reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Natka pakuj pakuj, moje juz czekaja spakowane. Tez czekam tylko na te gacie i staniki przepiore jutro.
na te skurcze cos bierzesz np magnez, nospe? Ja biore magnez z vit B6 i jak mocno mam to tez nospe forte.

Margo kciuki za wizyte.

reklama
Lucalew co do skurczy to pierwszy raz miałam do tego stopnia jak wczoraj. Wcześniej miewałam (jakoś po 20 tyg), ale leciutko i w porównaniu z wczoraj to trwały naprawdę krótko. I od wtedy właśnie biorę magnez dodatkowo poza tym w witaminach, w sumie 4 x dziennie plus te wit dla ciężarnych. Nospy nie biorę i nie brałam do tej pory w ciąży, mój lekarz nie jest co do niej przekonany (ja zresztą też), ale jak się powtórzy takie coś to wezmę bo jedna tabl zaszkodzić nie powinna. Wcześniej w sumie nawet nie miałam takiej potrzeby żeby brać bo zawsze po dodatkowej dawce magnezu przechodziło. Coś mi się zdaje, że szyjka znowu się skraca bo wcześniej przy skurczach z twardnieniem dość szybko się skracała :/

Natka ja tez tak mialam dlatego pytalam czy cos bierzesz. Wiem ze sa rozne opinie odnosnie nospy. Mnie ja zapisali w szpitalu a moja ginka bardziej z magnezu nie jest przekonana. Jak sie u mnie z szyjka w miare unormowalo to biore w sumie sam magnez z vit b6 no i standardowo juz w sumie od poczatku ciazy witaminy dla kobiet w ciazy. Nospe biore jak wlasnie czuje ze cos zaczyna mocniej twardniec i boje sie tez o szyjke czy wlasnie sie nie skaraca :-(. Kiedy masz teraz wizyte u gina?

No właśnie różne są opinie o tej nospie.. ale myślę, że takie jednorazowe zastosowanie w przypadku skurczy nie powinno aż tak szkodzić, raczej długotrwałe przyjmowanie (słyszałam takie przypadki że prawie przez całą ciążę ginekolodzy zalecają brać np. 3 razy dziennie, bez względu czy coś się dzieje czy nie). A co do magnezu to mi akurat wcześniej na te skurcze pomógł bo faktycznie ustąpiły po kilku dniach przyjmowania. Co do szyjki to ja dodatkowo do dziś mam zaleconą luteinę. Ale i tak się martwię czy się nie skraca. W końcu do terminu jeszcze trochę czasu.
a wizyta u gina dopiero za półtora tygodnia. Ale jak się będzie powtarzała taka sytuacja to na pewno pójdę wcześniej albo na IP podjadę upewnić się czy nie dzieje się nic złego..

Natka no ja biore tez na szyjke lutke i dupka jeszcze. Tak jedz koniecznie na Ip jak sie tak powtorzy zawsze moga dac zastrzyk na te skurcze. Ja takie dostawalam w szpitalu i mnie bardzo szybko pomogly.

Dzięki za radę lucalew :) pojadę w razie czego na pewno bo teraz wiem, że to może aż tyle trwać. Wczoraj dla mnie była to nowość i nie spodziewałam się, że tak to wszystko może wyglądać, myślałam, że po kliku minutach się uspokoi.

Ja po wizycie. Doktorka zapomniala mi wypisac zelazo a cala wizyte debatowalysmy, ze hb tak strasznie spadla. No nic, jutro bede do niej dzwonic wiec pewnie wypisze recepte. Co do cukrow to kazala mierzyc co drugi dzien i powiedziala, ze sie obrazi jak bede mierzyc codziennie ;) Nadal twardo trzyma przy swoim i uwaza, ze nawet te wyskoki po 125 sa super w normie. Powiedziala, ze dziewczyny przychodza do niej z cukrami po 200 i nie moga nad tym w ogole zapanowac i z dieta i insulina. Zmartwily ja tylko te moje obrzeki na nogach. Powiedziala, ze zle to wyglada a jeszcze polowa ciazy przede mna i z nia idace upaly...

Po kolacji 113 wraz z czekoladka ;) Lece spac! Pewnie rano mi wywali na czczo przez te slodkosci ;)

Margo tak czasem bywa zwlaszcza w ciazy - ciagla skleroza heheh ale powiem ze jestem w szoku ze kazala Ci mierzyc co 2 dzien. Moja tez zawsze mnie uspokaja jak mam przekroczenia ale kaze mierzyc codziennie a ginka jest jeszcze bardziej restrykcyjna j chcialaby zebym jeszcze mierzyla przed posilkami i w nocy co czasem robie zeby juz nie gadala.
Na opuchlizne to u mnie dziala tylko nogi do gory i wieczorem jak biore prysznic to zawsze zimne masaze na nogi robie. No i ja spie z nogami na poduszcze juz od kilku lat bo w upaly zdarzalo sie ze mi nogi puchly i tak juz zostalo. Cisnienie sobie mierz codziennie.

reklama
Margo ach to ciążowe zapominalstwo ;) ale pewnie i tak dostaniesz receptę jak dzisiaj zadzwonisz.
co do nóg to też mi się problemy zaczęły odkąd odstawiłam acard. Ale nie do tego stopnia jak u Ciebie. Spróbuj może jakieś zimne okłady i tak jak lucalew pisze-nogi w górze to podstawa, zwłaszcza w nocy :)

Do góry