włączać mi metforminy i mam walczyć dietą. Tylko u mnie cukry z rana szaleją a te po posiłkach mam ok, no nie licząc jakiś sporadycznych spadkow poniżej 70. Po 2 godz na krzywej miałam 63. Zobaczę co powie po dokładniejszych badaniach które wykonam. Jestem aktywna fizycznie, szczupła i w sumie gdyby nie cukier mierzony na czczo poprzekraczany to nie powiedziałabym że coś mi dolega. Diabetolog prywatny powiedział że trzeba włączyć metforminę. I tu już mam rozjazd, bo 2 różne opinieszkoda, że nie udało Ci się być niby w tej większości, której cukier wraca do normy. A tak ogólnie masz wrażenie, że ten diabetolog Cię dobrze poprowadzi i zdiagnozuje?
Z glukoza nie sprawdzisz. To jest inwazyjne badanie i tzreba mieć skierowanie.Ja nie miałam jeszcze tego badania z glukoza doustna. Lekarz mówi, że zrobimy za pare tygodni. Ale kusi mnie żeby samej wcześniej sprawdzić.
Tak, z żyły miała. 98. 8t i jakoś chyba 5d. Po posiłkach mam raczej dobry cukier, tylko na czczo skoki.@Kocka A w którym tygodniu ciąży jesteś? Miałaś za wysoka glukozę na czczo z żyły?
Wg wytycznych powinnaś zrobić krzywa już teraz. A masz już umówiona wizytę u diabetologa? Ja robiłam krzywa bez skierowania przed ciążą i prawda jest taka, że nikt nie pytał czy jestem w ciąży, skierowanie chcieliby tylko gdybym miała z glukometru na czczo za wysoki cukier, ale wg norm dla nieciezarnych, czyli 126. Potem w ciąży robiłam w 12tc, ale to było jakieś 2-3 tyg opóźnienia względem tego co chciała ginekolog, bo musiałam leżeć z powodu zagrożenia ciąży i nie chciałam się narażać na siedzenie w labie.Tak, z żyły miała. 98. 8t i jakoś chyba 5d. Po posiłkach mam raczej dobry cukier, tylko na czczo skoki.
Nie mam. Mój gin mówi, że ładnie pilnuje diety i to na razie wystarczy. Będę niedługo robiła badania krwi to przy okazji sprawdzę glukozę na czczo. Pielęgniarka mówiła mi ostatnio, że pomiar z palca nie jest wiarygodny. Jeśli z żyły znów będzie za wysoko to poszukam diabetologa.Wg wytycznych powinnaś zrobić krzywa już teraz. A masz już umówiona wizytę u diabetologa? Ja robiłam krzywa bez skierowania przed ciążą i prawda jest taka, że nikt nie pytał czy jestem w ciąży, skierowanie chcieliby tylko gdybym miała z glukometru na czczo za wysoki cukier, ale wg norm dla nieciezarnych, czyli 126. Potem w ciąży robiłam w 12tc, ale to było jakieś 2-3 tyg opóźnienia względem tego co chciała ginekolog, bo musiałam leżeć z powodu zagrożenia ciąży i nie chciałam się narażać na siedzenie w labie.