Malutka87
Zaciekawiona BB
@Nadziejka2 po obciążeniu 75 g po 1h chyba norma jest do 180... moim zdaniem 165 to jest calkiem w normie. po 2h jest do 140... niestety ja więcej dowiedziałam się na temat diety w internecie niż u diabetologa. miałam małe szkolenie z diety i obsługi glukometru, ale to w skrocie dużo z tego co napisałaś: jesc często i mało, produkty z niskim indeksem glikemicznym (chyba produkty powyżej 70 Ig odpadają) tabele sa w necie. Oczywiście najlepiej surowe warzywa, gotowane maja już indeks wyższy także trzeba uwazac. mieso gł drób, wołowina, królik, wieprzowina ograniczona, pieczone, gotowane, grillowane, jak najmniej smażonego. Musisz tez wyczaic pieczywo dla siebie, kajzerki i biale chlebki odpadają. raczej zytnie, mieszane, gruboziarniste. Ziemniaki w ogr ilości, głównie kasze i brazowe makarony i ryz... a i Pani pielegniarka mi powiedziała, żeby nabial jest po 12 i uwazac na śniadanko... i u mnie faktycznie sniadanie musi być lekkie. Do każdego posilku warzywka...Ale to metoda prob i bledow, musisz posprawdzać co podnosi Ci cukier, a na co możesz sobie pozwolić. Glowa do góry Choc wiem , ze ta wiadomosc może przytloczyc i dobic. chyba wszystkie to przechodzilysmy i przechodzimy nadal jakies dolki i zmartwienia, ale trzeba zdobyc się na optymizm Już raz to przechodziłam mniej więcej na tym samym etapie jak Ty teraz. A w tej ciąży dopadlo mnie już w 8 tygodniu ale musimy jakos dac rade dla naszych dzieciaczkow i wspierać się wzajemnie))