reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

W ktorym tygodniu ciazy jestes? :) moze to taki czas ze cukry Ci wariuja... Jesli chodzi o insuline nie ma się jej co bac.. Tez panikowałam ale teraz wstaje rano spokojniensza i bez stresu wiedzac ze insulina pomogla i cukier na czczo jest ok... Uwierz mi stres jest najgorszy dla naszych dzieci... Mose za duzo weglowodanow zjadasz so każdego posilku? Albo za duzo nabialu? Lepiej jesc częściej co 2 godz 8-9 posilkow w ciagu dnia a mniejsze porcje i moze cukier nie bedzie wysoki wtedy.
Jestem w 28 tyg. Wiem ze stres jest okropny ale jak to sobie wytlumaczyc.. Podejrzewam ze jem za duzo weglowodanow 🤷‍♀️ ale nie wiem nawet jak to sie liczy i niech dietetyk mi pomoze jutro 😁 a Ty w ktorym tygodniu jestes?

reklama
Jestem w 28 tyg. Wiem ze stres jest okropny ale jak to sobie wytlumaczyc.. Podejrzewam ze jem za duzo weglowodanow [emoji2368] ale nie wiem nawet jak to sie liczy i niech dietetyk mi pomoze jutro [emoji16] a Ty w ktorym tygodniu jestes?
Wiesz co ja mam insulinę nocna i daje ona spokój bo jak obniżyła nocny cukier to spadło po posiłku i zwykle nie mam problemu chyba że zjem źle ale jak to uczyłam się co jest to napewno kluczowe sprawy to obxzajenie chleba juz lepiej bialy zjeść a mniej niż oszukany Zytni czy graham i ja na początku badałam tez cukier przed posiłkiem bo możliwe że nie Parówki ci podniosly a przekąska wcześniej i wg tego patrzyłam ile mogę zjeść jesli przed posiłkiem cukier byl ponad 100 jadłam jedna kromke i jajko np plus warzywa jeśli poniżej to brałam np dwie kromki plus warzywa

Jestem w 28 tyg. Wiem ze stres jest okropny ale jak to sobie wytlumaczyc.. Podejrzewam ze jem za duzo weglowodanow 🤷‍♀️ ale nie wiem nawet jak to sie liczy i niech dietetyk mi pomoze jutro 😁 a Ty w ktorym tygodniu jestes?
To w tym tyg cukier moze chwilowo wariowac, ja jestem w 31 tyg... To spróbuj zmniejszyć ilosc weglowodanow i zobaczysz czy to pomoze, moze jutro cos ci doradza w przychodni 😀

Wiesz co ja mam insulinę nocna i daje ona spokój bo jak obniżyła nocny cukier to spadło po posiłku i zwykle nie mam problemu chyba że zjem źle ale jak to uczyłam się co jest to napewno kluczowe sprawy to obxzajenie chleba juz lepiej bialy zjeść a mniej niż oszukany Zytni czy graham i ja na początku badałam tez cukier przed posiłkiem bo możliwe że nie Parówki ci podniosly a przekąska wcześniej i wg tego patrzyłam ile mogę zjeść jesli przed posiłkiem cukier byl ponad 100 jadłam jedna kromke i jajko np plus warzywa jeśli poniżej to brałam np dwie kromki plus warzywa
Tyle ze ja na czczo mam od 75-89 najwiecej wiec nocnej nie dostanę. I czasami wlasnie jak mam 75 to po posilku skacze roznie czasem do 100 a coraz czesciej do 130 😡 wiec rosnie o 55 😱 teraz zjadlam jajecznice z 3 jajek i do tego dwie kromki razowego plus pomidor i zobaczę co bedzie. A np po tym skoku do 155 po parowkach zmierzylam znowu po 15 min bylo juz 120 i chwile pozniej zjadlam brzoskwinie i garsc migdalow i cukier 85.ja tego nie rozumiem 😁🤷‍♀️🤷‍♀️ jak jutto sie czegos ciekawego dowiem to sie z wami podziele tu

Wy kupujecie same sobie te paseczki do glukometru czy macie na recepte - 70%? Przelozyli mi wizyte na wtorek a ze juz paskow nie mialam to kupiłam normalnie i 2 z opakowania byly jakies trefne bo odrazu blad pokazalo:/

Tyle ze ja na czczo mam od 75-89 najwiecej wiec nocnej nie dostanę. I czasami wlasnie jak mam 75 to po posilku skacze roznie czasem do 100 a coraz czesciej do 130 😡 wiec rosnie o 55 😱 teraz zjadlam jajecznice z 3 jajek i do tego dwie kromki razowego plus pomidor i zobaczę co bedzie. A np po tym skoku do 155 po parowkach zmierzylam znowu po 15 min bylo juz 120 i chwile pozniej zjadlam brzoskwinie i garsc migdalow i cukier 85.ja tego nie rozumiem 😁🤷‍♀️🤷‍♀️ jak jutto sie czegos ciekawego dowiem to sie z wami podziele tu
Jak dla mnie 3 jajka to duzo... Pozostala bym na 2 jajkach 2 male kromki chleba i warzywa... I staraj ske nie jesc między posilkami... Jak zjadlas parowki to brzoskwinie i migdaly powinnas zjesc dopiero po 2 godz... Tak to ciagle cukier nie bedzie mial mozlowosci spadac...

Wy kupujecie same sobie te paseczki do glukometru czy macie na recepte - 70%? Przelozyli mi wizyte na wtorek a ze juz paskow nie mialam to kupiłam normalnie i 2 z opakowania byly jakies trefne bo odrazu blad pokazalo:/
Ja dostake na recepte pisze do swojej diabetolog smsa i wystawia mi na nie e recepte. Bez recepty drogo wychodzą te paski... Moze następne beda lepsze juz te paski... Oby nie cale opakowania jakies wadliwe...

Jak dla mnie 3 jajka to duzo... Pozostala bym na 2 jajkach 2 male kromki chleba i warzywa... I staraj ske nie jesc między posilkami... Jak zjadlas parowki to brzoskwinie i migdaly powinnas zjesc dopiero po 2 godz... Tak to ciagle cukier nie bedzie mial mozlowosci spadac...
No ale to bylo juz tak poltora h jak nie wiecej bo po parowkach zmierzylam po godzinie. Mowisz ze 3 jajka to duzo? 😁🙄 Ja jeszcze 20 min do pomiaru a juz glodna jestem. Czyli widac ze bardzo zle jem wiec dobrze ze ide jutro 🤷‍♀️

reklama
No ale to bylo juz tak poltora h jak nie wiecej bo po parowkach zmierzylam po godzinie. Mowisz ze 3 jajka to duzo? 😁🙄 Ja jeszcze 20 min do pomiaru a juz glodna jestem. Czyli widac ze bardzo zle jem wiec dobrze ze ide jutro 🤷‍♀️
Tez na poczatku odczuwalam glod zanim sie przyzwyczaiłam do diety... Teraz juz tego nie czuje spokojnie 2 godz wytrzymam heh

Do góry