reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
Pesq
Gratulacje!! :)śliczna córeczka :)
Do nieprzespanych nocy musisz się przyzwyczaić. Mój synek tez spal razem z nami jak karmiłam go co 3 h w nocy. Teraz zasypia o 20 a wstaje o 2 w nocy. Później około 6 albo 7. Wszystko minie :)

Margo
Niedługo i u Ciebie pójdzie glukometr w odstawke :)

Mamuśka.
Trzymam kciuki :)
Lucalew
Jak tam synek?:)
Aga
Juz nie karmisz piersia?

Mój Mały od jakiegoś czasu ciągłe wkłada sobie piastke albo paluszki do buzi i szoruje po dziaslach. Przecież to niemożliwe żeby żeby mu wychodziły. On nie ma jeszcze 4 mc. Czasami robi tak po jedzeniu od razu,karmie go piersia. Czy to znak że nie dojada czy co. Pomocy :(jak go usypialam to rączkami odwija poduszkę i próbuje gryźć. Smoka nie chce. I nie miał nigdy. Jak złapie jakaś zabawkę w rączki to laduje od razu w buzce

Sylwia u nas od pukac w sumie dobrze bo i nie przespane noce czy tzw pobudki i zmęczenie traktuje jako coś normalnego. Odnośnie wkładania rączek to może być że żeby mu idą zdarza się i u takich maluchów a druga sprawa to dzieci tak poznają świat pchając wszystko do buźki mój Michas też tak robi i na pewno to nie jest ze nie dojada bo plakal by na pewno albo nie puścił by Ci piersi. Pamiętaj też że dzieci mają bardzo silny odruch ssania więc też może dlatego wkłada piąstki do buźki.

Sylwia tak żebyś się nie stresowala Objawy ząbkowania

Początek ząbkowania u wielu niemowląt często zaczyna się w identyczny sposób – maluszek zaczyna się obficie ślinić. Wiele dzieci wkłada też do buzi swoje paluszki, a także wszystko to, co znajduje się w zasięgu ręki, i co uda mu się do niej włożyć. Rodzice czasem składają to na karb naturalnego zainteresowania maluszka otoczeniem, ale prawda zazwyczaj jest dużo bardziej banalna – dziecko swędzą dziąsła, a gryzienie czegokolwiek łagodzi to odczucie. By ocenić, czy ta chęć gryzienia ma związek z pierwszymi ząbkami, wystarczy zajrzeć malcowi do buzi. Jeśli dziąsła są zaczerwienione i rozpulchnione, to znak, że wkrótce pojawią się zęby. „Wkrótce” nie oznacza jednak, że nastąpi to w ciągu kilku dni. Stan ten może trwać równie dobrze przez kilka tygodni, a nawet miesięcy i niestety jest duże prawdopodobieństwo, że przez cały ten czas malec będzie marudny i zaśliniony. Zęby wyrzynają się bowiem według swojego własnego, ustalonego przez naturę planu. Ich pojawienia się nie sposób przewidzieć co do dnia. Stomatolodzy opracowali jednak schemat, wedle którego ząbkuje większość maluszków. Nie martw się jednak, gdy ząbki twojego malca pojawiają się w nieco innej kolejności, wcześniej albo później.

Dobrze wiedzieć

Kiedy pojawiają się zęby?

4.–6. miesiąc – dolne jedynki
7. miesiąc – górne jedynki
8.–12. miesiąc – dolne i górne dwójki
12.–16. miesiąc – dolne pierwsze trzonowe i górne pierwsze trzonowe
15.–24. miesiąc – dolne i górne kły
21.–31. miesiąc – dolne i górne drugie trzonowe

Ogólna zasada jest taka, że ząbki dolne pojawiają się nieco wcześniej niż odpowiadające im zęby górne. Są jednak maluszki, u których najpierw wyrżnęły się zęby górne. Większość dzieci kończy ząbkować przed 31. miesiącem życia – ma wtedy 20 zębów mlecznych (czyli o 12 mniej, niż będzie mieć zębów stałych). Nie ma wśród nich zębów przedtrzonowych, są jedynie po dwa zęby trzonowe z każdej strony.

Dziewczyny ja na patologi,moze jutro dowiem sie czegos wiecej,moze w piatek wezma mnie na wywolanie :) dzis na usg mlody 4 kg wazyl

Jrdli chodzi o zeby ,ciekawostka : Mojej Julci 1 zab jaki wyszefl bula to gorna 2 :-D

Pozdtawiam

Mamuska no to ladna waga ;) ale z usg czasami waga sie sporo moze roznic, powodzenia :)

Sylwia nie nie ;) karmie nadal ale juz nie tylko piers, bo pod koniec 5 miesiaca juz wprowadzilam kaszke a od 6. zaczela dostawac warzywka i owoce wiec ma juz urozmaicona diete ;) ale piers nadal w wiekszosci :D i ona bynajmniej narazie nie chce zrezygnowac, nawet nie moge jej namowic zeby chociaz wode pila z butelki:p

a co do zebow to tak jak /luca pisala moze byc ze juz po prostu dziasla swedza i stad to pchanie raczek itd. Moja dokladnie tak samo miala, bardzo szybko jezdzila piastkami po dziaslach, po jedzeniu rowniez, a smoka nie ciagnie wiec raczki caly czas miala, teraz jest roznie sa dni ze jest spokoj a sa ze wyglada jakby ja swedzialo tam, no a zebow wciaz nie ma. takze jak widzisz moze tak byc ze sa takieobjawy na dlugo przed faktycznym wyjsciem zebow. Nie masz sie czym martwic ;) Dziecko sie zaglodzic nie da :D
Swoja droga ja sama mysle kiedy jej te zeby wyjda, pojutrze skonczy pol roku, slinic sie slini, marudna czaasem bywa no a raczki w buzi to od dobrych 3 miesiecy ma... ;)

Dzien dobry. Haaaaalooooo :D

Witam sie w dwupaku :) Wlasnie czekam na posniadaniowy pomiar, ale strasznie duzo zjadlam wiec nie wiem co bedzie :p chociaz ostatnio nawet mieszcze sie w normach ;)
Tak sobie mysle, ze tyle tej insu wciskam (ok 40j dziennie), ze sama nie wierze w to, ze to przeminie ;) ale nawet sie tym jakos nie stresuje, bo po 7 msc.nauczylam sie z tym zyc :p Poki co kolekcjonuje sobie slodycze, ktore dostaje moje dziecko i zamierzam je zjesc za jakis czas :p moze troche sie z Mala podziele, chociaz jej wole upiec zdrowsze ciasteczka ;)

Hejka, czytam ale weny brak... nudy u mnie. ..
Cukry są ok jeśli trzymam się diety.... jak zgrzesze to szybuja w górę. .. ale generalnie nie jest źle. ... na czczo w okolicach 90... ale rzadko powyżej, raczej 88, 89....
Xmam poszła dziś na indukcje. .. wiec czekamy na nowiny. ...
Ja w drodze do pkola mijam cukiernie a z tamtad od rana takie zapachy że ślinka cieknie. .. jak urodze to mąż ma mi tam coś pysznego kupić. ...

Ostatnia edycja:
reklama
Ania
A co mozna po porodzie z takiej cukierni? :D

Ja mam mocne skurcze od kilku tygodni a od kilku dni to juz w ogole. Dzis 37 tygodni wiec moge isc chetnie rodzic, bo jak mam tak dogorywac to wykoncze meza moim marudzeniem :p

Do góry