reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Dzudzenka udało mi się przysiąść i spisać zamienniki tego jajka :) to są propozycje z tej książki "alaantkowe blw".
1 jajko to:
-1/2 rozgniecionego na papkę banana (w daniach na słodko-naleśniki, babeczki)
-1/2 szklanki puree z dyni (w babeczkach, ciastkach o smaku korzennym)
-1/2 szklanki cukinii dobrze odsączonej z soku, startej na małych oczkach (w babeczkach, ciastkach)
-1 kopiasta łyżka mąki owsianej albo zmielonych płatków owsianych lub mąki kukurydzianej wymieszanej z 2 łyżkami wody (w naleśnikach, ciastkach, do panierowania kotletów)
-1 łyżka zmielonego siemienia lnianego wymieszanego z 2 łyżkami gorącej wody-ostawić do napęcznienia na 15 min. (w babeczkach, kruchych ciastach, klopsach, pulpetach)
-1/2 szklanki jogurtu naturalnego (do panierowania, w chlebie, ciastkach)
-2 łyżki mąki ziemniakaczanej (w naleśnikach)
...Może coś Ci podpasuje :)

reklama
O dziękuję Ci bardzo Natka :) banan, cukinia i dynia - to możemy jeść i znowu dałam ziemniaka - nic się nie dzieje, więc może też spróbujemy z maka ziemniaczaną

Natka
A co Mala robila ze musialas badac ja u neurologa?Jak to wygladalo?

co do fotelikow to ja wlasnie zanowilam maxi cosi tobi
Dziewczyny moja siostra jest w 39 tyg ciaz, w 27 miala badania glukoza i wyniki miala okey, wczoraj byla na wizycie i badaniach i wyszly jej sladowe ilosci glukozy...o co kaman?Lekarz kazal tylko powtorzyc wyniki w piatek i jesli bedzie sie cos dzialo to sie zglosic.

Sylwia zdarza się, że podczas zasypiania przy piersi podczas karmienia drży jej główka i rączki. Ostatnio też kilka razy tak gwałtownie się wybudziła z płaczem i też rączki przy tym jej mocno drżały. Pierwszy raz parę dni po szczepieniu się to pojawiło. W przyszłym tygodniu mamy EEG więc być może dowiemy się czegoś więcej.
Co do siostry to w badaniu czego ta glukoza jej wyszła? W moczu? Z tego co wiem to zazwyczaj zaleca się powtórzyć bo często glukoza w moczu może być związana z niewłaściwym pobraniem próbki do badania-np. niesterylny pojemnik.

A może miała jednorazowy skok cukru jakiś. Od czegoś co zjadła. I od tego ta glukoza. W moczu ??

Natka A to jakieś podejrzenia macie ze to jakieś skutki szczepienia ? Jeju nam się zbliża na roczek szczepienie... :/

Aga
Nie wiem od czego. tez jej mowilam ze moze cos zjadla.Zobaczymy jutro

My bylismy u ortopedy dzieciecego i na szczescie nie jest tak zle jak nam mowil poprzedni lekarz. ale zaniepokoilo mnie ze ciemiaczko mamy 1x1. Niby mowil ze jest okey ale nie za wczesnie sie zaczelo zrastac?

Hej, Sylwia a robiłaś badania na te pasożyty?
U nas niespodzianki, od 4 tyg byłyśmy z mala na diecie, bo kupy zielone, wysypki na buzi, ciemidniucha na brwiach, w niedziele na chrzcinach zaszalalam i ta diete odpuściłam, dzis czwarty dzien bez rygorystycznej i praktycznie objawow alergii brak! ale za to od dwóch tyg za uszkami, najczęściej lewym czewona plama i dziwna skora, ktora znika po zastosowaniu linomagu albo odrobiny tormentiolu. Moze tu poszla ta alergia??

Margo bylas z ta raczka Jasia u lekarza? Moja tez jskos dziwnie lezy nz brzuchu, w ubranku tego nie widać a na golasa ma dwie faldki po prawej stronie a po lewej nie! asymetria jakas czy co?

Julia zaczela mi lepiej spac, w pierwszym i drugim miesiącu spala tylko przy cycu i jak zajac pod miedza, w dzien, bo w nocy spala i odpukac śpi, a od jakiegos czasu jak poloze ja na boczku to spi powyżej godziny! Na brzuchu to sie nie udaje :(

reklama
Aga ogólnie to pierwszy raz pojawiło się to właśnie kilka dni po szczepieniu ale jak poszłam do pediatry to powiedziała że związku ze szczepieniem to nie ma. Ale dostaliśmy skierowanie do neurologa i w międzyczasie mała miała kolejne szczepienie i 2 dni po obudziła się też z tym drżeniem (wcześniej tylko przy zasypianiu się to zdarzało). Neurolog powiedziała, że nie da się udowodnić czy ma to związek ze szczepieniami czy nie, ale skoro po kolejnych szczepieniach się to nasiliło to kazała nalegać na wpisanie NOP w książeczce i kartotece bo niby do 30 dni po szczepieniach takie objawy ustawa każe wpisywać jako odczyn poszczepienny. Byłam u pediatry, wpisała, i zaznaczyła że jak coś w badaniach wyjdzie to będzie to wskazanie żeby dziecka już nie szczepić i neurolog wyda w takim przypadku takie zaświadczenie że są przeciwwskazania do kolejnych szczepień.

Sylwia 1x1 to małe? Spojrzałam w książeczkę i moja Julka ma takie już w dniu narodzin wpisane :) na niedawnej wizycie u pediatry też wpisali nam 1x1 więc nie zarasta :) ja bym się nie przejmowała tym bardziej, że lekarz mówi że jest ok.

Edytka jeśli fałdki są niesymetryczne to ja bym pokazała to pediatrze a jeszcze lepiej fizjoterapeucie żeby to skontrolować :) znajoma fizjoterapeutka jak jeszcze w ciąży byłam to mówiła mi żeby skontrolować takie coś jeśli by się okazało że dziecko ma nierówne fałdki. Mówiła że to może nie oznaczać nic tylko taka uroda dziecka ale może też być problem z asymetrią lub napięciem mięśniowym.

Do góry