reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Co do pytań o insulinę. Ja zaczynałam w 1 trymestrze właśnie od 6j na noc bo moje cukry na czczo przekraczały 100. Mniej było po prostu bez sensu. Ja przy 2 do 3 skoków pod rząd miałam zwiększać o 2 j i odczekać 2 do 3 dni żeby się organizm przyzwyczaił. Jak jeszcze nie pomogło znów o 2. Co do zmniejszania to u mnie zdarzyło się tak że zwiększenie jednostek z 24 na 26 było na początku ok a po ok tygodniu zdarzylo mi się w nocy niedocukrzenia. Zjechałam więc ś powrotem do 24.
Wiem że ogarnięcie cukrzycy jest teraz cięższe zwłaszcza dla tych z was które z poradnia miały kontakt tylko telefoniczny. Moge się dzielić doświadczeniem nie ma sprawy ale polecam na początek poczytać na stronach np słodkiemamy.edu albo na stronie szpitala na karowej w Warszawie. I w zasadzie jeszcze jedna rada. Jak któraś z was może sobie pozwolić to radzę znaleźć diabetologa prywatnie tylko upewnijcie się czy zajmuje się cukrzyca ciążowa. Ci najczęściej przyjmują nawet w w czasie pandemii a jeśli nawet oferują tylko teleporade to i tak poświęca wam więcej uwagi niż lekarz czy położna w poradni diabetologicznej. Ja od początku ciąży cukrzycę prowadzę prywatnie i jestem bardzo zadowolona. Mam stały kontakt z Panią Doktor. Na początku jeździłam na wizyty teraz wszytko omawiamy przez SMS lub teleporade. I to w terminach które mnie odpowiadają a nie w godzinach pracy poradni. Place fakt ale nie jestem tylko numerkiem na liście a to dla mnie bardzo ważne. Jeśli któraś z was jest z kujawsko pomorskiego mogę polecić moją diab.
Najgorsze są właśnie te porady przez telefon. Chyba musze zacząć zapisywać pytania na kartce [emoji3] Dzisiaj pierwszy raz przyjmę to insuline. Za tydzień mam dzwonic znowu do poradni a przez ten czas obserwować cukry. W razie skoków będziemy zmniejszać lub zwiększać dawki. Jedynie co mnie męczyło to co z posiłkiem przez insulina. Rozumie, że nic się nie zmienia, rytm posiłków ten sam. Kolacja, później insulina o 22 i na koniec przed snem jak do tej pory przekąska.

reklama
Wczoraj trochę orzeszkow zjadłam około 17 i niby mocno nie skoczylo po nich bo 130 ale po kolacji standardowej oczywiście miałam 146..... Nie e jadlsm juz kanapki po 22 w nocy ok bo o 3 miałam 87 a rano 86 .... Grzeszki wychodzą bokiem niestety a właśnie wieczorem u mnie najgorsze cukry

Wczoraj trochę orzeszkow zjadłam około 17 i niby mocno nie skoczylo po nich bo 130 ale po kolacji standardowej oczywiście miałam 146..... Nie e jadlsm juz kanapki po 22 w nocy ok bo o 3 miałam 87 a rano 86 .... Grzeszki wychodzą bokiem niestety a właśnie wieczorem u mnie najgorsze cukry
Ja bym tu winnego w orzechach nie szukała. Z tego co się orientuję to orzechy włoskie, laskowe, pistacje, ziemne mają niskie ig wiec nie powinny wybijać cukru. Ja orzechy jadam jako przekąskę pomiędzy posiłkami i nigdy nie miałam po nich problemów z cukrem.

reklama
U mnie orzechy tez sie super sprawdzają mowia nawet ze jeśli masz zjesc cos zakazanego to lepiej przegryźć to jeszcze orzechami lub migdalami bo spowalniaja wyrzut cukru... Hmmm dziwne u Ciebie te orzeszki, ale w sumie na kazda z nas może działać cos innego... Mam dość tej cukrzycy.

Do góry