reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
Hej dziewczyny, jestem właśnie po wizycie u diabetologa. Mówi, że dobrze że odstawiłam insulinę bo poprzednia diabetlog nie powinna jej dawać i że widać ze ogarnięte dietą. A dieta jaka? jak zobaczył to powiedział że rzadko się zdarza mieć takie fajne cukry po owocach, no ale skoro mi owoce nie podnoszą to żeby jeść, to samo ze wszystkim innym co jem- te cztery tygodnie do porodu opierać się na tym co zjadłam już kiedyś i dało niskie wartości. No i mierzyc się one touchem bo jestem jużkolejną pacjentką która z zawyżającym pomiary contourem przychodzi.

Hej dziewczyny, jestem właśnie po wizycie u diabetologa. Mówi, że dobrze że odstawiłam insulinę bo poprzednia diabetlog nie powinna jej dawać i że widać ze ogarnięte dietą. A dieta jaka? jak zobaczył to powiedział że rzadko się zdarza mieć takie fajne cukry po owocach, no ale skoro mi owoce nie podnoszą to żeby jeść, to samo ze wszystkim innym co jem- te cztery tygodnie do porodu opierać się na tym co zjadłam już kiedyś i dało niskie wartości. No i mierzyc się one touchem bo jestem jużkolejną pacjentką która z zawyżającym pomiary contourem przychodzi.

No i super.
Ja sprawdzalam w labie jak moj glukometr oszukuje i jest ok, az sie zdziwilam, bo roznica tylko o 5 jednostek. Ale ja mam accu check performa

Niepotrzebnie czytam bzdury w Internecie. Z resztą przewrazliwiona jestem bo pierwsza ciążę straciłam. Jeśli wyniki na czczo jutro będzie przekroczony to zapisze się do diabetologa. Może da mi jakąś insulinę i będzie ok . Pocieszylas mnie trochę . Dzięki [emoji4]
No internet ma właśnie tę wadę, że mnóstwo w nim "ciekawych" informacji, można się wystarczyć. Ale niestety też prawda jest taka, że idealna i bezproblemowa ciąża może zakończyć się źle i nie trzeba tu cukrzycy.
Ja insulinę biorę od miesiąca. Zaczęłam od minimalnej dawki, ktora nic nie dawała, potem przy 6 jednostkach tydzień było na czczo o pięknie, a teraz znów skacze, chociaż wg mnie do 94 to nie ma tragedii, ale już znowu zwiększyłam dawkę do 8 jednostek, zeby nie przekraczać tych 90 mg. Na początku było mi okropnie źle, obwiniałam się, że najwyraźniej jem za dużo i stąd te moje cukry. Ale mam mądra diabetolog, która na spokojnie ze mną porozmawiała, pocieszyła mnie, wyjaśniła wszystko i to mi bardzo pomogło. Biorę insulinę, bo wierzę, że to pomoże, a nie zaszkodzi.

A powiedz, czy masz cc tylko ze względu na cukrzycę?

Edit: już doczytałam z pepowiną. A na kiedy masz termin? U mnie 30 września:) jakoś chyba podobnie jesteśmy :)

No internet ma właśnie tę wadę, że mnóstwo w nim "ciekawych" informacji, można się wystarczyć. Ale niestety też prawda jest taka, że idealna i bezproblemowa ciąża może zakończyć się źle i nie trzeba tu cukrzycy.
Ja insulinę biorę od miesiąca. Zaczęłam od minimalnej dawki, ktora nic nie dawała, potem przy 6 jednostkach tydzień było na czczo o pięknie, a teraz znów skacze, chociaż wg mnie do 94 to nie ma tragedii, ale już znowu zwiększyłam dawkę do 8 jednostek, zeby nie przekraczać tych 90 mg. Na początku było mi okropnie źle, obwiniałam się, że najwyraźniej jem za dużo i stąd te moje cukry. Ale mam mądra diabetolog, która na spokojnie ze mną porozmawiała, pocieszyła mnie, wyjaśniła wszystko i to mi bardzo pomogło. Biorę insulinę, bo wierzę, że to pomoże, a nie zaszkodzi.

A powiedz, czy masz cc tylko ze względu na cukrzycę?

Edit: już doczytałam z pepowiną. A na kiedy masz termin? U mnie 30 września:) jakoś chyba podobnie jesteśmy :)
Termin cc wyznaczony mam na 29 września, także bardzo podobnie[emoji4]
Oby nam wszystkim udało się szczęśliwie odnosić ciążę.
Zobaczymy jutro, jeśli znów cukry będą przekroczone to wybiorę się do diabetologa. Zobaczymy co powie .

a bedziesz wczesniej w szpitalu z racji cukrzycy ??

Termin cc wyznaczony mam na 29 września, także bardzo podobnie[emoji4]
Oby nam wszystkim udało się szczęśliwie odnosić ciążę.
Zobaczymy jutro, jeśli znów cukry będą przekroczone to wybiorę się do diabetologa. Zobaczymy co powie .

a bedziesz wczesniej w szpitalu z racji cukrzycy ??
O wcześniejszym pobycie nic mi na razie nie wiadomo. Idę w piątek do mojej prowadzącej, to zobaczę co powie, ale już by chyba coś wspominała, gdyby miała zamiar mnie wysłać. A w środę mam usg, więc też zobaczę jak duża jest córka. Czytam, że część dziewczyn idzie właśnie wcześniej, inne nie i nie wiem od czego to zależy, od lekarza? Położna mi tylko powiedziała, że jeśli do 29-30 nic u mnie nie ruszy, to będą wywoływać poród, bo przy cukrzycy starają się nie dopuszczać do przenoszenia. Mam zamiar rodzić na karowej w Warszawie.

dla mnie te pieć jednostek to decydowalo czy zwiekszac o jedna czy dwie jednostki insulinę wiec zalezalo mi zeby bylo jak najdokladniej

Nie no jasna sprawa, tutaj tak, bo faktycznie ja dostalam insuline a wyniki nie byly takie dramatyczne, bo na czczo na moim glukometrze max 99, czyli defakto okolo 94, zadne przekroczenie jak dla mnie.
Chodzilo mi, ze ta roznica jest ok w porownaniu do tego, ze niektore glukometry przeklamuja o 20 jednostek.

Dzis np wstalam w nocy i czulam sie mega slabo, nie pomyslalam zeby zmierzyc cukier, chcialam po toalecie wrocic jak najszybciej do lozka, zeby sie nie przewrocic. No i rano jak zmierzylam to mialam 71, czyli w labie by bylo ponizej normy stad to samopoczucie w nocy.

O wcześniejszym pobycie nic mi na razie nie wiadomo. Idę w piątek do mojej prowadzącej, to zobaczę co powie, ale już by chyba coś wspominała, gdyby miała zamiar mnie wysłać. A w środę mam usg, więc też zobaczę jak duża jest córka. Czytam, że część dziewczyn idzie właśnie wcześniej, inne nie i nie wiem od czego to zależy, od lekarza? Położna mi tylko powiedziała, że jeśli do 29-30 nic u mnie nie ruszy, to będą wywoływać poród, bo przy cukrzycy starają się nie dopuszczać do przenoszenia. Mam zamiar rodzić na karowej w Warszawie.

U mnie decyzja o wczesniejszym szpitalu zapadla dopiero, kiedy wlaczyli mi insuline.

reklama
Do góry