reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Hej, ja na czczo 78 dziś, po śniadaniu 95 ;) Ja się stresuje tym poniedziałkiem i szpitalem - nie lubię izb przyjęć, szpitali i tego całego zamieszania.........

reklama
Dziewczyny zazdroszczę wam tych porannych cukrów ;) u mnie nie było nigdy poniżej 80 zazwyczaj mam w granicach 85-90 ale to tez norma wiec chyba nie powinnam sie stresować ... Juz sama nie wiem u mnie 25tc 3d i jakiegoś dołka łapie ... Niby więcej juz za mną ale jeszcze tak duzo czasu do tego bezpiecznego terminu ://

Mam jeszcze pytanie bo nieraz sie spotkałam z opinia ze przy cukrzycy ciaza jest szybciej rozwiązywana. Czy wiecie jak to jest w praktyce?

Margo to ale Ci mąż nocne wojaże wymyślił :) fajnie, że tak miło spędziliście dzień :)

Lucalew to super, że wszystko dobrze po wizycie :)

Ja wczoraj też nieładnie po obiedzie bo aż 145:( grilla robiliśmy ale do tego zjadłam trzy małe młode ziemniaki lekko obsmażone na masełku:(

Anula
ja pytałam o to w środę mojego ginekologa i powiedział, że o ile dziecko nie będzie za szybko przybierać i cukier będę mieć w miarę ok to raczej mam się nie nastawiać na wcześniejsze rozwiązanie. No ake oczywiście wszystko zależy jak to wszystko się potoczy i jak mała będzie przybierać.

Anula
Z tego co wiem to ciaza jest rozwiazywana wczesniej gdy dziecko jest zbyt duze lub sa komplikacje. Przy kontrolowanej cukrzycy rzadziej. Ja mam 20 tyg.i tez mi sie dluzy z cukrami ;) dzis na czczo mialam standardowo91 i nie panikuje :)

Hej dziewczyny,

u mnie kiepska passa trwa od przedwczoraj. O wczorajszych cukrach nie chce mi sie nawet gadac, dzis znow na czczo 93 (wczesniej nie przekraczałam...), teraz po 2 sniadnaiu jajecznicy znow pewnie wywali za 20 minut mierze... Nie wiem czy dzwonic do niej dzis czy poczekac weekend, jak sądzicie ?

Anula - a ktory u Ciebie tydzien?

Edit. No cholera - wczoraj po jajecznicy + 2 kromki + warzywa - 127 ! Dzisiaj takie same sniadanie 93.... wariuje moj organizm jak nic.

Ostatnia edycja:
Anula ja już przy końcówce - nie ma przy cukrzycy wskazań do wcześniejszego rozxwiązania - chyba, że tak jak dziewczyny piszą dziecko jest duże lub są komplikacje. Tak to wszystko dzieje się jak przy ciąży bez cukrzycy - no oprócz tego że ja np. mam już w poniedziałek zgłosić się do szpitala (ale też jeżeli okaże się, że nic się nie dzieje i np. nie będzie miejsc to moga mnie odesłać). I też nie wszystkie dziewczyny są kierowane do szpitala.

Pesq
Tak jak pisze wciaz...ja mam dzien w dzien taki wynik na czczo i ani moja dr ani dr Lucalew nie panikuja z powodu takich wynikow. 127 to tez nie jest tragedia wiec ja osobiscie zaczekalabym do poniedzialku. Moze cos sie ureguluje, ale jesli strasznie sie denerwujesz to dzwon i dopytaj. Nawet jesli dr zwiekszy Ci insuline od dzis to tak czy owak wyniki nie sa zle...mowi Ci to dr Margo :D W kazdym razie nie wiem czy wiesz, ze 2-3 lata temu normy po jedzeniu dla kobiet w ciazy byly do 140 :) i jak dziewczyny mialy po 130 to byly naprawde happy :) Jest tu taki watek na tym forum :)

a ja dziś z kolei cukry niziutkie, aż sił na nic nie mam. Na czczo 73, po śniadaniu identycznie, więc dojadłam owocami i jogurtem - podskoczyło do 90 i spadło więc dojadłam jeszcze czekoladą gorzką trochę. Jakaś taka zamulona przez to wszystko jestem dzisiaj, no dosłownie bez życia :p a tyle planów na dziś miałam czego to nie zrobię w domu ;)

pesq ja też bym zaczekała, zgadzam się z Margo, że te 127 to nie jakaś tragedia, moja diabetolog też mówiła, żeby takim delikatnym przekroczeniem się nie stresować bo to nie 160 :)

reklama
Poczekam, zobaczymy.. Wiem że były do 140 - jak myśicie, czemu obnizyli ?

W ogole to mam pytanie, bo kolezanka z innego forum miala taka sytuacje po obciążeniu - po godzinie miała 7.93 mmol a po dwóch 628 mmol i nie dostała skierowania do diabetologa. Nie znam sie kompletnie na tych mmol bo ja mialam pomiary w mg/dl.. co to za wynik dziwny, on jest ok czy nie ok jak sadzicie?

Do góry