reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Margo na poczatku pare razy mierzylam i raz na czczo, ale jak zobaczylam ze wyniki ok to przestalam ;) zreszta nie mialam do tego glowy, za duzo innych obowiazkow, a podjadalam co chwila teraz juz troche mniej, ale i tak moglabym co chwila jesc cos, taki mam apetyt :)

Gosik no wlasnie u mojej to nieplamy tylko takie krostki jakby, troche przypominaly mi syfki jakby, i ona to ma na buzce tylko, glownie policzki i troszke pod szyjka ale slabiej

Calineczka ja pod koniec ciazy jadlam nalesniki z serkiem homo i cukier ok

Sylwia z a insulina od dziecka tez cos slyszalam kiedys, ale bez przesady nie ma co sie nakrecac, bo w koncu by kazda z cukrzyca zaczela o chlebie (razowym) i wodzie zyc ;) a ty sie tym bardziej nie denerwuj, i stres naprawde moze ci wplywac na cukier, mi nerwy strasznie cukier podnosily...

Pesq no to w koncu spokojniejsza :) i tak trzymac :)
Nie przesadzsajmy z tym co niezdrowe, w dzisiejszych czasach malo co jest tak naprawde zdrowym jedzeniem, a jesc cos trzeba :D
Ja parowki normalnie jadlam, wiadomo, kupowalam takie gdzie wiedzialam ze jest troche wiecej miesa niz tych ochlapow i wody :p
a dania nie jadlam, za to probowalam takie zwykle serki homo, np do chleba i tez bylo ok i smacznie :)

reklama
Calineczkaa a ciężkie dni teraz mam.. :( w przyszłym tyg minie rok od straty mojej córeczki i tak jakoś to wszystko wraca do mnie ostatnio...
A co do nalesnikow to ja nie próbowałam jeszcze także nie wiem.

Pesq zgadzam się z margo, parówki chyba wszystkie tutaj jemy:)

Dziewczyny czy ciśnienie 135/70 i puls 52 jest OK?
Właśnie dzisiaj mam problem z mierzenie cukru bo wcale mi krew nie leci. Kluje po 10 razy. Nie miałam jeszcze takiej sytuacji. Nie wiem co się dzieje :(

Sylwia ja takie miałam raz na wizycie u lekarza ale nic mi na ten temat nie powiedzieli że źle czy dobrze :/ więc pewnie może takie być. A z tymi palcami miałam to samo dzisiaj... Tylko z jednego chciało lecieć a wcześniej podziurawilam 5 innych [emoji14]

Sylwia ja tez miewałam takie ciśnienie i nic sie zlego nie dzialo. Dwa razy to bylo u lekarza i nic nie powiedzial. Oj z tymi palcami.. Albo dziurawie se tak mocno,ze siniaki albo nic nie chce leciec!

A co do jedzenia to wlasnie ta dietetyczka mnie troszeczke wkurzyla, bo ja tez wiem co i jak mniej wiecej w temacie zdrowego zywienia, ale niestety - niech sama se zyje o chlebie razowym z gotowanym kurczakiem przez 4 nastepne miesiace jak taka madra.. Ja ją pytam czy moge jesc to, co nie podnosi cukru a ona 'no jesli jest to zdrowe bo parówki czy cos to nie'. Bez przesady.

Dzis moja mama narobila mi dorsza w roznej formie. Ale jakos apetytu nie mam. Nerwy odchodzą i glowa boli az apap wzielam. Dziewczyny a co pijacie oprocz wody (z cytryna/mieta itd.), lekkiej herbatki czarnej i ew. czasem kawy? Coś czy nic?

Pesq
W ciazy czy nie ja zawsze pije wode. Do sniadania i kolacji lekka herbate cytrynowa, ale pewnie jak beda upaly to i z herbaty przerzuce sie na wode.

Calineczka nie pomoge z nalesnikami bo jem raz na rok. Zobacz, sproboj moze z maki zytniej zamiast przennej.

Natka przesylam pozytywne fluidy. No tak to jest niestety z tym jedzeniem nabialu i w ogole jedzeniem. Raz wyniki sa dobre raz gorsze.

