reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Niby trzeba mierzyć tym co się ma, ale jak w laboratorium z żyły robisz i masz super niskie a z palca wysokie to już głupiejesz. Byłam w ośrodku o tym pogadać i oni nie wiedzą. 24j różnicy? To jest sporo. Czekam tylko jeszcze na konsultacje z diabetologiem.
Co do owocow to za bardzo nie wiem, jem na razie głównie jabłka i cytrusy. Nie podnoszą mi cukru nawet.
A w sylwestra pozwoliłam sobie na cin cina alkohol free 😅😅 bez cukru. I nawet też za bardzo mi nie podniosło 😏
To super :)
A jakie nasz wartości cukry po posiłkach tak mniej więcej np po śniadaniu ? Mi dziś wyskoczyło 129 ale to chyba dlatego, ze skończył się mój chlebek o obniżonym indeksie i musiałam zjeść inny. Jutro będzie dostawa moja mama zamówiła aż dwa te chleby bo ciężko dostać.
Ja jeszcze teraz mieszkam u rodziców bo kupiliśmy mieszkanie i czekamy na odbiór kluczy max do 15 stycznia wtedy jak będę już u siebie to będzie mi łatwiej trochę robić do jedzenia jakieś inne fajne rzeczy.
Ogólnie to jak mi przekracza cukier ponad 120 to mnie to denerwuje wtedy wiem głupie bo norma do 140 ale jakoś tak czytałam ze kiedyś było do 120 i już myśle ze wtedy to miałabym insulinę ale myśle ze z jakiś powodów normę zmienili.

reklama
Po śniadaniu to mam tak ok 110-120..ale staram się nie jeść chleba. Czyli np dziś plasterki szynki i sera z hummusem 118. Wczoraj zjadłam 2 kromki zytniego, byl taki ładny, ciemny, z kiełkami, ale Cukier mi walnęło do 150 😑 ciężko czasem.

Po śniadaniu to mam tak ok 110-120..ale staram się nie jeść chleba. Czyli np dziś plasterki szynki i sera z hummusem 118. Wczoraj zjadłam 2 kromki zytniego, byl taki ładny, ciemny, z kiełkami, ale Cukier mi walnęło do 150 😑 ciężko czasem.
Właśnie tez mam problem z chlebem. Tzn nie przekracza zazwyczaj normy 140 ale jak już mam koło 130 to mnie to irytuje. :)

Właśnie tez mam problem z chlebem. Tzn nie przekracza zazwyczaj normy 140 ale jak już mam koło 130 to mnie to irytuje. :)
Też tak miałam na początku, tzn mogłam jeść Chleb, jadlam żytni albo ig i byłam zdziwiona ze Chleb nie podnosi mi wyżej jak 120- 130 jak zjem dobrze, więc było super. Do czasu. No i teraz nawet do 150 przy jednej kanapce zytniego i nie ma mowy o kanapkach na śniadanie.. 😕 Wieczorem sobie pozwalam na kanapkę tego chlebka z biedronki i jest ok

Czesc Dziewczyny, co do chlebow- u mnie wchodzi w gre tylko 1 rodzaj- Probody- on jest w niektorych piekarniach i nie podnosi mi cukru (ig 35), po innych, nawet dla diabetykow mam zle cukry. Jezeli chodzi o problemy z nakluwaniem to na poczatku (ponad rok temu) mialam z tym problem. Najlepsze sa te nakluwacze w ktorych reguluje sie glebokosc wklucia (ja sobie dostosowalam) i zeby kluc po bokach opuszkow w gornej czesci. Teraz to juz moge kluc sie na slepo prawie[emoji6] Z glukometrow to mam Accu Check Instant i na razie jestem zadowolona. Jezeli ma sie watpliwosci to niektorzy producenci produkuja roztwory kontrolne do glukometru i mozna sprawdzic dokladnosc. Ja tego nie robilam bo dotychczas nie mialam zastrzezen do wynikow.

Jak tam wasze cukry rano 🙂i w nocy mi lekarka kazała mierzyć cukru raz w tygodniu około 2-3 i dzisiaj miałam o tej godzinie 95 myślałam ze powinno być mniej. A o 5.30 miałam 105 sama nie wiem co o tym myśleć. Byłam przekonana ze cukie będzie spadał a on faluje. Dobrze ze to już końcówka bo mam dość , nie rozumiem tego wszystkiego

reklama
Jak tam wasze cukry rano [emoji846]i w nocy mi lekarka kazała mierzyć cukru raz w tygodniu około 2-3 i dzisiaj miałam o tej godzinie 95 myślałam ze powinno być mniej. A o 5.30 miałam 105 sama nie wiem co o tym myśleć. Byłam przekonana ze cukie będzie spadał a on faluje. Dobrze ze to już końcówka bo mam dość , nie rozumiem tego wszystkiego
Czesc, ja jestem na nocnej insulinie i jak 2-3 dni z rzedu mam rano powyzej 90 to zwiekszam o jednostke. Startowalam z 4 jednostek w 2 mcu ciazy, a teraz w 26 tygodniu mam 9 jednostek. Cukry rano ok 84-85 obecnie. W nocy obecnie nie mierze wcale ale za to na czvzo i po kazdym posilku. Z tym ze ja mam cukrzyce typu 2 przedciazowa, zdiagnozowana rok temu (w ciazy leczona insulina, do 3 mca mialam tez Glucophage 500 xr, ktory bralam w trakcie staran) . Za dnia wystarcza dieta (ale musialam sie nameczyc zeby cukry byly w normie i zeby byly tez kalorie).

Do góry