reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Super dziękuje sprawdzę jak na mnie działa, a jaki makaron jesz pełnoziarnisty czy zwykły ? :)
Ja jutro będę robić łososia chyba z ryżem i brokułem lub kalafiorem bo jeszcze mi pół zostało :)
Do tego mam pomidorowa mama zrobiła o dziwo jadłam dziś bez jogortu i bez śmietany i tez mi smakowała.
Rzadko jem, ale akurat ten chyba był zwykły z durum... 😕 A gdy mi się zdarzało to ciemny jadałam, najlepiej na kolację, wtedy najmniej mi podnosi. Ja niedawno zrobiłam łososia w śmietanie ze szpinakiem, cytryna czosnkiem, na kolację, cukier po nim 95... A w inny dzień na obiad łosoś na parze (!) plus quinoa i Cukier ok 140.. Czasem tego nie rozumiem. Ale ogólnie tak jest ze jak zjesz tłusto i brak węglowodanów to Cukier stoi. I rozkmniniam to czemu nie mogę już tego łososia w śmietanie zjeść, tylko musi być na parze. To nie ma nic do diety cukrzycowej, czy się mylę? Kwestia tylko prozdrowotna? By nie jeść za tłusto?
 
reklama
Zazdroszczę 😍 na kiedy masz termin ? Chłopczyk, dziewczynka ?
Ja dziś mam cukry super, ale nie chce zapeszyć :)
Ale wczoraj nic nie pojadlam specjalnego tylko jedną kolacje więcej z racji tego, ze później szlam spać
Awokado chyba super na mnie działa bo po nim nie mam cukru i przy okazji ostatnio bardzo mi smakuje :)
Dziewczynka termin na początek marca 🙂 ja tam uważam ze nie ma co przesadzać, bo jak to jest ze cukier na czczo 90 jest ok ale 92 już nie. Trzeba się pilnować ale nie zapominać ze w ciazy jesteśmy i tez przyjemnosci nam się należą🙂
 
Rzadko jem, ale akurat ten chyba był zwykły z durum... 😕 A gdy mi się zdarzało to ciemny jadałam, najlepiej na kolację, wtedy najmniej mi podnosi. Ja niedawno zrobiłam łososia w śmietanie ze szpinakiem, cytryna czosnkiem, na kolację, cukier po nim 95... A w inny dzień na obiad łosoś na parze (!) plus quinoa i Cukier ok 140.. Czasem tego nie rozumiem. Ale ogólnie tak jest ze jak zjesz tłusto i brak węglowodanów to Cukier stoi. I rozkmniniam to czemu nie mogę już tego łososia w śmietanie zjeść, tylko musi być na parze. To nie ma nic do diety cukrzycowej, czy się mylę? Kwestia tylko prozdrowotna? By nie jeść za tłusto?
Z tym że po jakimś posiłku cukier jest wysoki może tez być spowodowane tym ze przed jedzeniem był wyższy . Myślicie ze to może być od tego ?
 
Julka będzie 🙂 a mam pytanie jak masz te wyniki 85-95 to lekarz nic nie mówi? Naprawdę uważa ze są ok? I masz po posiłkach jakieś wyniki ponad normę i jak lekarz na nie reaguje?
 
Z tym że po jakimś posiłku cukier jest wysoki może tez być spowodowane tym ze przed jedzeniem był wyższy . Myślicie ze to może być od tego ?
Raczej mi spada tak do ok 90, czasem to mierzę, tak przed posiłkiem lub kiedy maleje, ale już odpuściłam, bo paski bym musiała co parę dni kupować. Sama nie wiem od czego to zależy. Raz na obiad miałam zupę fasolową, w jeden dzień zjadłam miseczkę i miałam 92, na drugi dzień ta samą już 134, szok.. Potem zauważyłam że najbezpieczniej mi coś jeść na kolację, a z obiadek ostrożnie raczej coś takiego lekkiego
 
Raczej mi spada tak do ok 90, czasem to mierzę, tak przed posiłkiem lub kiedy maleje, ale już odpuściłam, bo paski bym musiała co parę dni kupować. Sama nie wiem od czego to zależy. Raz na obiad miałam zupę fasolową, w jeden dzień zjadłam miseczkę i miałam 92, na drugi dzień ta samą już 134, szok.. Potem zauważyłam że najbezpieczniej mi coś jeść na kolację, a z obiadek ostrożnie raczej coś takiego lekkiego

Może tez ma wpływ aktywność, ze może raz więcej siedzisz, raz np. pozmywasz czy coś nie wiem ciężko to ogarnąć właśnie. Ja raz zjem trzy kanapki i mam 109, a raz zjem dwie i mam ponad 120 pewnie to już kwestia naszych organizmów.
 