Pesq no w sumie dobrze Ci ta dietetyczka odpowiedziala hehehe no nie bedzie przeciez popierac niezdrowego jedzenia :-)
Ja sie przyznaje ze czasem ugryze cukierka czy zjem loda ale nalesnikow nie jadam i nie mam jakos ochoty bo w ogole bardzo rzadko je jem i tak mam tez z innymi rzeczami. Nauczylam sie jesc inaczej bardziej mozna to nazwac z glowa ze wzgledu nie tylko cukrzyce ale tez walke z waga, tarczyca, pco dlatego zamiast wedliny drobiowej codziennie jem jajka ktore wcale nie trzeba jesc tylko 2 tygodniowo bo to bzdura. Jem ryby, czasem tez inne wedliny ale rzeczywiscie te drobiowe sa na 1 miejscu bo najmniej kaloryczne itd. Mozna samemu zrobic sobie wedline. Salatki z kurczakiem grilowanym na sniadanie czy kolacjd, omlety z warzywami no na prawde sporo tego jest. Obiady to tez nie musi byc tradycyjny schabowy. Mozna tyle smacznych a zarazem zdrowych rzeczy przyrzadzic. Juz tu tyle razy przepisy pisalam :-) wystarczy troche checi.
A i ja tez jem parowki moze nie codziennie ale 1 lub 2 razy w tyg i takie zeby tego miesa bylo sporo zamiast chemi, tluszczu i reszty szajsu chociaz nie powiem jest z tym ciezko.

Odnosnie picia to nauczylam sie pic wode niegazowana i pije jej naprawde duzo, kawe 1 lub gora max 2 rozpuszczalne, herbaty owocowe ale teraz juz coraz mniej bo cieplo, a i woda z cytryna i czasem tez z mieta.

Cisnienie ponad 140/90 czesto pojawiajace sie jest sygnalem alarmowym tak mowi moja doktor bo musze mierzyc 2 x dziennie ale w domu mam zawszd w normie tylko przed wizyta mi zawsze skacze ze polozna pyta czy mam nadcisnienie i mnie jeszcze zawsze tym wkurza heheh

Ja zauwazylam ze od kiedy bkore leki na krzepliwosc to nie mam problemow z naklowaniem, bardzo rzadko musze dotknac palca ale duzo ponizej naklocia zeby wyszlo wiecej kropli krwi. Doskonale Was rozumiem bo w I ciazy mialam bardzo duzy problem z kluciem bo nic nie chcialo leciec.

Aaa i odnosnie insuliny naszych dzieci to ona sie wytwarza dopiero w ktorys tam tygodniu ale z tego co pamietam to dziecka insulina dziala tylko na dziecko i tez dlatego mamy pilnowac naszych cukrow bo jak dostaje sie do krwi naszego dziecka za duzo cukru to dziecko musi produkowac wiecej insuliny i wlasnie jak sie rodzi to moze pojawic sie niedocukrzenie u naszego dziecka bo dostawalo sporo cukru a nagle nie ma a insulina zostala wyprodukowana w jego organizmie i obniza poziom jego cukru ktory jest inny niz nasz i dochodzic moze do wlasnie niedocukrzenia. Dlatego z cukrzyca ciazowa musimy rodzic najczęściej w szpitalach o podwyzszonej referencyjnosci bo w takich szpitalach wiedza co w takich przypadkach robic z maluchami. Badaja po porodzie odrazu poziom cukru i wrazie czego podaja glukoze. Mam nadzieje ze w miare zrozumiale to napisalam :-)

Ostatnia edycja:
Dokładnie Luca, ja już od dłuższego czasu staram się jeść zdrowo i właśnie dzięki temu jem różnorodnie, nie nudno i nigdy bym nie wróciła do "starego" odżywiania się. Większym problemem jest chyba to że ciągnie do zakazanego [emoji14] od dwóch lat nie jem słodyczy i nur cukruje nic a odkad mam tą cukrzycę to ledwo umiem się powstrzymać [emoji14]
A co do picia to nic mi do głowy nie przychodzi bo też za bardzo nic nie piłam oprócz wody czy herbaty

Ja w sumie tez staram sie zawsze zdrowo gotowac, ale bez presji i czasem robie np. nalesniki. A dzis jak zrobilam nalesniki dla Julci (z roznymi platkami itp.zeby bylo zdrowiej) to i mnie naszla ochota i to najlepiej na nalesniki z nutella :) no i czesto tez kupuje na biobazarku :)

reklama
zdrowe odzywianie wiadomo, ale tez bez wariacji czasem kazdy ma ochote na cos mniej zdrowego

co do picia to ja na ogol woda herbata i kawa, czasem robilam kako bez cukru to naturalne,ale tego nie za duzo, no i to zalezy jak na kogo mleko dziala, ja moglam, a i pilam sok pomidorowy z woda rozcienczony ;)

Do góry