reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
pesq zdrówka! dobrze, że już jest coraz lepiej :) a hemoglobina moim zdaniem w porządku!
co do wagi to ja będę wiedziała jutro bo mam wizytę u ginekologa. Ale według wagi w domu jestem jakieś 4kg na plusie. W końcu zaczynam chyba trochę przybierać bo tak to cały czas waga mi leciała w dół odkąd jestem na diecie.
a co do rozstępów to moim zdaniem niestety jak ktoś ma do nich predyspozycje, to nie pomoże nawet najlepszy i najdroższy krem :(

lucalew dzięki za radę, dołożyłam kanapkę na śniadanie i jest na razie w okolicach 100-105. Skusiłam się też na kluski takie do gotowania na parze, ale zrobiłam je smażone na maśle i posypane cukrem bo spartańskie warunki na nowym mieszkaniu na razie mamy a nie opłacało się tylko na obiad wracać do domu i potem znowu powrót do roboty na nowym... choć przyznam, że bałam się zwłaszcza tego cukru na tych kluskach. No i przesadziłam, choć niewiele bo miałam 122 :) ale zjadłam aż 4, i na dodatek do tego żadnych warzyw ani mięsa także i tak jestem z wyniku zadowolona.
no a dzisiaj znowu tylko 76 po obiedzie, choć zjadłam 4 ziemniaki, jakieś 200g mięsa z kurczaka gotowanego i fasolkę.

Gosik uu o faktycznie sporo po tej pizzy miałaś...
ale wynik tej hemoglobiny to faktycznie niski jakiś.. może rzeczywiście błąd lab? bo chyba to było jakoś tak, że wynik 4,8-5,0 to niby średni poziom cukru 95-100, więc poniżej 4 to musiałabyś mieć jakieś naprawdę niskie te cukry a przecież mierzyłaś i nie miałaś niedocukrzeń.

anula może faktycznie zwiększą Ci dawkę tej insuliny.

werci super, że wyniki w normie!

Hej u mnie zla passa trwa - 12 j insuliny na noc i dzis na czczo 98, po śniadaniu 130, po obiedzie 141.... Byłam u diabetologa - zwiększam insuline nocna do 16j i do posiłków 30 min przed jedzeniem 6j. Jak nie zadziała zwiekszyć :/// no trudno ale nie zamierzam sie głodzić, Alicja teraz najbardziej rośnie wiec pewnie stad moje wahnięcia cukru. Jutro zaczynam 29 tc ;)) jeszcze tydzien i pierwszy cel osiągnięty ;)

Zazdroszczę waszych opanowanych cukrów i tych pyszności. Podobno przed porodem zaczyna sie stabilizować to. Czy wówczas odstawia sie insuline, albo zmniejsza jej dawki?

Ostatnia edycja:
Hej dziewczyny,

Ja dzis bylam na 2 wizytach, u gina i u diabeto. Oboje zgodnie powiedzieli, zeby olac ketony w moczu, bo to normalne...
A co do wagi, to u diabeto uslyszalam, ze moge jeszcze schudnac 3-4kg po przejsciu na diete (juz spadlam -1), i zeby sie tym nie przejmowac bo to nie znaczy, ze dziecku dzieje sie krzywda. Takze sie nie przejmuje. Ale jak spadne o tyle to wroce do wagi sprzed ciazy zanim jeszcze urodze, hahaha.

A cukry mam dobre, takze kolejna wizyta za 4 tyg jesli nic sie nie zmieni. I powiedziala, zeby nie martwic sie zbyt niskimi, o ile nie czuje objawow typu drzenie placow czy slabniecie...

Co do ochoty na slodkie - to ja wczesniej zajadalam sie tapioka na deser:
namaczalam tapioke w mleku kokosowym na ok 1h (1/3 kubka na 2 puszki 0,4l), potem gotowalam ok 15 min (az bedzie przezroczysta) i wylewalam do naczynia/miski az ostygnie. Slodzilam ksylitolem albo syropem z agawy. A na gore robilam galaretke z malin (zmiksowane maliny, doslodzone plus zelatyna albo agar). Taka wersja a la sernik na zimno o smaku kokosowo-malinowym :-)

Lucalew, ja twoj przepis zrobie w weekend z rabarbarem...

Natka dobrze ze cukry lepsze. Do obiadu moze zjedz jeszcze talerz zupy albo dodaj 1 ziemniaka.

Gosik wrzuc fotke tego wyniku z normami. Cos bardzo niski wynik az nie chce mi sie wierzyc ze taki niski Ci wyszedl. Musialabys miec caly czas niedocukrzenia.

Lunera gratuluje wizyt, ciesze sie ze wszystko dobrze.

Anula nie ma sie co smucic tylko cieszyc ze mozna dzieki insulinie te cukry wyrownac. Usmiech poprosze :-)
Moze tak byc ze dawki insuliny beda zmniejszone jesli cukry beda sie regulowac i obnizac. Ja w tej chwili insuline dlugodzialajaca na noc biore 35j plus rano zeby uregulowac cukry tez ta dlugodzialajaca w ten chwili 8j i mam ja zwiekszac a zmiejszac ta insuline krotkodzialajaca do posilku i np bralam do I sniadania ostatnio 14 j a teraz juz 7 j. Zobaczymy jak bedzie dalej :-)

Lucalew DSC_0246.jpg tak to wygląda

Załączniki

• DSC_0246.jpg
    DSC_0246.jpg
    8,7 KB · Wyświetleń: 79
reklama
Czesc kochane

Luca - zrobilam z polowy cukru i wyszlo pyszne! cukier po ok 40 g na podwieczorek - 121 wiec ok.. tylko ze nie pomyslalam, zeby dac mniej proszku do pieczenia i uroslo jak babka :p :p

Gosik - kontaktowalas sie z diab. w sprawie tej hemo ?

Anula - u mnie rano na czczo 93.. Diab. nic nie daje na te 88-93 póki co.. no cóż.

W ogóle jestem coraz bardziej rozkojarzona.. Ciągle zapominam o jakimś mierzeniu! Kurcze wczoraj zapomnialam na czczo, przedwczoraj po śniadaniu, a dwa dni temu o insulinie do kolacji... grrr już karteczke nakleilam na insu i na glukometr... A tak w ogole dzis po standardowym sniadniu + 10 j insu 130 :/ Wczoraj po takim samym 109.. I wez to zrozum.

Ide robic spagetti :) A tak szczerze to bym zjadla michę bobu... ale to za rok :p

Ostatnia edycja:
Do góry