reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

najpierw wiadomość:

KaśkaK od 4 rano walczyła na porodówce. Poród udało się zatrzymać, ale bidula jest wykończona :-( Podejrzewam, że i fizycznie i psychiczne :-:)-:)-(

CARIOCA!!! Co z Tobą?? pytałam o Nią znajomych październikówek, ale nie udzielała się u Nich....

^joasia^ - na razie wyluzuj. Ogranicz słodkie napoje i ogólnie slodycze. Nie ma sensu katować się dietą, jak jesczze nie ma diagnozy... A droga do insuliny jest dalsza niż Ci się wydaje :tak: najpierw jest proba ustabilizowania cukrów dietą i to się najczęściej udaje :-D daj znać, jak będziesz miała wynik obciążenia po 75g

pulka - no nie wiem, czy to nadal będzie capuccino :cool2::-)

mdmd - jeśłi wyniki na Twoim są podobne do xido, to weź poprawkę... ja po zmianie glukometru z xido na accu check zaczęłam mieć wyniki niższe o średnio 20!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

reklama
Cześć Dziewczyny
Jestem nowa, a z tą samą cukrzycą ciążową... jestem w 28-29tyg d trzech tyg mam glukometr, dieta i dużo spaceru. Jestem po kontrolnej wizycie u diabetologa więc narazie to samo - bez insuliny, jednak zastanawia mnie mierzenie cukru. Ja po cukrach prostych - typu owoce mam mierzyć od 0,5 - 1h po posiłku, natomiast po posiłkach: śniadanie, obiad, kolacja od 1,5 - 2h po posiłku. Dostałam koła do mierzenia kalorii i mam tam zwrócić szczególną uwagę na wyminniki węglowodanów i indeks glikemiczny. Nigdy nie stosowałam diety, a w ciąży niestety trzeba. Zastanawiam się jak moje maleństwo bo schudłam już 4kg. Wcześniej objadałam się winogronem i bananami. Czy orientujecie się czy cukrzyca ma jakieś znaczenie przy porodzie - np musi być cesarka? Diabetolog powiedziałąm , żebym nie liczyła tłuszczy tylko wyłącznie węglowodany, więc jem ser żółty, np jajecznica na lyżeczce masła, dwa jajka, pół papryki i dwa plastry wędliny do tego 1 krmoka cimnego chleba, ale chleb nie może być na karmelu. Czy orientujecie się co do picia herbaty zielonej ale smakowej? Pije też herbatę rooibos też smakową, nie widzę , żeby cukier skoczył. Cukier w normie mam również po naleśniku ze szpinakiem - polecam. Raz spróbowałam kawałek ciasta - orzechowiec na miodzie - cukier po 1h 146. Ogólnie cukier mam w normie, niestety nad czczo miałam ostatnio przez 2 dni 100. Diabetolog pow ze nad czczo - czyli 12 godzin od ostatniego posiłku. Miałam robione badania na tarczyce, że ją wykluczyć, ale co ona ma wspólnego z cukrami? Czy Wy też chudniecie? Jaką wodę pijecie? Źródlana czy mineralna?

czesc Gabrielka :-)
nie słyszałam do tej pory o różnicowaniu mierzenia cukru, ale za to mam zalecene, że jeśli jem owoce, to nie same tylko do posiłku, najlepiej obiadu... to się calkiem wyklucza z Twoim zaleceniem :eek:
Napisałaś, że diabetolog Ci powiedziałą, żebyś nie liczyłą tłuszczów, tylko węglowodany. Moja też tak powiedziała. Efekt - chudłam. Zaczęłam lekko przybierać dopiero ostatnio, jak przypomniałam sobie, że istnieje jeszcze mięso i ryby. No bo skądś trzeba kalorie organizmowi dawać, a dziecku białko!!!
Wodę piję dar natury, pan mi przywozi w wielkich butlach :-)

Cześć słodkie kobietki. U mnie dzisiaj rano 93:wściekła/y: wkurza mnie to już ciekawe co w środę powie diabetolog.

