reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
Edytka nie wiem moze to moje takie wrażenie ale coś mi się wydaje że lajtowo podchodzisz do tej diety cukrzycowej.
Lekarz zdiagnozowal cukrzycę ciążowa u Ciebie czy nie bo zglupialam z tym stwierdzeniem o stan przedcukrzycowy :-)

Luca, no zdiagnozowal, ale sama tak sobie doczytałam ze to stan przedcukrzycowy, natomiast w ciąży to cukrzyca ciążowa. No moja siostra tez ma na czczo ok 100-110, po posiłkach ok, stara się o dziecko, jedno w marcu straciła.... i nie ma cukrzycy. Bo to jakby stan przedcukrzycowy. Teraz w środę ma wizytę. Pewnie tabletki dostanie a nie zniżkę na paski. Skoro mieszcze sie w 120 to wydaje mi się ze nic złego się nie dzieje? Bo ja tez juz nie wiem.

Edytka
No wlasnie, masz te cukrzyce czy nie :p bo niejasno napisalas :p

Laski. Jesli chodzi o podawanie w nocy wody to i ja napisze co uwazam po doswiadczeniach z Julcia. Wiele razy slyszalam i czytalam, ze po 6msc.nalezy nocne mleko zastepowac woda. Miarka po miarce i dojsc do samej wody. U nas sie to totalnie nie sprawdzilo. Julcia byla po prostu glodna. Po 12msc.sama zrezygnowala z nocnego jedzenia, ale fakt zdarzalo jej sie budzic i wolac o mleko, ale ja juz nie dawalam. Wtedy ewentualnie wode, bo wiedzialam, ze glodna nie jest.

Edytka ja stan przedcukrzycowy to miałam przed ciążą i w trakcie i nadal mam. Lekarze jak już to piszą że to nie cukrzyca ciążowa tylko cukrzyca typu 2 i że ciąża.
U siostry na czczo 100 to jest ok. Ja teraz mam taką normę że na czczo 100 max 110 i po 2h po posiłku do 130 max 140 ale to po ciąży i przed ciążą. Na czczo w cukrzycy ciążowej norma jest do 90 ale jak zdarzy się więcej np 95 czy nawet 100 mimo przestrzegania diety to też tragedi nie będzie ale warto się starać żeby wynik był w tej granicy 90. 1h po posilku te 120 to ok nawet jak też czasem się przekroczy te 120 ale już wynik za niski też nie jest dobry.

Odnośnie siostry to wiesz to może być złożona sprawa jak i też jak to często lekarze mówią (też straciłam 1 ciążę) że tak czasem bywa że to może wada jakas i dziecko nie miałoby szans na rozwój. Współczuję siostrze bo też to przeżyłam i jest to ciężkie doświadczenie ;-(
Ja miałam badania robione w poradni genetycznej i immunologicznej żeby sprawdzić czy przyczyną mogło być jakieś genetyczne czy immunologicznej problemy. Ja mimo stanu przedcukrzycowego dostaje zniżkę na paski.

Margo u mojego brata też synek długo pił mleko w nocy nawet do któregos roku życia wiem ze z czasem mleko było zmieniane na herbatę. Młodemu chciało się pić ale ani brat ami bratowa nie narzekali po prostu tak miał i przyzwyczajeni przygotowywali mu flaszkę i tyle. Wiem że jak już sam trzymał i pił to budził się i brał sobie tą butelkę i pił w nocy albo przychodził do nich do sypialni z prośbą o pić :-)

No mam na piśmie że cukrzyca ciążowa. Luca moze i czasem mniej sie przejmuje ta dieta, no ale chyba mam juz dość i tak bym chciała zeby wszystko było normalnie. Pamiętam ze wracałam do domu z glukometrem i placzem... owoców mi było szkoda najbardziej, glownie nimi się żywiłam. A dziecko wiadomo wszystkiego potrzebuje.
Siostra też robiła różne badania. Wszedzie wyniki na pograniczu, te cukry ciagle powyżej 100 na czczo tez nie bardzo zwlaszcza ze planuje ciążę. Gratuluję ze Tobie się udało, mam nadzieje ze i jej się uda, ale nie wiem czemu tej zniżki nie ma.
Najgorsze jest to ze ostatnio jest mi niedobrze po tych weglowodanach złożonych.... no ale wytrzymam chyba.

Aga ja też mam ostatnio jakieś problemy z postami że się nie publikują albo nagle mnie wyloguje itd.
Ja też nie robiłam po porodzie obciążenia glukozą. Nie miałam kiedy...

Edytka ja też nie do końca wiem czy dobrze rozumiem szczerze mówiąc-lekarz zdiagnozował u Ciebie cukrzycę ciążową ale Ty uważasz, że błędnie bo to stan przedcukrzycowy, tak?
Co do diety to oczywiście Twoja sprawa czy się jej trzymasz czy nie, ale poczytaj jakie mogą być powikłania u dziecka przy nieuregulowanej cukrzycy-w sensie gdy skaczą cukry.. nie zrozum mnie źle, nie chcę Cię straszyć ani nic z tych rzeczy. Tylko, że to że zjesz coś "zakazanego" i po godzinie jest w normie to wcale do końca nie znaczy, że jest ok i można daną rzecz jeść do woli. W cukrzycy najgorsze są skoki cukru. Np. zjesz coś składającego się z cukrów prostych i nagle cukier podskakuje mega do góry, a potem szybko spada (bo tak właśnie działają cukry proste). I tym samym po godzinie jest niby w normie. Tylko właśnie ten skok jest gorszy niż gdyby było niewielkie przekroczenie po godzinie.
A co do siostry to mam nadzieję, że im się uda i pojawi się to wymarzone dzieciątko. Ja jestem po trzech stratach, więc wiem co ona przeżywa...

Ostatnia edycja:
reklama
Natka no ja mam ta świadomość że po coś i dla kogoś jest ta dieta. Ale tez wiem ze na niektóre osoby różne rzeczy działają tak. Pisały dziewczyny ze drozdzowki jadły albo lody. I tez to przecież cukry proste.

Do góry