reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
Dziewczyny czy znacie kogokolwiek kto miał wynik 52 po obciążeniu, cukier nie powinien nigdy spadać poniżej 60 nawet w nocy gdy się nie je przez 12 godzin. Wynik w okolicach 40 grozi zapadnieciem w wstrząs i śpiączkę wiem bo mam sąsiadkę z masakryczna cukrzyca którą już 3 razy straciła przytomność z powodu zaniskiegiego cukru. Moim zdaniem coś jest nie tak z tym obciążeniem.... Kiedy masz do diabetologia ? Widzę że obecnie jedzenie jest bardzo poprawne Ale jeżeli jesteś głodna to możesz mieć już kartony... trzeba to mierzyć. Trzeba wypróbować inny glukometr ! I koniecznie szybko diabetolog żeby określił co o tym sądzi ... W którym jesteś tygodniu ?

Dziewczyny czy znacie kogokolwiek kto miał wynik 52 po obciążeniu, cukier nie powinien nigdy spadać poniżej 60 nawet w nocy gdy się nie je przez 12 godzin. Wynik w okolicach 40 grozi zapadnieciem w wstrząs i śpiączkę wiem bo mam sąsiadkę z masakryczna cukrzyca którą już 3 razy straciła przytomność z powodu zaniskiegiego cukru. Moim zdaniem coś jest nie tak z tym obciążeniem.... Kiedy masz do diabetologia ? Widzę że obecnie jedzenie jest bardzo poprawne Ale jeżeli jesteś głodna to możesz mieć już kartony... trzeba to mierzyć. Trzeba wypróbować inny glukometr ! I koniecznie szybko diabetolog żeby określił co o tym sądzi ... W którym jesteś tygodniu ?

Moja gin na urlopie
Internista mnie totalnie olal i nie widzial nic zlego w tym wyniku.
Poszlam do szpitala na ginekologie z tym wynikiem i z moimi domowymi pomiarami i opisem posiłków
Lekarz tam powiedział że jeśli przez tydzień mi sie to nie zacznie regulować na diecie to dostsne skierowanie na karową. Także narazie sciagnelam sobie ze strony karowej diete i wytyczne i staram sie stosowac ale chodze do pracy jestem fryzjerem wiec caly czas w ruchu i poprostu jestem glodna. Przed problemami z cukrem jadlam 3 razy tyle.
Wczoraj myslalam ze jak pojde do pracy to w ruchu bedac ciaglym ze mi sie ten cukier po posilkach troche wyreguluje. Ale nie bardzo. Rano mam juz nizszy niz mialam bo dzis 98 a mialam 130/147 na czczo. Jem sniadanie zobaczymy jak bedzie za godzine
Jestem w 28 tc 1d

Dziś na śniadanie 2 o,5 cm kromeczki razowego chleba 2 łyżeczki twarogu chudego 2 liście salaty pomidor2 plasterki

Drugie śniadanie jajko na twardo plus papryka żółta 4 paski

Obiad zupa pomidorowa na warzywach bez zadnych sztucznych bez smietany z ryżem brązowym 200ml z 1/3 marchewki gotowanej

Podwieczorek kanapka z szynką i salata
Kawa czarna

Kolacja 2 kanapki z salata pomidorem i szynka

Tez zwrocilabym uwage jak dziewczyny powyzej:
1) chleb - mozliwe, ze pisza ze jest razowy a dodaja maki pszennej, jesli jestes z Warszawy to polecam np. chleb razowy z piekarni Putka, ewentualnie jesli nie masz problemow z ketonami to chleb IG lub Probody z tej samej piekarni;
2) nabial na sniadanie zdecydowanie zakazany, po nim bardzo rosnie rano cukier
3) gotowana marchewka ma bardzo wysoki IG, dlatego moze po niej wybijac, nie jest wskazana - polecam przede wszystkim swieze warzywa zielone: kalarepa, ogorek, papryka zielona, salaty - one dobrze wplywaja na regulacje cukrow
4) szynka - tu musisz wyprobowac rozne, jak sie okazuje duzo jest ostrzykiwanych glukoza :( mi raz po jednym plasterku wybilo 140, choc zwykle mam cukry po jedzeniu w porzadku :(
5) kolacja - o ktorej ja jesz? czy to jest Twoj ostatni posilek?

@Balonsbalons wyniki Twojej krzywej OGGT nie wskazują na cukrzyce ciążową. Natomiast wyniki z glukometru juz tak. Coś tu musi być nie tak. Chyba na prawdę powinnaś zmienić glukometr.

Jest to mega dziwna rozbieznosc...

Mysle ze najlepiej byloby skonsultowac sie z diabetologiem, nie wiem czy nie chcialby w takiej sytuacji powtorzyc krzywej :(

Sprobowalabym jeszcze samej rano pobrac krew na czczo i porownac z wynikiem z glukometru? Moze rzeczywiscie jest jakis felerny?

Jest to mega dziwna rozbieznosc...

Mysle ze najlepiej byloby skonsultowac sie z diabetologiem, nie wiem czy nie chcialby w takiej sytuacji powtorzyc krzywej :(

Sprobowalabym jeszcze samej rano pobrac krew na czczo i porownac z wynikiem z glukometru? Moze rzeczywiscie jest jakis felerny?

W poniedzialek pojde do szpitala i porozmawiam z lekarzem tym co ostatnio bo moja jest na urlopie. Zobaczymy co on powie . niestety nie jestem z warszawy tylko z pod i u nas ciezko znalezc pieczywo z putki pojde chyba zrobic jeszcze raz ta krzywa prywatnie tylko jak to teraz ogarnac z jedzeniem itp po badaniu jak o 7.30 pobiore na czczo potem wypije ta glukoze i godzine po. Badanie a potem dwie po to o ktorej bezpiecznie moge zjesc sniadanie i czy mierzyc tez glukometrem w miedzy czasie cukier?

reklama
Kolacje jem o 20.30 jak jadlam potem jeszcze cos to rano na czczo o 8 mialam 140 ponad cukru
Wydaje mi się, że jeszcze około 22.00 powinnaś jeść mały posiłek przed snem, żeby właśnie paradoksalnie te cukry tak rano nie skakaly. I sprawdź chleb 7 ziaren z biedronki, taki w zielonej folii. Mi bardzo służy.

Do góry