reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Dzisiaj zanotowałam swój rekord 145 po 1 h :-( nie za bardzo wiem jakie normy ma moja poradnia bo szczerze mowiac nie spytalam sie ale poprzednio zakreslała mi wyniki 129 i 141 wiec wnioskuje ze stosuje norme 120 po 1 h :zawstydzona/y:A co ciekawe ketony w tym samym czasie wysokie!!!:eek: Juz nic nie rozumiem. Na obiad były ziemniaki, które w kilku poprzednich obiadach dawały mi wyniki poniżej 100!! I weź tu bądź mądry i panuj nad tym wszystkim :crazy:
A po USG wiem ze na razie brzuszek jest mniejszy od główki, lekarka kaze sie tym nie niepokoić, bo to w sumie ponoć w normie, i niekoniecznie musi swiadczyc o hipotrofii, kontrola za 3 tyg. czy brzuszek rośnie

reklama
Winoroślinka - moja córcia też ma troche rozjechane te pomiary - wszystko jej rosnie w innym terminie- glowka, brzuszek, nozki:zawstydzona/y: Osobiscie bym wolala, zeby wszystko bylo idealnie, ale moj gin mowi, ze wszystko w granicach normy. Mowie wiec sobie, ze to on sie zna, a nie ja. A co do ziemniakow, to moze Ci podbily cukier bo byly zbyt rozgotowane?

Dzisiaj fundnelam sobie grzeszek, podbilam cukier do 139 po 1h :crazy:, przez tydzien bedzie mnie sumienie gryzlo i nie bede cudowac. Zjadłam 6 delicji po obiedzie, mniam :cool2: Ten wynik to juz po 10 min spacerku, pewnie bez wychodzenia byloby ze 170... No ale wychodzilam :-)

Ja tez biore magnez, bo łydki mnie atakują, ale wiecie co - wyczytalam w necie ze tym skurczom sprzyja cukrzyca ciazowa. I pije filizanke kawy Inki z magnesem, ale ja nie jestem fanka tej kawy. Wole zwykla i wypijam codziennie jedna malutka filizanke z mlekiem. Przed ciaza zlopalam po 4 dziennie :sorry:

Dziewczyny mam te paski do pomiaru ketonów mama mi kupiła choć chyba troche przepłaciła no ale... teraz proszę małą instrukcję kiedy i jak często je mierzycie bo wizyta dopiero pod koniec tyg a zaczeła bym już sobie sprawdzać jak to u mnie wygląda :tak:

Trzeba nasiusiac na te paski i masz dwa kwadraty - oba nie powinny sie zmienic po nawilzeniu. Liczysz do 15 - patrzysz czy zmienil sie bezowy - jesli tak, to porownujesz z opakowaniem - jest tam skala jaki kolor jakiej ilosci ketonow odpowiada. Tak samo z tym zielonym, z tym ze on zmienia sie po 30 sekundach.
Jak nic nie wykryje - to mnie zalecono sprawdzac tylko rano - przy pierwszej wizycie w toalecie, a jakby cos bylo to co 4 godziny. Ketony sie pojawiaja jak sie za malo je weglowodanow, glukoza gdy poziom we krwi przekracza 200, ale w ciazy ponoc czesto pokazuje sie glukoza w moczu, ale z powodu niskiego progu nerkowego, wiec jakby co - to bez paniki.

Ilona - zrobili Ci niepełna krzywą cukrową, bo pewnie miałaś wczesniej już badany cukier na czczo i wyszedł dobry, prawda? Zrobią Ci pełną krzywą, jeśli wynik będzie zły, ale po co Ci ta przyjemnoć, powodzenia :tak:

Tak to prawda, na poczatku ciazy mialam badania i wyniki wyszły dobrze :-) . Mam nadzieje ze jutro zobacze wyniki w normie.

cześć

Dziewczyny ja Wan normalnie podziwiam. Wy tak mało grzeszycie, a ja aż mi wstyd :cool: Codziennie na coś się skuszę. Po posiłkach cukry mam dobre. Za tydzień wizyta u diabetologa, ale i tak mi nic nie powie jak zwykle. Mam nadzieję, że ta cukrzyca minie po ciąży i będę mogła chociaż więcej sobie zjeść, a nie tak mało.

Carioca dzięki ;-)
Co do grzeszków wyczytałam tu o jakiś sernikowych przypadkach:rofl2: i też ostatnio się skusiłam iiiii cukier 123 a rzuciłam się na niego ehhh

Migotka - ja mam prikaz mierzyć ketony w moczu "ze zbiórki nocnej". Do tej pory nie wstawąłam w nocy, to wystarczyło, że sikałam na pasek rano. Teraz będę musiała jakoś rzeczywiście robic tę zbiórkę, bo jak się dzidź przekręcił głową z dół i stanął mi głową na pęcherzu, to tak ze dwa razy w nocy wstaję :wściekła/y: a w dzień co godzinę, już wszytstkie stacje benzynowe w okolicy mnie znają, że wpadam i lecę do toalety..
jak zrobiłąm imprezę, to paski były jedną z atrakcji.. wszyscy sobie zmierzyli :-D

reklama
ja jutro będę pytać o mierzenie ketonów paskami
narazie lekarz nic mi nie mówił tylko tutaj czytam jak mierzycie

właśnie się zastanawiam o której godzinie muszę jutro wstać żeby się na usg załapać :eek: to jest dla mnie chore na jeden dzień przypada 20 numerków
rejestracja czynna od 8, a ostatnio o 8.10 już się nie załapałam:sorry:

Do góry