reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Ja właśnie jestem po badaniach na Polnej. Obecnie 28+3 a moja mała wazy prawie 1500 wiec tez ponad 93 percentyla. Może taka uroda dziecka ? My z moim narzeczonym tez jesteśmy dość wysocy itp.

reklama
Ja się obawiam tylko o tą wagę małego ile teraz będzie ważyc jak pójdę po 3 tyg. Sądzę że ponad 3kg to będzie mieć spokojnie już. Też mi ręce trochę opadły jak byłam na wizycie bo bardzo przestrzegam diety a jak usłyszałam wtedy na wizycie wagę małego to był 33tydz i już miał 2445g to się podłamałam trochę.
Dziewczyny spokojnie waga z usg to nie wyrocznia i jest margines błędu .
U mnie ,przy cukrzycy z nocną insuliną waga dziecka byla zawyżana. Trzy dni przed porodem były jeszcze pomiary i 3970, a urodziłam córkę z waga 3280

Dziewczyny spokojnie waga z usg to nie wyrocznia i jest margines błędu .
U mnie ,przy cukrzycy z nocną insuliną waga dziecka byla zawyżana. Trzy dni przed porodem były jeszcze pomiary i 3970, a urodziłam córkę z waga 3280
Kurcze u mnie ani w jednej ani w drugiej ciąży nie zawyzalo usg wagi tak jak wyszło na pomiarach takie się urodziły. Dlatego teraz jestem tak trochę panikara jeśli o to chodzi.

U mnie ostatnio w 28 tygodniu waga dziecka niecale 1200 g. Raczej drobna ta moja dziewczynka. Z jednej strony dobrze bo wtedy bede miec szanse na porod sn (z racji ze sama jestem drobna przy wiekszym dziecku czeka mnie cc), z drugiej strony mam nadzieje ze bedzie ladnie i w normie przyrastac (na razie wszystko ok).

Dziewczyny, miałam wczoraj robioną drugą w ciąży krzywą cukrową. Moje wyniki to :
Na czczo 69
Po 1h 167
Po 2h 135
Czyli nie mam cukrzycy wg tego badania....
Kończę 22 tydzień.
Moja pierwsza krzywa na początku ciąży to :
Na czczo 74
Po 1h 178
Po 2h 134
Czyli już mnie wzięli jako cukrzyka, ten margines 2 jednostek.
Oczywiście po powrocie do domu sprawdziłam glukometrem i miałam ok 157. Na czczo też miałam 80pare, a w ośrodku z żyły znowu niżej. Ja już tego nie rozumiem, czy glukometry zawyżają czy z żyły jest dużo niżej. Ogólnie się ucieszyłam, pozwoliłam sobie na rogalik był cudnie dobry i wieczór pizza.... W poniedziałek mam wizytę u gin to posłucham co ona na to, ale na pewno dietę przez najbliższe miesiące i tak będę musiała dalej trzymać. Trochę to przykre, bo nie każdy by mnie od cukrzycę podciągnął...

Dziewczyny, miałam wczoraj robioną drugą w ciąży krzywą cukrową. Moje wyniki to :
Na czczo 69
Po 1h 167
Po 2h 135
Czyli nie mam cukrzycy wg tego badania....
Kończę 22 tydzień.
Moja pierwsza krzywa na początku ciąży to :
Na czczo 74
Po 1h 178
Po 2h 134
Czyli już mnie wzięli jako cukrzyka, ten margines 2 jednostek.
Oczywiście po powrocie do domu sprawdziłam glukometrem i miałam ok 157. Na czczo też miałam 80pare, a w ośrodku z żyły znowu niżej. Ja już tego nie rozumiem, czy glukometry zawyżają czy z żyły jest dużo niżej. Ogólnie się ucieszyłam, pozwoliłam sobie na rogalik był cudnie dobry i wieczór pizza.... W poniedziałek mam wizytę u gin to posłucham co ona na to, ale na pewno dietę przez najbliższe miesiące i tak będę musiała dalej trzymać. Trochę to przykre, bo nie każdy by mnie od cukrzycę podciągnął...
Właśnie wydaje mi się jakbyś nigdy nie miała cukrzycy😅patrząc na normy tak to wygląda 😉ja też z palca miałam wyższy poziom glukozy niż z żyły.

A czy slyszalyscie o tym, że do szpitala na poród trzeba zabrać glukometr i w trakcie porodu badać poziom cukru? Diabetolog mi ostatnio o tym mówiła. Miała może tak któraś z Was?

A czy slyszalyscie o tym, że do szpitala na poród trzeba zabrać glukometr i w trakcie porodu badać poziom cukru? Diabetolog mi ostatnio o tym mówiła. Miała może tak któraś z Was?
Tak, ja miałam i sprawdzałam jak prosili [emoji846]
Jeśli bierzesz insulinę to też warto wziąć. Mojej na przykład nie mieli w szpitalu i mąż mi dowoził

Hej dziewczyny. Byłam dzisiaj na polnej. W Poznaniu u Pani diabetolog. Po zrobieniu usg okazało się że waga maluszka jest między 3150 a 3300 i wszystkie wymiary są ok tylko obwód brzuszka jest większy wypada na 38 tydz. A ja mam teraz 36 tydzień. Miała któraś z was taka sytuację?

reklama
Hej dziewczyny. Byłam dzisiaj na polnej. W Poznaniu u Pani diabetolog. Po zrobieniu usg okazało się że waga maluszka jest między 3150 a 3300 i wszystkie wymiary są ok tylko obwód brzuszka jest większy wypada na 38 tydz. A ja mam teraz 36 tydzień. Miała któraś z was taka sytuację?

Z tego co słyszałam to wymiary mogą się różnic poszczególnych części około 2 tyg.
Czyli np główka 36, a nóżka 38 itp.
Zazdroszczę Ci ze masz już coraz bliżej końca ♥️

Do góry