reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
Ania
Witaj :) Ja tez mam drugi raz tego dziada :) Ostatnio 2 lata temu normalnie ok 26 tyg.a teraz od ok 9 tyg. Najs :) Jest jeszcze szansa, ze masz paski i sprzet stare wiec nadzieja zawsze jest :p

Pesq
Ile mialas ostatnio po tych malinach? Bo pisalas, ze zjadlas 200g wiec i ja zwazylam, ale 200g to duzo :D nie dalam rady tyle :D ale jeszcze serek upchnelam w siebie.

A na początku ciąży nie robiłam obciążenia tylko raz na jakiś czas robiłam sobie taki całodzienny przegląd, im starsza ciąża tym częściej. A równo z 24 tyg wyniki zrobiły się już cukrzycowe więc zaczęłam mierzyć co drugi dzień i teraz każdego dnia. Gin chciał mi dać skierowanie na test dopiero 6 lipca, ale mu przypomniałam o mojej "przeszłości". I dobrze, bo mi się zapasy kończą...

Ania
Dziwne, ze dr nie zlecil Ci tego badania od poczatku??? Ja na gluko tez mialam dobre wyniki i bylam zdziwiona po obciazeniu, ze wyszla cukrzyca choc wiedzialam, ze predzej czy pozniej mnie to czeka. W kazdym razie pewnie Twoj dr nie widzial az takiej potrzeby a skoro z dzidzia ok to znaczy, ze cukry masz dopiero teraz. W koncu tak naprawde w kolejnej ciazy nie trzeba miec cukrzycy ;)

Margo - wiem że dużo.. straszna jestem z tymi owocami.. :no: Mialam po malinach + kanapce malutkiej z czystoziarnistego 115 także nie mało, ale wczesniej tez sniadanie spore. Juz na raz nie bede tyle jadła obiecuje :p

Jestem juz po wizycie. Diabetolog zadowolona z cukrow. Juz dostalam wytyczne co po porodzie. Oczywiscie mam jej wyslac foto malego jak sie urodzi zeby miala do albumu rodzinnego :-) Mowila ze my sie juz nie zobaczymy mimo ze kolejna wizyta jest na 29 lipca ale mowi ze juz urodze hehehe no zobaczymy.
Z samego rana bylam na badaniach w przychodni bo jutro mam wizyte u endokrynologa i pewno tez dostane juz wytyczne jak po porodzie.

Natka fajnei ze juz na finiszu z urzadzaniem no i nieoceniona pomoc mamy. Moja mama niestety nie moze do mnie przyjechac bo okres wakacji to jedyny czas kiedy ma prace a w sumie nie mam tu nikogo. No brat z rodzina w sumie mieszka ale on na wsi mieszka i po swojej pracy u siebie dom wykancza lub tescia pomaga. Natka 5kg na plusie to nie jedna by chciala. Taka akurat waga ja mam z piatku wage +0,8 kg i juz pisalam mam otylosc wiec i tak wiecej niz 8kg do max 10kg mi nie wolno przytyc.

Gosik póki pamietam pytalam o ta hemoglobine mojej diabetolog i ona mowi ze jest ok zeby sie nie stresowac. Mierzyc normalnie jak dotychczas i obserwowac. Ona by sie martwila gdybys miala wysoka ta hemoglobine. Mowi ze ciaza to taki stan i hormony robia swoje i ze taki spadek moze byc i jeszcze raz nie stresowac sie tylko mierzyc cukry, obserwowac.

Margo ja pije wode niegazowana praktycznie zawsze przed badaniem bo mnie sluszy i mozna pic wlasnie z 30 minut przed badaniem. Mocz z tego co czytalam najlepszy jest z poranku ten pierwszy po nocy ale mozna tez oddawc pozniejszy tylko lekarzowi pozniej trzeba powiedziec. Takze sie nie stresuj ze niewiarygodne wyjda wyniki. A waga faktycznie Ci poleciala ale jak wyniki ok to chyba nie jest zle. Lekarz cos mowi na ten spadek?

Calineczka nie pomoga z asymetria ale tak jak Margo pisze dopóki lekarz nic nie mowi ze to zle to sie nie stresuj a jak mocno Cie to dreczy to moze zadzwon i zapytaj lekarza o to.

Pesq i tak super cukier po takiej salatce i po tych malinach tez w sumie w normie ale tak jak pisalam lepiej sobie te owoce podzielic na mniejsze porcje. Ja makaron jem bo i zalecany jest dla nas ten brazowy a placki ziemniaczane to moj M by tez chcial i zawsze jak chce je robic nawet jak nie bylam w ciazy to ja musialam miec innh obiad bo jakos nie jestem ich zwolenniczka. No wiem dziwna jestem ani kluski ani placki ani torty ani fast foody :-) Ja to bardziej mam ochote czasem zeby pochrupac np paluszki czy krakersy :-)

Ania kropla witaj :-)

Ostatnia edycja:
reklama
Pesq
Na zdrowie :p To Ty ostatnio robilas badanie tsh i ft4? Jakie mialas wyniki? Bo mi cos tsh skoczylo wyzej niz ostatnio. Jak bede w domu to napisze Wam wynik.

Wyniki krwi i sikow na moje oko spoko loko. Ketonow w sikach 15, ale ciekawe czy z pierwszych sikow wyszloby wiecej???

Luca
Nie rodz jeszcze... :( zostan tu ze mna do pazdziernika....

Czekam jeszcze na wynik hba1c...to jest pytanie, co z tego bedzie. Ostatnio bylo 4,7...

Do góry