reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Ja pisalam o śniadaniu. Słuchaj nie zrobisz krzywdy dziecku jak pare razy przekroczysz cukier. Stresem bardziej sobie szkodzisz. Ja po sniadaniach potrafiłam mieć cukier 160-170. Uspokoj sie. U mnie nic sienie nie stalo malutkiej. Waga w normie. Jestem w 35tc+3.
Kiedy sie dowiedzialas o cukrzycy? Na początku czy później?

reklama
Kiedy sie dowiedzialas o cukrzycy? Na początku czy później?
Ja sie dowiedzialam po krzywej około 24 tc. Pierwsza ciąża bez cukrzycy. W drugiej mialam podwyższony cukier na czczo (93 117 147). Zaledwie o jedna jednostkę. Co sie okazało cukry po sniadaniach potrafily osiągać 180 (bułka z dżemem). Przy wprowadzeniu diety znów okazalo sie,ze na śniadanie moj organizm nie toleruje za bardzo żadnego pieczywa-nawet Ig. Po 2 kromkach chleba z cienka wedlina cukier okolo 140-160. Poza sniadaniami w miare trzymam fason - poza kluskami na obiad. Z kolei nie pozwalam sobie na siedzenie po posilku,zawsze wstaje i czyms sie zajmuje lub ide na krótki spacer. Ruch świetnie zbija cukier. W moim zeszyciku po pierwszych dziesieciu tygodniach pomiarów-4 dziennie (dieta,bez insuliny) przekroczenia mialam ponad 10 razy. Bylam załamana. Diabetolog mnie uspokoił,ze jesli jestem w stanie wykluczyc produkty,ktore powoduja skoki to nic sie nie dzieje,eliminowac i nie jeść. Super podniosly mnie na duchu dziewczyny z tego forum. Z doswiadczenia wiem,ze latwo powiedziec "nie martw sie" ciężej wprowadzić w życie. Choc juz teraz jestem duzo spokojniejsza i tak sie nie spinam jak raz na jakis czas mam wynik ponad 140. Diabetolog tez powiedzial,ze stres podnosi cukier. Tak więc głowa do góry;) nie mam doświadczenia z insulina to by musiały sie wypowiadac bardziej doswiadczone koleżanki

Jedź na komunie i Baw się dobrze :) dzidziusiowi to nie zaszkodzi a pobawi się z mamą. Jakbys miała robić duże odstępy czasowe od jedzenia to weź sobie jakaś przegryzkę wtedy cukier nie skoczy z głodu.

Hej dziewczyny ;) Średnio mam czas żeby zaglądać regularnie :) Jak ja wam zazdroszczę tych drożdżówek czy chleba :D Ja już weszłam na 18 jednostek insuliny ;( Dietę muszę trzymać mocno a i tak się przejmuję czy z Małą wszystko ok. Po połowie pomidora z jogurtem i 3 małymi ziemniakami cukier 144. Chleb musiałam wykluczyć - jem te cieniutkie, suche kromeczki z lidla. No i pochwalę się - opanowałam skoki cukru po śniadaniu ;) Obecnie 32 tydzień mała waży 1503 gramy więc tragedii nie ma.

Drogie mamy, jestem w 31 tygodniu z cukrzycą od 24. W ciągu dnia na diecie cukier piękny, ale od tygodnia nie mogę zejść poniżej 90 na czczo (mam 91-94) Żadne rady położnej nie pomagają, muszę wrócić do diabetologa. Podobno grozi mi insulina. Czy któraś z Was była w podobnej sytuacji? Może jest jakiś sposób na poprawę tego jednego pomiaru?

Drogie mamy, jestem w 31 tygodniu z cukrzycą od 24. W ciągu dnia na diecie cukier piękny, ale od tygodnia nie mogę zejść poniżej 90 na czczo (mam 91-94) Żadne rady położnej nie pomagają, muszę wrócić do diabetologa. Podobno grozi mi insulina. Czy któraś z Was była w podobnej sytuacji? Może jest jakiś sposób na poprawę tego jednego pomiaru?

O ktorej jesz ostatnia kolacje? I co jesz? Mam ta sama sytuacje i niestety nie obylo sie bez insuliny, ale nie boj sie jej to nic strasznego:)

Na ten cukier na czczo nie masz za bardzo wpływu więc szkoda się stresować i już lepiej brać insuline ☺️ Ja w pierwszej ciaży brałam 34 j na noc + dodatkowo insuline w ciagu dnia i nie ma się czego bać ☺️ W tej ciaży biore tylko 3 j i cukier na czczo zawsze poniżej 90.. Czasami szkoda się męczyć i stresować niepotrzebnie ☺️

O ktorej jesz ostatnia kolacje? I co jesz? Mam ta sama sytuacje i niestety nie obylo sie bez insuliny, ale nie boj sie jej to nic strasznego:)
Zwykle około północy kanapkę z chlebem Ig, na który dotąd świetnie reagowałam (i w ciągu dnia wciąż świetnie reaguję) i trochę warzyw, ale położna radziła wypróbować ostatnio także 1/3 kajzerki i mleko. Nie ważne co zjem mam 91-94. Dziś 89, no na próbę nie jadłam tej drugiej kolacji, tylko pierwszą na 3h przed snem.

A ty też miałaś takie niewielkie odchylenia i w ciągu dnia dobry cukier?

reklama
Na ten cukier na czczo nie masz za bardzo wpływu więc szkoda się stresować i już lepiej brać insuline ☺️ Ja w pierwszej ciaży brałam 34 j na noc + dodatkowo insuline w ciagu dnia i nie ma się czego bać ☺️ W tej ciaży biore tylko 3 j i cukier na czczo zawsze poniżej 90.. Czasami szkoda się męczyć i stresować niepotrzebnie ☺️
No właśnie insulina mnie przeraża, ale jak Was tu czytam, to już trochę mniej. Najgorsze, że w ciągu dnia się najadam, a cukier idealny. Tylko od kilku dni to rano :(

Do góry