reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Taxi wzięłam, ale do domu, bo bym się nie wypłaciła. Musiałabym z 50 zł w jedna stronę zapłacić :/ w końcu się tam doszwonilam i mam wizytę w piątek, ale foch przez telefon był straszny :) foch pani pielęgniarki ;) a jeszcze mieli awarie telefonów dzisiaj i się nie dało dodzwonić. Masakra.

reklama
Margo po cukrach prostych cukier bardzo ssybko rosnie ale tez ma tendencje spadkowe. Dlatego wazne zeby byly to weglowodany zlozone ktore dluzej sie wchlanialy i dluzej we krwi byly zeby nie bylo napadow glodu bo wtedy czlowiek czesto sie opycha i znow cukrami prostymi i tak wlasnie kolo sie zamyka no i wtedy powstaje otylosc i inne rzeczy toctak w duzym skrocie :-)

Lucalew
W sumie zapomnialam, ze wiem to co napisalas ;) dzieki za przypomnienie :) ale ja nie bylam glodna tylko mialam spadek nastroju i nie wytrzymalam :( no ale wybaczam sobie, bo w sumie zawsze umiem sobie jakos odmowic ;)

Werci
Grunt, ze sir udalo na bliski termin :)

Jutro ide do lekarza w sprawie tych 2 kromek chleba - pewnie do kazdego posilku do ktorego je spozywam da insu, tak jak mowisz Lucalew. Chociaz ku#wa mać dziś juz po 8 j (2 tyg temu mialam 2) do sniadania - 2 kanapki z zytniego tego co zawsze z wedlina - 129! F@ck! Kupilam pro body.

Ale boje sie jesc sam pro body bo on ma mniej wegli, a wydaje mi sie ze tak jak Luca mowi, trzeba te wegle jesc... Wiec co mam zjesc 2 z probody i 1 zwyklym na kolacje?

Edit. zjadlam 1 i pol probody i 1 zwykla, dwie parowki, duuużo warzyw - sprawdzimy.

Ostatnia edycja:
Pesq tak to bywa z ta insulina ja tez ciagle zwiekszam dawke i jakos mnie to juz nie robi takze kwestia przyzwyczajenia. Moze zytni Ci juz nie sluzy?! Dziewczyna ktore juz urodzily mialy tak czesto z graham ze na poczatku ciazy mogly bez problemu a w polowie juz niestety nie. Sprubuj ten z biedronki zytni np ze slonecznikiem lub chleb razowy. Ja na 100000% nie moge jesc zytniego bo mam tez od razu wysoki cukier. Jem razowy ze slonecznikiem i probody wlasnie.

Margo spoko z ta czekolada ja tez czasem grzesze :-)

Werci dobrze ze sie udalo przelozyc wizyte. Ja mam jutro az 3, 1 usg echo serca, 2 u ginki, 3 u diabetologa takze poprosze o kciuki.

Zjadlam 1 kromke żytniego i 1 i pol pro body, dwie parowki, warzywa... 94! Dwa dni temu po takiej samej kolacji tylko 2 kromki (50g) zytniego zamiast takiego zestawienia z probody 130. A kilka dni temu zjadlam wlasnie z tym czystoziarnistym tez parowki i warzywa, tez na kolacje i tego chleba tak z 50 g i mialam 125 ... Wiec ja musze chyba laczyc jakos probody z innymi, co myslicie?

Margo - a wiesz ja na ketony nie znalazlam rozwiazania.. zawsze ++ właściwie.. czasem + albo +-,z dwa razy +++... Juz lekarka tez nie wie co powieziec, bo zapisuje posilki i one sa podobno ok (oprocz tych kidy sobie pofolgowalam ale tego nie pokaze jej bo mnie zabije.. wiem że źle było i juz wiecej nie zrobie tego:p) ... No nic mowila ze to nie jest dramat żaden..

Zobaczymy co jutro powie na te cukry i na te kombinacje z probody. Czy Wasze diabetolożki znaja ten chleb? Bo ja sie boje ze jej nie bede w stanie wytlumaczyc co to za chleb i każę mi go jesc mimo ze ma malo wegli i nie powinna sie na nim cala dieta opierac.

Pesq
Mysle, ze zakuma jak jej powiesz, ze chleb o nizszej zawartosci weglowodanow dla diabetykow :p ja tez mam ciagle jakies jasne paski, ale tym sie nie martwie. Czesto tez nie mam w dzien wiec jakos to z czasem opanowuje :p

Ide piec ciastka, bo jutro mamy zakonczenie roku na zajeciach logopedycznych i trzeba przyniesc slodycze wiec wole zeby moje dziecko jadlo moje ciastka niz jakas zywcem czekolade :D

Pesq mysle ze warto mieszac albo tak jak pisalm spróbuj razowy zamiast zytniego. Ja mojej nie mowie co dokladnie zjadlam zapisuje tylko w uwagach posilki po ktorych mialam wynik powyzej normy i sa to najczesciej wlasnie posilki kiedy zmieniam chleb bo mojego nie bylo. Mysle ze lekarze znaja te chleby. Oczywiscie nie pomoge z ketonami bo nie mierze w ciagu dnia bo nie mam mierzyc jak juz to rano ale ostatnio nawet rano nie mierze bo szczerze tylko 2 razy pojawily mi sie sladowe ilosci.

reklama
Mi niestety kazala zapisywac wszystko.. Bo wysyla mnie pietro nizej do dietetyczki i ta robi mi analize diety. I szczerze mowiac ostatnio juz naprawe nic nie byla w stanie powiedziec, wszystko ok a ketony nadal byly. Diabetolog na to - zeby az tak nie przezywac bo niektore dziewczyny nigdy nie mierzyły nawet a poza tym nie jest to juz na tym etapie grozne. No wolalabym ich nie miec, wiadomo, ale skoro nawet diabetolog nie wie co zrobic... :baffled::baffled:

Bede mieszała probody z innymi w tym z tym czystoziarnistym i tym z biedrony (on mi tak sobie smakuje :/) i zobaczymy. Ciekawe tylko czy ona sie zgodzi na chleb o nizszej zawartosci wegli skoro mam ketony.. no nic jutro dam znac co tam ciekawego. Insu pewnie dojdzie i tak do kolacji. Zobaczymy.

Luca ale Ci zazdroszcze tego tygodnia ciąży! Mam wrazenie ze moje ciągną się w nieskonczonosc.

Do góry