reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Calineczka - najważniejsze, że wszystko jest ok :) u mnie też wymiary większe w stosunku do tygodnia ciąży.

Ja powoli wychodzę z przeziębienia, ale chyba przez ro wszystko trochę się odwodnilam, bo jakoś mało piłam i mam znowu nieprzyjemny smak w ustach, ale już od wczoraj nad tym pracuje ;)

Dziewczyny, czy macie może gdzieś jakieś przykładowe jadlospisy? Chodzi już o gotowe. ja mam tylko z tej strony on której pisalyscie i z jednej fajnej ulotki, która dostałam od dietetyczki. Teraz robie ten z ulotki, ale to jadłospis na 7 dni, a co potem ;) ja z tych co muszą planować, żeby normy wyrobić , bo inaczej jestem mega noezorgqnizwana i nie potrafię planów realizować ;) ale jak mam zaplanowane, to jest ok ::))

Naprawdę sraszna wiadomość o tej dziewczynie, była dokładnie 4 tygodnie terminem przede mną. Cudownie, że z dzieckiem ok, ale tragedia ogromna. No i tak sobie uświadomiłam, że jakby (tfu, tfu) mnie do szpitala zabrali w jakimkolwiek celu, to ja jestem kompletnie nieprzygotowana :(

reklama
Hej Dziewczyny, u mnie dziś cukry w normie. A ja jakaś zmęczona jestem, przeszłam się do piekarni po chleb (też jem taki zbożowy z dużą ilością ziaren i nie mam ketonów w moczu - może to jest jakiś sposób).
Calineczka 2 jednostki to niedużo - napisz jaki cukier rano miałaś :) a waga z tego usg to wiecie jak to jest ( u mnie ostatnio Mała ważyła 2380, teraz po 2 tygodniach 2600 - lekarz mówi, że może wtedy trochę przeszacował....). A ja oczywiście sobie w nocy o tym rozmyślałam, ale teraz jeszcze więcej jem i przybrałam 1 kg, więc niemożliwe, że Mała przybrała tylko 220 g przez 2 tygodnie :/ też przez tą cukrzycę się martwię tymi wymiarami :/ raz że za duża jest, raz że za mała.... ahhhh no ale według siatki centylowej - w normie :)

Wczoraj nie wykupiłam insuliny, dziś lub jutro to zrobię;-)Wiem, że dwie jednostki to niedużo. I dziś też wstałam o 8 zmierzyłam cukier a tu 84. I diabetolog też była zdziwiona, bo powinien on wzrastać, a nie maleć. Ale po śniadaniu zjadłam pół parówki bo nie byłam wcale głodna i pół chleba a tam 121:szok:Nie wiem od czego. Te wymiary, to faktycznie jeden pic na wodę, nie przejmować się tym, wczoraj prześledziłam pół wątku na bocianie o wymiarach płodów. Tylko Franio ma chyba taką tendencję do większego brzuszka niż główka i mogę przez to nie urodzić naturalnie, a bardzo bym chciała. Poza tym tu cukrzyca na tym etapie ciąży nie odgrywa znaczenia przy wymiarach, dopiero później ok. 25-30 tyg, jak dziecko zacznie mieć tkankę tłuszczową. To czemu teraz musimy pościć?

Marguś - mogę napisać przykładowy jadłospis np. z wczoraj.. Bo od wczoraj zmieniłam dietę to znaczy dowaliłam już tyle, że wieczorem jestem spuchnięta z przeżarcia.. A ketony największe dzisiaj od kilku dni... Oj coś ja czuje, że to jest tak jak coś mi próbowała tłumaczyć, że to kwestia niedoboru insuliny a nie jedzenia już teraz wiec pewnie da w poniedziałek insulinę i uda się zwalczyć te ketony! Musi tak być.. Boję się tylko czy one nie szkodzą dzidziusiowi... ale już kilka z Was pisała, że ktoś miał cala ciążę i ok wszystko... Jadłospis z wczoraj (będziecie w szoku co do ilości :p):

1. śniadanie - kanapka 50 gram chleba żyt. + 60 gram indyka + pomidor - cukier 103

2. śniadanie - pasek gorzkiej czekolady + migdały 30 gram + 100 gram pomarańczy - cukier 96

3. śniadanie - 2 kanapki z żytnim 100 gram + szynka + mozzarella 50 gram + pomidor + sałata + 75 gram borówek - cukier 100 (zdziwiona:szok:)

4. śniadanie - 50 gram orzechów nerkowca + 75 gram borówek + 100 gram jog. nat.

