reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Dziękuję dziewczyny! Nie mam pojęcia jak się tu wstawia zdjęcia!
Mierzylam cukier 2 godz po obiedzie 116, po kolacji 115. Kurna ale nie mam swojego jedzenia a tu juz nie ma późnej kolacji! Pojde sie upomne z głodu! Julki cukier ok, tylko biora ja na obserwacje ze wzgledu na ten gbs. Smolke mi oddala zaraz po porodzie na brzuch!
Wiecie zajechałam do szpitala na 9.45 a o 10.35 juz była na świecie! Szok po prostu! Teraz mnie boli reka od wenflonu, i biedne krocze...
mam nadzieje ze max w srode wyjde!

reklama
Hej dziewczyny. My już mamy ponad pół roku. Masakra jak to leci. Piszę do was w sprawie cukrzycowej... Czytam Was na bieżąco ale nie umiem określić czy jest tu jakaś ciężarna? Czy już wszystkie po? 4.12 na świat przyszedł maly Jaś. Mama z cukrzycą od samego początku bo to druga ciąża. No i Jaś urodził się z wagą 5700... Został przewieziony tego samego dnia do specjalistycznego szpitala w innym mieście. Bo serduszko jest za duże i naciska na płuca i Jaś ma problemy z oddychaniem. To raczej przez cukrzycę. Nie chce nikogo straszyc. Tylko dziewczyny trzymajcie kciuki za małego Jasia i cieszę się, że każda tutaj fantastycznie radzi sobie z cukrzycą i że urodziłyśmy zdrowe dzieciątka.

Edytka gratulacje!

Diuska o matulu.. :( czy to przez niepilnowanie diety? Moja gwiazda aż za drobna sie urodziła bo 3150 a teraz 11 tyg. I wazy 5400 :|

Edytka
Gratulacje!:)jaki super prezent na mikolaja :)na całe życie :)ja też miałam naciete krocze. Wiesz polecam tantum rosa. Ja stosowałam długo po porodzie i wszystko okey,ładnie się zagoilo,żadnych powikłań.

Aga
Mi również kazali próbować nauczyć Małego pic z butelki w nocy właśnie. W sumie dawno mu butelki nie dawalam,mam nadzieję że nie zapomniał jak to się robi :))hehe...A to 3 razy dziennie karmisz i w takich odstępach godzinowych ze możesz pozwolić sobie na wypad jakiś :)a od kiedy karmisz tak?

Bojaca
Nie nie chce Małego ostania. Chciałabym karmić go do roku czasu jeżeli mi się uda:)

Diuska
Jejku,właśnie to przez nie odpowiednie pilnowanie diety?

Edytka ja tez mialam nacinane, zagoi sie ;) ja psikalam sobie octeniseptem rane

Diuska, masakra, pierwszy raz o czyms takim slysze, a jak dokladniej z cukrzcya tej mamy bylo? tzn wysokie czy niskie cukry? pilnowala diety itd?

Sylwia, ja masz zamiar narazie karmic to moze nie musisz w nocy rezygnowac ;)
Ja z tymi karmieniami hmm no stopniowo zaczelam, najpierw jak mala jadla juz mi wiecej kaszki rano to juz traktowalam to jako posilek wiec juz omijalam jedno karmienie, potem to samo bylo z obiadkiem, pozniej tez zaczela dostawac kaszke wieczorem przed kapiela, ok. 19, no i to tez mialo mi pomoc, bo aktualnie wtyg. wychodze o 17. i nie mam mnie z 2 godz bo daje korepetycje, wiec chcialam zeby mala zjadla przed moim wyjsciem i potem juz dopiero po kapieli, no i teraz mamy tak ze w nocy i rano jeszcze cyc, potem kaszka, spanie obiadek, cyc wlasnie ok 16.-17. , kaszka i po kapieli cyc. Czasem tylko jak ma fochy z obiadkiem ze totalnie nie chce ruszyc to jeszcze ja podkarmiam wtedy jak krzyczy, albo po prostu dostaje szybciej troche wlasnie ;)

Jakie sa sposoby na obnizenie cukru na czczo? Moja dietetyczka powiedziala ze jesli mam wysoki cukier z rana to nie jesc posiłku przed snem tylko kolacje o 19-stej i tyle. Ma to jakis sens? Chyba bym musiala chodzic spac o 21 zeby nie umrzec z głodu :/

Oliwia weź ta dietetyczke wyślij na szkolenie i jej nie słuchaj bo g.... wielkie wie. Cukier na czczo może być też wyższy właśnie od zbyt długiej przerwy nocnej. Wszystko zależy od organizmu i trzeba u siebie sprawdzać bo nie ma jednego sprawdzonego sposobu. Ja np miałam z diabetologiem ustalony schemat który zmieniałysmy w zależności od wyników. W cukrzycy ciążowej musisz zjesc posiłek wieczorem o tej 22 czy później a czasem i w nocy jeśli poziom cukru spadnie. Oj dużo można na ten temat pisać.

Edytka gratulacje!

Diuska o matulu.. :( czy to przez niepilnowanie diety? Moja gwiazda aż za drobna sie urodziła bo 3150 a teraz 11 tyg. I wazy 5400 :|

Pesq córcia urodziła się z wagą w sam raz i ładnie przybiera. Mój Michas tyle starszy a może będzie miał dopiero 5500 na to liczę w każdym bądź razie jutro na wazeniu.
Dzisiaj skończył 18 tyg. A za 3 dni 4 mce.

Oliwia
Margo ma rację! Ostatnia kolacja około 22 to podstawa. Ja jadłam ja zawsze około 22.30. A jeszcze pytanie co jesz na ta ostatnia kolacje? Bo zaleca się niby pół białej bułki z serem żółtym lub 1/3 bułki plus 3/4 szklanki mleka. Ja tak jadłam na zmianę. Chociaż tu bardziej chodziło o to aby nie było ketonów w moczu ale Ja rano zawsze miałam w granicach 70-78.

Aga
A nie dajesz Małej owoców juz? Czy innych deserów? :)ja Małemu na 2 śniadanie dałam wczoraj kleik kukurydziany i zjadł prawie cały,później popelnilam błąd bo podkarmilam go przed obiadem i obiadu do 16 nie chciał jesc.

Jak tam Mikołaj u Was? U nas Mały dostał tyle zabawek ze oczoplasu można dostać. Sam nie wie która się bawić :)ale wszystkie zostały oslinione czyli się przyjęły :)hehe

reklama
Do góry