reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
Witajcie :))) ja od dwóch dni cukry naczczo powyżej 90 :( a zwykle miałam w okolicach 80. Ale nie jadłam przez te dwa dni swojej kolacji o 21.30.
Wczoraj byłam na kontroli u diabetologa i okazało się, że mój profesor gdzieś wyjechał i go nie ma, więc przepisano mnie do innej pani doktor. I szok! Dziewczyna mniej więcej w moim wieku, wszystko wytłumaczył mi baaardzo dokładnie, podała nazwy aplikacji w tel. z których mogę korzystać do obliczania kaloryczności posiłku. Kazała wszystko liczyć, sprawdzać proporcje białka, węglowodanów i tłuszczy. Kupić wagę kuchenna i wszystko ważyć. Nie odchudzać się, bo to nie czas, ale po ciąży powinnam zrzucić kilka kilo ;) dala nowy glukometr accu-check (no i mogę już wyciskacz krew z palaca;) całą "wyprawke" cukrzycowa dla kobiet w ciąży (ulotki, dzienniczek, mata do przewijania), no i przepisał paski ketonowe, wiec mam już pierwszy pomiar za sobą i ketonow brak :) Do tego u mówiła mnie na za tydzień, zmotywować do trzymania diety, i powiedziała, że. Zostały tylko dwa miesiące, wiec mam powalczyć o wyniki, żeby uniknąć insyliny, bo teraz wg moich, jeśli się nie poprawia to dostane insulinę do obiadu.

Hej dziewczyny,

Werci u mnie to samo - od 3 dni cukry powyżej 90, wcześniej sięgały 87 maksymalnie. W diecie nic zbytnio nie zmieniłam, więc pewnie taki u mnie czas... Dobrze, że jestes zadowolna z nowej diabetolog.

Milego dnia dziewczyny!

No to werci masz zabawę. Tez na początku tak szalałam - pomocna była apka medtronic. Teraz jak poznałam mój organizm raczej jem "na oko" choc po eksperymentach zdarza sie wyskok ;) ale dzieki Wam wiem ze to nie tragedia :)

U mnie dzis na czczo 85 po śniadaniu 105 ... Zaraz rzucam sie na truskawki.

Hejka.
Właśnie testuje chleb upieczony przez tesciowa :) Był bardzo dobry i mam nadzieje ze cukier będzie w normie bo jak tak to się przerzucam na taki :)

A ja dzisiaj na czczo 68 a po śniadaniu 88. Czekam na wyniki po tym chlebie :)

Po 2 kromkach tego chleba a był sycacy i z mąki zytniej i różnymi ziarnami, do tego serek wiejski i warzywa i 102 :))) Na kolacje tez jem :)

Ostatnia edycja:
Kupiłam juz wagę, najwyklejsza ;) a ta aplikacja to fat secret - narazie ja tyło otwarta, ale wygląda, ze ma bardzo bogata bazę produktów. No i zjadłam loda świderka i cukier 160. Czyli zależy z jakiej łodzianie jest lód ;) a dzisiaj taki gorac, że masakra...

Hej,
Czy Wy dzisiaj też tak bez sił jak ja? Ja po prostu nie mogę z tego upału, gorąco, duszno i wszystko razem. Normalnie masakra jakaś!

Sylwia super, że taki wynik po tym chlebie! Jak ja bym zjadła sobie taki właśnie z domowego wypieku...

Werci super, że nowa lekarka tak fajnie wszystko potłumaczyła.

Natka
Ja sie tak czulam wczoraj. Dzis jest nawet niezle, ale w domu mam jakos dziwnie chlodno :p no i w kosciele dzis troche siedzialam, bo mamy impreze od wczoraj w kosciele ;) i tak zimno w nim jest, ze az fajnie pojsc sie schlodzic

reklama
Ja tez wczoraj strasznie zmęczona byłam i nic mi się nie chciało.
Dzisiaj trochę lepiej. Chociaż strasznie napina mi się brzuch ze nawet chodzić nie moge po domu. I co najgorsze chyba ze mam taki napięty brzuch zrobiły mi się rozstępy. A smaruje się codziennie bio oil. I do tej pory nie miałam ani śladu. A teraz takie czerwone i strasznie swedzi. Bałam się ze to może być ta cholestaza czy coś ale miałam badania robione w tym kierunku.

Idę na podwieczorek, nektarynka i jogurt :)

Do góry