-> wszystkie śniadanie co ok 1,5 - 2 h

5. obiad - łosoś 150 gram + placki z mąki zytniej i cukini (2 średnie) + puree z kalafiora z jogurtem i oliwą z oliwek - cukier 103

6. podiweczorek - 2 kanapki z żytnim + indyk + warzywa - cukier 113 (na 3 śniadanie był 100 bo mniejszym jedzeniu)

7. kolacja - 2 jajka sadzone + kromka zytniego + ogórek 103 cukier

W nocy - kanapka z pół bułki białej z 1/2 trójkącika

RANO KETONY CZARNE....

Co do glukometru mmam 2 contour plus moj i znajomej, zawsze jest różnica o 5--7 jak sprawdzam. Calineczka moja mysza też większa niż powinna być o trochę, ale się nie martwię. Ciekawe co u Sylwii...

Edit. Dziewczyny ten chleb ma jakaś nazwę? Jest w jakiejś jednej piekarni? Wiecie ja ostatnio pzeszłam pół miasta za pro body i nie znalazłam.. A tak poza tym.. ALEŻ CZEKAM NA TRUSKAWKI <3

Ostatnia edycja:
Pesq - dziękuję Ci Kochana za inspiracje!!!! Od 3 dni chodzą za mną placki ziemniaczane, no ale nawet nie próbuje ich robić, ale zapomniałam o plackach cukinii!!!

Werci - napisze Ci jak ja je robilam : Starła cukinię, posolilam, postała trochę odlałam wodę + 2 łyżki mąki żytniej + żółtko + troszkę mleka żeby była konsystencja naleśników i na suchą patelnie :) Pyszne były :)

dziś robie kapuśniak z młodej kapusty.. Dam trochę mięsa żeberkowego, zobaczymy jak będzie.

A jakiej mąki żytniej używacie? Bo ja mam chyba melvit - ale mi wywala po niej cukier i ile takich placków jecie? bo zajdłabym z miłą chęcią. Pesq ja mam podobne zestawy do Twoich i nie mam ketonów, a jesz makaron pełnoziarnisty? ryż brązowy? Ziemniaki? (ostatnio dowalam dużo do obiadu, bo mi się tak chce jakiegoś spaghettti - cukier mam później 100-115 ale naprawdę jestem mega najedzona). I jem więcej owoców, też do jogurtu orzechy obowiązkowo, albo pestki (dosypuję też czasami len mielony), jem też owsianki i błonnik z mlekiem. No nie wiem co Ci poradzić, bo u mnie te ketony nigdy się nie pojawiły......

u mnie jest taka piekarnia lokalna - i metodą prób i błędów - wybrałam sobie chleb. Trzeba sprawdzać skład: np. dla mnie może mieć trochę mąki pszennej pełnoziarnistej, ale nie może mieć żadnego karmelu, słodów jęczmiennych itp. (co niektóre paczkowane chlebki mają, raz nawet kupiłam jak bylam u rodziców chleb pełnoziarnisty na wagę w piekarni, który miał w składzie syrop glukozowo-fruktozowy - doczytałam oczywiście w domu, męzowi smakował) :/ Najlepszy z dużą ilością ziaren - siemienia, dyni, słonecznika. Dziewczyny polecały też jakiś chleb z biedronki, pro body i chleb IG chyba z buczka, ale ja nie próbowałam, mi przypasowały dwa ode mnie z tej piekarni.

reklama
Makaron, ryż, ziemniaki jem - wczoraj dalam te placki w ramach weglo. Zjadlam 2 czyli z polowy takiej sredniej cukini. No niestety, mnie moze byc tak jak mowila diabetolog - po prostu niewystarczająco insuliny żeby spalic cukier, spalam tłuszcz wiec pewnie od pn. insulina. Co do mąki to nie wiem bo mam przesypana :(. Ale dobra myśl z owsianką, nie robiłam! A jak robisz?

Ostatnia edycja:
Do góry