reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Dziewczyny a co jecie na ostatnia kolacje i na sniadanie? Jakies pomysly?
Ja mam rano na czczo zawsze cukier ok.100-106 a po sniadaniu dzis nawet skoczyl mi do 170! Do tej pory wyprobowalam owsianke,ktora totalnie mi nie sluzy i po zwyklym chlebie graham z wazywami chuda wedlina albo serkiem rowniez...
Zastanawiam sie co jutro sobie zaserwowac;) pozdrawiam

reklama
Ty idziesz na prenatalne 14.06 a ja w tym dniu mam wizytę u gina. Jak zawsze nie mogę się doczekać. Teraz mam etap schizowania na temat wagi małego. Ciągle się zastanawiam czy zwiększył wagę od badań połówkowych. Dziś odkryłam, że schudłam o 200g niby nic ale ja już mam totalny dołek.

Gratuluje wyniku cukru ;). Mój cukier dziś o 3:30 to 86 a rano 83.
A jak często się wazysz? Bo u mnie odchylenie 200g w tą lub druga przy częstych pomiarach jest norma. Najlepiej chyba ustalić sobie jeden dzień w tyg przed śniadaniem i ważyć się raz w tyg. To jest w miarę miarodajne. Myślę, że jak Twój Maluszek do tej pory przybieral prawidłowo, a nie zmieniłaś zbytnio diety, to teraz też jest ok. Warto być czujna, ale poczekajmy na wizytę i usg. W końcu po coś robią te pomiary..Głowa do gory:) zresztą to jest ironia losu, gdy większość słodkich mam martwi się o zbyt duża wage dziecka,Ty martwisz się, żeby synek nie był za malutki. Cukrzyca niejedno ma oblicze:) ehh znam to też z autopsji.
Pozdrawiam i życzę dobrej nocki:) .. No i czekamy do 14tego:))

Dziewczyny a co jecie na ostatnia kolacje i na sniadanie? Jakies pomysly?
Ja mam rano na czczo zawsze cukier ok.100-106 a po sniadaniu dzis nawet skoczyl mi do 170! Do tej pory wyprobowalam owsianke,ktora totalnie mi nie sluzy i po zwyklym chlebie graham z wazywami chuda wedlina albo serkiem rowniez...
Zastanawiam sie co jutro sobie zaserwowac;) pozdrawiam
Z tą kolacja jest u mnie różnie, póki mam na czczo dobre cukry aż tak jej nie pilnuje, raz zjem raz nie... Rano zwykle jedna mała kromka chleba mieszanego lub ig z wędlina +ćwiartka pomidorka. Dziś rano zjadłam 2 kawałki chleba ig. Jedna jw., a druga z pasta z makreli (wlasnej roboty) i już cukier 135... Wiec przy granicy... Za dużo. Muszę jeść niestety tylko jedna:(
Mi również jajka służą, także może warto sprobowac:)

Z tą kolacja jest u mnie różnie, póki mam na czczo dobre cukry aż tak jej nie pilnuje, raz zjem raz nie... Rano zwykle jedna mała kromka chleba mieszanego lub ig z wędlina +ćwiartka pomidorka. Dziś rano zjadłam 2 kawałki chleba ig. Jedna jw., a druga z pasta z makreli (wlasnej roboty) i już cukier 135... Wiec przy granicy... Za dużo. Muszę jeść niestety tylko jedna:(
Mi również jajka służą, także może warto sprobowac:)
Ale przeciez normy godzine po posilku sa do 140? Wiec chyba w porzadku?
Eh, ja mam jutro wizyte u diabetologa juz nie moge sie szczeze doczekac co on mi powie..

