reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
Mam 27 i 3 dni i wyszło że 1369 g czyli stosunkowo duże , błąd pomiaru to około 200 gram. Moja ginekolog mówi że o jest wieksze bo pewnie to skok wzrostów A nie żadna makrosomia i że zawsze lepiej jak dziecko jest wieksze bo najczestym powikladniem ciężkich cukrzyca jest hipotrofia czyli za małe dziecko co do wieku.... dzisiaj miałam wizytę... Ale jednak nie chce mieć 4 kg dziecka bo to ciężko urodzić. Ja mam dietę od 10 tyg..

Moja diabetolog uważa że kluczem w diecie jest regularnosc i zmniejszenie posiłków ... I zjedzenie ciasta drożdżowego loda to nie jest problem. Trzymać się zasady do 140 po godzinie.. teraz będę przeżywać że dziecko duże .... taka głupia jestem ...

W pierwszej ciąży też miało być duże A urodził się Kacper 2940 czyli mały... Dziewczyny które pisały w wakacje A rodziły wrzesień... odezwijcie się jak tam... jakie były wasze dzieci i jak wam teraz w tym życiu ?

Ja 26+5(wizyta piątek) 931g. Mój gin mówi że makrosomia to ewentualne powiklanie a nie za kazdym razem. Że częściej mozna na łatwiznę określić czy dziecko będzie ciężkie np po rosnacyn brzuchu jeśli mama ma spory rozmiarowo i wagowo to dziecko też bo rośnie razem z nim ale to tez nie regula.

Z tym wielkim brzuchem to tez nie do końca tak. Wielkość brzucha zależna jest od ułożenia dziecka. Jeśli jest głęboko w miednicy to brzuch jest mały jeśli jest „na wierzchu” to brzuszek jest duzy i nie do końca pokazuje czy ziecko jest małe czy duże. Podobnoe jeśli chodzi o mięśnie matki. Wysportowany brzuch się tak mocno nie „ rozleje”. Osobiście znam osobe która mając ogromny brzuch urodziła 3 kg dziecko a druga miała maleńki i urodziła 3700 kg.

@Mela122 u Ciebie jeszcze za wcześnie, żeby stwierdzić czy to makrosomia czy nie. Zobaczysz jak dzidziuś będzie wyglądał wagowo w późniejszym etapie ciąży. Poza tym na wielkość dziecka wpływają też uwarunkowania genetyczne. Z pomiarów USG wychodzi, że moja dzidzia będzie mała, a my oboje z mężem jesteśmy bardzo szczupli. Także moja córeczki nie ma być po kim duża. U mnie najmniejszy jest własnie brzuszek, a dzidzia już dawno jest ułożoną główką w dół. Poza tym wymiary dziecka z USG rzadko kiedy zgadzają się z tym co potem wychodzi w rzeczywistości :)

A dziewczyny nakrecilam się jakoś nerwowo choć nie mam podstaw o co się martwić bo przecież nic się nie dzieje... najwyżej dziecko będzie trochę większe... Ale z tego wszystkiego myślenia czy to może moja wina ... dzisiaj cukier wywalił w kosmos jeden pomiar 103 drugi 88 i bądź tu mądry człowieku..... nerwy robią swoje... czy to możliwe że otwierając nowa paczka pasów ma mniej A na strach paczce więcej.... no szlak z tymi pomiarami

reklama
Teraz będę miała zawal codziennie rano i dostanę insulinę A przez ostatnie czasy wrzesień miała pięknie tylko raz 91 o 95 A tak cały czas około 85... W październiku coś gorzej bo wymiotowalam jak dzika i miałam przeziębienie co mi trochę rozwalilo schemat jedzenia i więcej wyników około 92 Ale cały czas przewaga znaczna 8... mi pomogła zmiana jedzenia z 21.30-22 na 20.30 Ale coś przestała ta metoda działać tak uciaglam super cukier z 8 tygodni

Do góry