reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Dziewczyny mam pytanie do Was. Moja Mała jest bardzo żywym dzieckiem, nie usiedzi ani nie poleży za długo, chociaż potrafi się zając sobą jak jem śniadanie czy robię obiad :) ładnie się wtedy bawi. Jedno mnie niepokoi ostatnio przy zasypianiu na noc jest bardzo niespokojna, macha rączkami przez sen uderzając sie w główkę i ostatnio tak sobie podrapała ucho, ze aż ma ranę tez podczas wieczornego usypiania. Pediatra mówi, ze to nadmiar wrażeń, ale ja już nawet rano nie włączam przy małej TV, od godz. 16 nie ma grających zabawek tylko książeczki, przytulanki, klocki :) później kąpiel, jedzonko, przytulasy i spanie.... Martwię się, iść do neurologa??

reklama
Margo
A co Ci nie pasuje w lewej rączce? O co chodzi?

Dzudzenka
Mój też czasami macha rączkami przez sen i robi tak jakby sobie oczka przecieral. Ale to coś złego?

Dziewczyny jaki polecacie fotelik następny? Ten 9-25 kg?czy 9-36?
Myślałam o maxi cosi,recaro lub baby safe jakimś.
W poniedziałek mamy wizytę u ortopedy dziececego. Bo do tej pory badalam u ortopedy ale nie dziececego. I mnie wystarszyl dopiero teraz. Ze mały ma wiotkie biodra i ze może mieć krzywe kolana przez to. A wcześniej nic takiego nie mówił.
Masakra

Sylwia
Znow ktos Ci zrobil kolejny powod do niepokoju i paniki. Zaczekaj do poniedzialku. Na tym etapie sie w razie czego rehabilituje i zmiany sa odwracalne. Jaskowi przy lezeniu na brzuchu ucieka jedna raczka do tylu i widac, ze w stosunku do prawej w lewej cos nie gra. Jedna lekarka kazala podkladac walek pod klatke piersiawa przy lezeniu na brzuchu i robie to juz przeszlo miesiac a postepy mierne. My mamy Maxi Cosi Tobi 9-25kg i taki Ci polecam :)

Sylwia
Julcia miala jakies 9-10msc. Nadszedl czas l, ze strasznie sie denerwowala podczas jazdy w tym malym foteliku i doszlismy do wniosku, ze na chce ogladac swiat :) i tak tez bylo :)

Sylwia u nas to nie jest takie machanie, bo ona wierci sie przez sen i to jest normalne myślę :) tylko jak zasypia to "macha" tak miarowo tymi rączkami, bardziej to wygląda jak taki tik nerwowy jak już bym miała do czegos porównać :/

Co do zmiany fotelika to moja jak nie śpi a gdzieś dalej jedziemy to nie jest zbyt zadowolona, ale waży dopiero 7,8 kg, więc za wcześnie na zmianę...

kurcze nie dodalo mojego posta ... :/

Co do fotelika to ja nie pomoge bo sami jeszcze nie zmieniamy, mala w sumie ma niecale 8 kilo pewnie teraz mimo ze zaraz roczek ;) wiec tez dopiero bedziemy wybierac jakis ;)

Za to rozgladam sie po necie za jakas lekka spacerowka, ala parasolka, moze macie cos godnego uwagi ? nie chce nic ekstra drogiego, po prostu wozek aktualny ledwo zipie, i jest co tu duzo mowic duzy ciezki itp a spacerowka lzejsza sie przyda bo mala przeciez nie bedzie od razu tylko na nozkach smigac wszedzie

Dzudzenka hmm wiesz co wydaje mi sie ze moja takie ala tiki tez czasem miewala... moze to przejdzie samo, w razie co obserwuj ale moze to faktycznie od wrazen, i to nie chodzi o tv czy muzyke, dziecko podobno przezywa w nocy caly dzien, dla nich to goscie nowe miejsca osoby, wszystko jest przeyciem, jakies nowe odkrycia i umiejetnosci :)

Aga
Ja mam spacerowke Espiro Metro. Bardzo polecam. Ja chcialam spacerowke, ktora nie bedzie droga. Nie mialam parcia na Maclarena. Ta jest super. Lekka, wygodna, ma folie przeciwdeszczowa, zwrotna. Polecam bardzo :)

Margo heh już mój mąż mówi, żeby rodzić następne ;) ale ja przecież po cc... poza tym wczoraj miałam chwilę grozy bo mała zaliczyła upadek (a ja stałam przy niej i do teraz nie wiem jak to w ogóle się stało...) nic się jej nie stało, nawet najmniejszego siniaczka nie ma, ale mało zawału nie dostałam, do teraz się cała trzęsę :/ a gdzie tu jeszcze drugie dziecko! Niby wszyscy mówią, że nie da się uniknąć takich wypadków, nawet jak telefonicznie kontaktowałam się z pogotowiem to tak powiedzieli, no ale naprawdę to nie na moje nerwy chyba...

U nas wizyta u neurologa taka sobie. Znaczy, niby po obejrzeniu filmiku który nagrałam lekarka twierdzi, że nie wygląda to na żaden atak padaczkowy ani nic takiego, ale mimo to skierowała nas na EEG żeby zbadać fale mózgowe i upewnić się. Także czekamy... ale powiedziała też, że mam nalegać żeby wpisali mi te drżenia jako NOP (już wcześniej chciałam żeby mi pediatra wpisała ale oczywiście stwierdziła że to nie ma związku ze szczepieniem-teraz będę naciskać).

Dzudzenka moja przy zasypianiu też wywija rękoma, czasem właśnie uderza w główkę ale najczęściej ciągnie się za ucho i też czasem przy tym tak mocno się podrapie. Pediatra powiedziała, że dzieci tak mają bo odreagowują wrażenia, neurolog też nie stwierdziła żadnych nieprawidłowości w rozwoju ani napięciu mięśniowym.
A co do tych zamienników to dziś wieczorem Ci podeślę, bo przez te nerwy wczorajsze nawet o tym nie myślałam bo pół nocy przesiedziałam obserwując Julkę.

Sylwia a czemu wcześniej nie byliście u ortopedy dziecięcego?
Z fotelikiem nie pomogę bo moja jeździ w tym pierwszym bo dopiero 8 kg ma.

Aga ze spacerówką też nie pomogę bo my nadal w gondoli się wozimy :)

Ostatnia edycja:
reklama
Dzięki Dziewczyny :) będę obserwowała w takim razie, w następnym tygodniu idziemy do pediatry, i znowu o tym wspomnę :)
My narazie jeździmy w spacerówce od naszego Jedo, ale moja ogólnie od grudnia nie przepada za wózkiem i jak nie śpi to jest po jakimś czasie awantura, wiec teraz częściej chodzimy w nosidle :)
Natka poczekam nie pali sie ;)

Do góry