Witam wszystkie nowe mamuśki! Razem łatwiej i i szybciej dotrwamy do końca:tak:

Iza wieści od Kaśki są przerażające ale trzymajmy kciuki żeby wszystko było dobrze. Ale ta jej córcia rwie się na świat:no:

Byłam u lekarza. Wszystko ok!:tak: Maluszek waży 850g więc w normie. Jest śliczny! Mój gin robi mi usg 3d gratis bo chodzę do niego prywatnie. Pisałam wam o rozbieżnościach w rozmiarach kości udowej; wszystko się wyrównało i teraz udko zgodne z wiekiem ciąży co do dnia:tak: Uśmiałam się wczoraj jak nigdy. Gdy lekarz przyłożył głowicę do brzucha pierwsze co zobaczyłam to jajka!:-D:-D:-D Mały bezwstydnik tak się wczoraj wystawił, że nie ma innej możliwości.:-) Bardzo się cieszę, będę miała w domu trzech muszkieterów, mąż i dzieci. :tak: Na początku wizyty lekarz powiedział, że 10 grudnia zrobi cesarkę ze względu na poprzednią ciążę. Nie chce czekać do końca. Wolałabym rodzić sama ale nie wiem czy dałabym radę po tym wszystkim co przeszliśmy czekać do końca. Poza tym na święta będziemy jż w domku:tak: A cięcia boję się jak ch......:-(

AgMich - cieszę się, że u Twojego trzeciego muszkietera wszystko w porządku :-D i rzeczywiście ta cesarka to dobry pomysł w Twojej sytuacji :-)

Kaśka K wczoraj jeszcze raz wieczorem wylądowałą na porodówce, ale nie mam na raie informacji jak to się skońćzyło i jak jest teraz.:eek: ale nerwy....:confused2:

A ja się tak wczoraj wieczorem rozemocjonowałam kupieniem wózeczka, że zapomniałam zjeść drugą kolację, no i dziś ketony z rana :eek: jak w zegarku. Takie mam nerwy z tym wózkiem teraz, dopóki nie przyjdzie i go nie dotknę i nie przekonam się, że jest ok.. a przyjdzie najwcześniej we wtorek.. ciekawe czy taka sytuacja wpłynie na moje cukry :sorry:

AgMich to prawie razem będziemy rodzić , ja mam termin na 5-7 grudnia i umawiam się z lekarzem na cc...fajnie że święta spedzimy w domu z malenstwami:-)

u mnie poranne cukry bez zmian między 90 a 100...we wtorek diabetolog, nie sądzę żeby mi zwiększała jeszcze insulinę ale to się okaże...
pogoda fatalna, dobrze że zaczęli grzać bo ja marznę okrutnie i jeszcze to przeziębienie nie chce mnie opuścić..brrrrr zmykam sprzątac bo zalegnę w łóżku na amen..
http://myfxadvice.com

pulka Piję capuccino na podwieczorek albo drugie śniadanie i dodaję pół łyżeczki cukru.

mdmd wyrzuć xido do kosza! Zrobiłam tak już dawno bo xido zawyżał mi nawet o 40j! Mam teraz accu check active i jestem bardzo zadowolona.

Joasia nie panikuj może będzie jak z nadineczką też się bała a wszystko dobrze się skończylo.

Gabrielka wodę piję Żywca kupuję duże baniaki bo tak jest wygodniej i taniej. Na początku też schudłam 3kg ale w ciągu 4 tygodni przytyłam kg. Podobnie jak Iza jem sporo mięsa i białka pewnie dlatego waga zaczeła rosnąć. O poród się nie martw bo jeśli wszystko jest ok to nie ma przeciwskazań do porodu naturalnego. Owoce zawsze po obiedzie albo drugim śniadaniu. Głowa do góry wszystko będzie dobrze.

hidi super, że już lepiej się czujesz. Za to ja dzisiaj chodzę jak cien. Zabrałam się za porządki wokół domu (oełno igliwia leży na kostce po wczorajszym wietrze) ale szybko odpuściłam bo jakaś jestem osłabiona. To już dużo nam nie zostało. Już niedługo bedziemy z naszymi maluszkami! A znasz płeć dziecka?

Iza
gratuluję podjęcia decyzji o wózku. Na pewno będzie super a jak coś nie będzie Ci pasować to zawsze możesz odesłać. A masz link do tego wózka?

Ostatnia edycja:
Biedna Kasia. Oby maleństwo jeszcze troszkę poczekało.

Ja wczoraj na kolację znowu zjadłam jajko gotowane i 2 małe kromeczki chlebka. No ale całą godzinę po tym chodziłam i cukier 121 także ciut poza normą. mierzyłam też cukier po słodkim syropie i capucino no i jest ok.

reklama
Hej dziewczyny widzę że kilka nowych mamusiek dołączyło ja nie długo Was opuszczę dostałam skierowanie do szpitala na przyszły tydz jak zacznę 38 tydz także mam tydz wolności :-D i czekają mnie wszelkie zakupy dla maluszka łącznie z wózkiem choć narazie jeszcze nie wybrałam. Iza mam nadzieję że wózeczek spełni oczekiwania i że będzie ok.
Dziewczyny od wczoraj dopadło mnie przeziębienie jak się leczycie? Katar głowa mi pęka i do tego bolące zatoki:-(

Do góry