reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Bułka tarta u mnie w domu tylko domowej roboty wiec wiadomo z czego zrobiona😁. Choć moja diab mi kiedyś powiedziała że jeżeli na początku posiłku zjem np kopę kapusty kiszone to mogę do tego zjeść i pół pączka i np schabowego w panierce i nie powinno cukru wyrzucać ponad normę. Ja tam nigdy nie próbowałam w ten sposób. Zazwyczaj rodzince robiłam normalne schabowe a sobie piers w pergaminie z serem i tylko dojadalam parę kosteczek tego schabu które akurat nie dojadla moja córcia. Cukry były wtedy ok.
Co do wymienników w. to niektóre poradnie ciężarnym rozpisują ilość na dany dzień. I tak ja miałam 19 ww. 3 na śniadanie, 2 na II, 5 na obiad, 2 na podwieczorek, 3 na kolację, 2 na II, i 2 przed snem. Przy czym np. na obiad miałam 3 ww mączne a reszta nabiał lub owocowo warzywne. 1 ww to ilość produktu w której zawiera się 10 g węglowodanów. I tak 30 g ugotowanego brązowego ryżu to 1 ww. Na obiad zjadam więc 90 g ryżu, do tego np surówkę z 1 marchewki i połowy jabłka co daje +/- 1 ww i wypijam szklankę maślanki. Mięso nie ma węglowodanów więc go nie liczę i mogę go zjeść dowolna ilość. To tak oględnie wyjaśniłam. Żeby to lepiej zrozumieć warto poszukać w necie rozpiski z wyliczeniami np na stronie slodkaciaza.pl

reklama
Bułka tarta u mnie w domu tylko domowej roboty wiec wiadomo z czego zrobiona😁. Choć moja diab mi kiedyś powiedziała że jeżeli na początku posiłku zjem np kopę kapusty kiszone to mogę do tego zjeść i pół pączka i np schabowego w panierce i nie powinno cukru wyrzucać ponad normę. Ja tam nigdy nie próbowałam w ten sposób. Zazwyczaj rodzince robiłam normalne schabowe a sobie piers w pergaminie z serem i tylko dojadalam parę kosteczek tego schabu które akurat nie dojadla moja córcia. Cukry były wtedy ok.
Co do wymienników w. to niektóre poradnie ciężarnym rozpisują ilość na dany dzień. I tak ja miałam 19 ww. 3 na śniadanie, 2 na II, 5 na obiad, 2 na podwieczorek, 3 na kolację, 2 na II, i 2 przed snem. Przy czym np. na obiad miałam 3 ww mączne a reszta nabiał lub owocowo warzywne. 1 ww to ilość produktu w której zawiera się 10 g węglowodanów. I tak 30 g ugotowanego brązowego ryżu to 1 ww. Na obiad zjadam więc 90 g ryżu, do tego np surówkę z 1 marchewki i połowy jabłka co daje +/- 1 ww i wypijam szklankę maślanki. Mięso nie ma węglowodanów więc go nie liczę i mogę go zjeść dowolna ilość. To tak oględnie wyjaśniłam. Żeby to lepiej zrozumieć warto poszukać w necie rozpiski z wyliczeniami np na stronie slodkaciaza.pl
Też mam taką rozpiskę co i kiedy mogę jeść, z tym że ja mam dziennie 20 ww. A mi dzisiaj diabetolog podniosła insulinę, na noc do 5j. I przed śniadaniem do 7j. No i powiedziała że do 36 TC to niby tak przeważnie jest że trzeba zwiększać dawki insuliny, a potem niby powinno być lepiej. Pożyjemy zobaczymy 😉

U mnie się sprawdziło 😋. Nie tyle dawki stanęły co wręcz lecą w drugą stronę 😁. Na razie zjeżdżam z nocną insuliną. Dziś tylko 13j. A 2 tyg temu było 26j.

Dietę trzymam nadal bo mimo stabilizacji cukrów nadal mogą być skoki a przy skłonności mojego malucha do tycia wolę mu się dawać dodatkowych możliwości.

Część dziewczyny, czy miała któraś z was problemy z niskim cukrem po posiłku? Jem duże procje, maxymalnie dużo WW a i tak mam cukier około 90. Po obiedzie, gdzie powinnam mieć wysoki cukier , mam np. 87... Może to wina glukometru? W poprzedniej ciąży nie miałam takich problemów. Wszyscy walczą z wysokim cukrem, a ja z niskim :/

Dziewczyny godzine po kolacji mialam rowne 100 i zjadlam sobie jeszcze marchewke surowa z kilkoma orzechami. Z ciekawości zmierzylam cukier 20 min po zjedzeniu i było 134. Po czym taki skok?🙄

reklama
I jakbyscie mogly sie podzielic "tajnikami diety" bylabym wdzieczna. Wiem tylko ze nabial niewskazany na 1 sniadanie i ze owoce tylko do 18. 😁

Do góry