reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Jeśli Julka chętna do pracy to najważniejsze, wiadomo przez zabawę nawet się nie zorientuje że ćwiczy a mowa się rozwinie. Wypowiada się tylko wyrazami czy łączy po dwa i proste zdania jej wychodzą? Czy jeszcze dalej jesteście i tylko rozwijacie wymowę i doskonalicie głoski?

reklama
Aga, Natka ale ja też więcej potrafię teraz zjesc niż w ciąży. Dieta polega u mnie na tym że jem świadomie co prawda rano już staram się jeść i w ogóle żeby jeść regularnie bo na razie to tak średnio to wychodzi. Grzechy też się zdarzają ale jak już pisałam nie stresuje się tym.
Natka ja mam w piątek MRI i przy okazji robienia kreatyniny zrobiłam sobie dla siebie morfologie bo też czasami się dziwnie czuje ale wyniki wyszły ok. Zrób sobie badania i ta krzywa dla siebie samej a czas nie ma znaczenia że to już 3 miesiące. Nie robi się wcześniej niż 6 tyg od porodu a najlepiej najszybciej żeby zrobić te 8 tyg po porodzie bo wcześniej jeszcze gospodarka hormonalna nie jest ustabilizowana.

Edytka nie zauważyłam żeby cierpiał po ciemnym pieczywie. Zresztą jem wszystko z cebula, fasola czy kapusta włącznie. To w Polsce tylko wymyślili dietę dla karmiących piersią matek chociaż w tym roku hasło jest ze można jeść wszystko bo to co roku się w Polsce zmienia.

Margo przepisy podeślij zawsze coś nowego w jedzeniu z chęcią przyjmę :-)

Luca czyli myślisz że powoli wszystko wprowadzać i bedzie ok? Wigilia z maleństwem mnie czeka przecież, mam taką zasade ze musze wszystkiego spróbować zeby nic mnie nie ominęło w następnym roku :) choc po kesie maleńkim :)
Moja diabetolog radziła obciążenie glukoza miedzy 6-12 tyg po porodzie, najlepiej w 11. I tez mówiła o ustabilizowaniu gospodarki hormonalnej organizmu.

Edytka ja jadlam wszystko od razu tzn tak na prawdę to to samo co w ciąży więc nic nowego. Położna oczywiście mówiła że czasem może pojawić się jakaś alergia u dziecka ale trzeba po prostu obserwować i nie pomylić trądzik noworodkowy z alergią.

Luca i to jest zdrowe podejscie. Ehh niestety u nas większość jednak zdania ze trzeba uważac i ja tak robiłam na początku, a potem to już też próbowałam więcej, no może jeszcze nie jadlam kapusty czy fasoli, ale już tak się nie ograniczam, i u nas tylko po truskawkach jak zjadłam parę to mala wysypalo

Edytka no u Ciebie to może tak być że Ci niedobrze.. w końcu ciąża to jednak obciążenie dla organizmu :)
Jeśli chodzi o ciemne pieczywo to ja też, podobnie jak Luca, jem i małej nic nie jest. Zresztą ja od początku jem wszystko, smażone, gotowane, pieczone, wzdymające, słodkie... na dzień dobry po wyjściu ze szpitala zjadłam dwa ogromne talerze leczo :p mam to szczęście, że nic małej nie zaszkodziło (odpukać!! Bo mam nadzieję, że tak już zostanie) :) bo chyba nie jestem stworzona do diet hehe ;)

Margo ooo to ja czekam też na przepisy :) ja co prawda nie jestem dietowa że tak powiem ale chętnie jakieś nowe przepisy wypróbuję :)

Aga łeee to tak też mam że się wybredna zrobiłam haha ;) a miałam nadzieję, że jest szansa na zmniejszenie apetytu mimo wszystko ;)

Luca dzięki. Może faktycznie zrobię tą krzywą przy okazji. Będzie z głowy myślenie czy oby na pewno jest ok :)

reklama
Dziewczyny pomóżcie mi bo osiwieje :)
Zaczęłam małemu rozszerzać dietę tydzień przed 5 mc.przez 2 tyg i 3 dni wprowadziłam mu marchew,dynie,brokul,marchew z ziemniakami i dzisiaj podalam mu dynie z ziemniakami i pierwszy raz owoc czyli jabłko. A jak to jest z tym kurde glutenem?bo ja mu jeszcze nie dawalam żadnej kaszki nawet bezglutenowej a podobno powinno się ta z glutenem nie później niż do 6 mc wprowadzic. I tu moje pytanie jeśli zaczęłam dzisiaj owoce to dopiero po 2 tyg od podawania mogę wprowadzić kaszke bezglutenowa czy mogę w międzyczasie?bo jak tak pójdzie to nie zdążę przed 6 mc z glutenem. Po ilu dniach od podawania kaszki bezglutenowej mogę podać kaszke z glutenem?

No niby powinno się gluten do 6 mc no a jak ro wygląda kiedy karmi się wyłącznie piersia do 6 mc i dopiero później zaczyna rozszerzanie diety to gluten jesy po 6 mc. Zglupialam juz od wszystkich info w internecie. Masakra

Do góry