Raczej mi spada tak do ok 90, czasem to mierzę, tak przed posiłkiem lub kiedy maleje, ale już odpuściłam, bo paski bym musiała co parę dni kupować. Sama nie wiem od czego to zależy. Raz na obiad miałam zupę fasolową, w jeden dzień zjadłam miseczkę i miałam 92, na drugi dzień ta samą już 134, szok.. Potem zauważyłam że najbezpieczniej mi coś jeść na kolację, a z obiadek ostrożnie raczej coś takiego lekkiego
Ja mam wrażenie ze te glukometry tez nie są takie pewne. Podobnie jak te termometry czy ciśnieniomierze
 
Raczej mi spada tak do ok 90, czasem to mierzę, tak przed posiłkiem lub kiedy maleje, ale już odpuściłam, bo paski bym musiała co parę dni kupować. Sama nie wiem od czego to zależy. Raz na obiad miałam zupę fasolową, w jeden dzień zjadłam miseczkę i miałam 92, na drugi dzień ta samą już 134, szok.. Potem zauważyłam że najbezpieczniej mi coś jeść na kolację, a z obiadek ostrożnie raczej coś takiego lekkiego

Ja uczę się narazie mierzyć i w sumie w pare dni straciłam ze 25 pasków zostało mi 26 dokładnie wiec w tygodniu będę musiałam do doktora o receptę. Mam takie żółte paski z takim G jakby do trzymania i trochę mnie one irytują. Czasami dam za mało krwi i wynik jest przekłamany dlatego wiem, ze muszę się ukłuć i więcej krwi tylko czasami coś mi słabo chce lecieć. Dziś po kolacji znowu miałam problem.
 
reklama
Julka będzie 🙂 a mam pytanie jak masz te wyniki 85-95 to lekarz nic nie mówi? Naprawdę uważa ze są ok? I masz po posiłkach jakieś wyniki ponad normę i jak lekarz na nie reaguje?
Raczej tylko czasem mam przekroczenia po posiłkach, bo byly i dni kiedy sam serek wiejski z cebulą i pomidorem mi podnosił pod granicę. Moja diabetolog twierdzi że 90pare to cukry ok. A jeśli będą się utrzymywać czy skakać to wdrożymy ciut insuliny na noc, ale i tak wtedy umówiła mnie za 3 tygodnie na telefon. Poza tym tak jak pisałam wcześniej, z żyły w badaniach 3 razy miałam 70pare a w domu 90pare. Więc muszę to wyjaśnić. Bo być może mam wszystko w normie. Słyszę też od dziewczyn co biorą insulinę że często im cukry nadal się utrzymują na czczo tak koło 90 i ponad,dlatego najważniejsze by nie doprowadzać do częstych wahań ponad granicę po posiłkach, bo jeśli masz na czczo powiedzmy zawsze średnio 90 to jest ok, a 93 średnio to już nie jest ok, to czy te 3j zrobią nam krzywdę?? (ja mam wpisane od diabetelog granicę 92 na czczo) Wiele osób mówi że jest to trochę naciągane- ta cukrzyca-. Wszystko w granicach rozsądku. Wiem co mówię, bo już praktycznie miałam z tego tytułu depresję, bałam się mierzyć cukier, jadłam same warzywa, ciągle strach o dziecko... A tak naprawdę parę niewielkich przekroczeń to nic takiego, gorszy jest ten stres o dziecko. Na szczęście trochę zmądrzałam i już nie panikuję. Tylko staram się zdrowo jeść i mieć cukier pod kontrolą. Najważniejszy jest spokój i troska, bez strachu.
 
Do góry