Ale przeciez normy godzine po posilku sa do 140? Wiec chyba w porzadku?
Eh, ja mam jutro wizyte u diabetologa juz nie moge sie szczeze doczekac co on mi powie..
Tak ma być do 140. Ale już widzę, że jednego dnia ten sam zestaw da 135 a innego już ciut więcej... Dlatego nie lubię takich granicznych wyników, dla mnie zapala się żółte swiatlo:p nie uznaje tego za "zestaw bezpieczny", bo nast razem wcale nie muszę zmieścić się w 140 jedząc dokładnie to samo, ale np siedząc na tyłku cała godzine:p

Witam słodkie mamusie ☺️
Jak się czujecie? Cukry w normie? U mnie wczoraj bardzo niski po obiedzie i podwieczorku poniżej 90 :-p Ale jak zawsze to bywa pewnie dzisiaj pojawi się jakiś wyskok :happy2: pochwale się, że we wtorek byłam na ostatniej wizycie u diabetologa i moja lekarka kazała mi iść na krzywą po porodzie dopiero po pół roku a nie po 3 miesiącach ☺️ Także lepiej dla mnie

Tak ma być do 140. Ale już widzę, że jednego dnia ten sam zestaw da 135 a innego już ciut więcej... Dlatego nie lubię takich granicznych wyników, dla mnie zapala się żółte swiatlo:p nie uznaje tego za "zestaw bezpieczny", bo nast razem wcale nie muszę zmieścić się w 140 jedząc dokładnie to samo, ale np siedząc na tyłku cała godzine:p
Masz racje, w sumie jak mnje sie zbliza wynik do 140 tez troche sie wtedy niepokoje bo to przy granicy ale jeszcze jednak znosnie;) natomiast powyzej to juz mam okropne stresy
Tak to wlasnie dziwnie jest, ze jednego dnia po tym samym posilku cukry w normie a drugiego juz nie;/

Część dziewczyny, niestety i mnie dopadła cukrzyca ciążowy. Test obciążenia 75g glukozy w 26 tygodniu wyszedł słabiutko 70/189/160 :( nabyłam wcześniej glukometr ale dopiero dziś w 28 tygodni po wizycie u mojego gina trafiłam do szpitala na profil glukozy czy jak to się poprawnie nazywa. Tutaj o dziwo wszystkie wyniki po posilkach i rano poniżej 100, na czczo nawet wyszło 68 choć ja zawsze dotychczas wszystkie wyniki na czczo miałam niskie. Zalecenia od diabetologa klucie po godzinę po każdym posiłku i norma do 140, a na czczo norma 90. Czy Wy też tak macie? Czy klujecie się od zakończenia posiłku czy rozpoczęcia? Bo tego zapomniałam dopytać.. nie wiem jak ja sobie dam radę z dieta skoro ja tak bardzo uwielbiam słodkie że praktycznie dnia bez słodyczy nie pamiętam :( wiem nie świadczy to o mnie za dobrze i jakoś będę musiała wytrzymać te kilkanaście tyg bez dla małego.

reklama
Część dziewczyny, niestety i mnie dopadła cukrzyca ciążowy. Test obciążenia 75g glukozy w 26 tygodniu wyszedł słabiutko 70/189/160 :( nabyłam wcześniej glukometr ale dopiero dziś w 28 tygodni po wizycie u mojego gina trafiłam do szpitala na profil glukozy czy jak to się poprawnie nazywa. Tutaj o dziwo wszystkie wyniki po posilkach i rano poniżej 100, na czczo nawet wyszło 68 choć ja zawsze dotychczas wszystkie wyniki na czczo miałam niskie. Zalecenia od diabetologa klucie po godzinę po każdym posiłku i norma do 140, a na czczo norma 90. Czy Wy też tak macie? Czy klujecie się od zakończenia posiłku czy rozpoczęcia? Bo tego zapomniałam dopytać.. nie wiem jak ja sobie dam radę z dieta skoro ja tak bardzo uwielbiam słodkie że praktycznie dnia bez słodyczy nie pamiętam :( wiem nie świadczy to o mnie za dobrze i jakoś będę musiała wytrzymać te kilkanaście tyg bez dla małego.
Siadasz do posiłku i po godzinie od rozpoczecia robisz pomiar. Ja jestem na diecie bez insuliny i powiem Ci,ze po jakims czasie udało mi sie wyczuć kiedy "male co nie co" nie podnosi mi cukru:) kolo 16 do kawy zawsze cos wciagne:),ale byla to metoda prób. Tam więc glowa do gory,dla nas mam zawsze dobro dziecka będzie wyżej,takie jesteśmy silne:)

Do góry