Dzudzenka udało mi się przysiąść i spisać zamienniki tego jajka to są propozycje z tej książki "alaantkowe blw".
1 jajko to:
-1/2 rozgniecionego na papkę banana (w daniach na słodko-naleśniki, babeczki)
-1/2 szklanki puree z dyni (w babeczkach, ciastkach o smaku korzennym)
-1/2 szklanki cukinii dobrze odsączonej z soku, startej na małych oczkach (w babeczkach, ciastkach)
-1 kopiasta łyżka mąki owsianej albo zmielonych płatków owsianych lub mąki kukurydzianej wymieszanej z 2 łyżkami wody (w naleśnikach, ciastkach, do panierowania kotletów)
-1 łyżka zmielonego siemienia lnianego wymieszanego z 2 łyżkami gorącej wody-ostawić do napęcznienia na 15 min. (w babeczkach, kruchych ciastach, klopsach, pulpetach)
-1/2 szklanki jogurtu naturalnego (do panierowania, w chlebie, ciastkach)
-2 łyżki mąki ziemniakaczanej (w naleśnikach)
...Może coś Ci podpasuje
1 jajko to:
-1/2 rozgniecionego na papkę banana (w daniach na słodko-naleśniki, babeczki)
-1/2 szklanki puree z dyni (w babeczkach, ciastkach o smaku korzennym)
-1/2 szklanki cukinii dobrze odsączonej z soku, startej na małych oczkach (w babeczkach, ciastkach)
-1 kopiasta łyżka mąki owsianej albo zmielonych płatków owsianych lub mąki kukurydzianej wymieszanej z 2 łyżkami wody (w naleśnikach, ciastkach, do panierowania kotletów)
-1 łyżka zmielonego siemienia lnianego wymieszanego z 2 łyżkami gorącej wody-ostawić do napęcznienia na 15 min. (w babeczkach, kruchych ciastach, klopsach, pulpetach)
-1/2 szklanki jogurtu naturalnego (do panierowania, w chlebie, ciastkach)
-2 łyżki mąki ziemniakaczanej (w naleśnikach)
...Może coś Ci podpasuje