reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Margo na poczatku pare razy mierzylam i raz na czczo, ale jak zobaczylam ze wyniki ok to przestalam ;) zreszta nie mialam do tego glowy, za duzo innych obowiazkow, a podjadalam co chwila teraz juz troche mniej, ale i tak moglabym co chwila jesc cos, taki mam apetyt :)

Gosik no wlasnie u mojej to nieplamy tylko takie krostki jakby, troche przypominaly mi syfki jakby, i ona to ma na buzce tylko, glownie policzki i troszke pod szyjka ale slabiej

Calineczka ja pod koniec ciazy jadlam nalesniki z serkiem homo i cukier ok

Sylwia z a insulina od dziecka tez cos slyszalam kiedys, ale bez przesady nie ma co sie nakrecac, bo w koncu by kazda z cukrzyca zaczela o chlebie (razowym) i wodzie zyc ;) a ty sie tym bardziej nie denerwuj, i stres naprawde moze ci wplywac na cukier, mi nerwy strasznie cukier podnosily...

Pesq no to w koncu spokojniejsza :) i tak trzymac :)
Nie przesadzsajmy z tym co niezdrowe, w dzisiejszych czasach malo co jest tak naprawde zdrowym jedzeniem, a jesc cos trzeba :D
Ja parowki normalnie jadlam, wiadomo, kupowalam takie gdzie wiedzialam ze jest troche wiecej miesa niz tych ochlapow i wody :p
a dania nie jadlam, za to probowalam takie zwykle serki homo, np do chleba i tez bylo ok i smacznie :)

reklama
Calineczkaa a ciężkie dni teraz mam.. :( w przyszłym tyg minie rok od straty mojej córeczki i tak jakoś to wszystko wraca do mnie ostatnio...
A co do nalesnikow to ja nie próbowałam jeszcze także nie wiem.

Pesq zgadzam się z margo, parówki chyba wszystkie tutaj jemy:)

Dziewczyny czy ciśnienie 135/70 i puls 52 jest OK?
Właśnie dzisiaj mam problem z mierzenie cukru bo wcale mi krew nie leci. Kluje po 10 razy. Nie miałam jeszcze takiej sytuacji. Nie wiem co się dzieje :(

Sylwia ja takie miałam raz na wizycie u lekarza ale nic mi na ten temat nie powiedzieli że źle czy dobrze :/ więc pewnie może takie być. A z tymi palcami miałam to samo dzisiaj... Tylko z jednego chciało lecieć a wcześniej podziurawilam 5 innych [emoji14]

Sylwia ja tez miewałam takie ciśnienie i nic sie zlego nie dzialo. Dwa razy to bylo u lekarza i nic nie powiedzial. Oj z tymi palcami.. Albo dziurawie se tak mocno,ze siniaki albo nic nie chce leciec!

A co do jedzenia to wlasnie ta dietetyczka mnie troszeczke wkurzyla, bo ja tez wiem co i jak mniej wiecej w temacie zdrowego zywienia, ale niestety - niech sama se zyje o chlebie razowym z gotowanym kurczakiem przez 4 nastepne miesiace jak taka madra.. Ja ją pytam czy moge jesc to, co nie podnosi cukru a ona 'no jesli jest to zdrowe bo parówki czy cos to nie'. Bez przesady.

Dzis moja mama narobila mi dorsza w roznej formie. Ale jakos apetytu nie mam. Nerwy odchodzą i glowa boli az apap wzielam. Dziewczyny a co pijacie oprocz wody (z cytryna/mieta itd.), lekkiej herbatki czarnej i ew. czasem kawy? Coś czy nic?

Pesq
W ciazy czy nie ja zawsze pije wode. Do sniadania i kolacji lekka herbate cytrynowa, ale pewnie jak beda upaly to i z herbaty przerzuce sie na wode.

Calineczka nie pomoge z nalesnikami bo jem raz na rok. Zobacz, sproboj moze z maki zytniej zamiast przennej.

Natka przesylam pozytywne fluidy. No tak to jest niestety z tym jedzeniem nabialu i w ogole jedzeniem. Raz wyniki sa dobre raz gorsze.

Pesq no w sumie dobrze Ci ta dietetyczka odpowiedziala hehehe no nie bedzie przeciez popierac niezdrowego jedzenia :-)
Ja sie przyznaje ze czasem ugryze cukierka czy zjem loda ale nalesnikow nie jadam i nie mam jakos ochoty bo w ogole bardzo rzadko je jem i tak mam tez z innymi rzeczami. Nauczylam sie jesc inaczej bardziej mozna to nazwac z glowa ze wzgledu nie tylko cukrzyce ale tez walke z waga, tarczyca, pco dlatego zamiast wedliny drobiowej codziennie jem jajka ktore wcale nie trzeba jesc tylko 2 tygodniowo bo to bzdura. Jem ryby, czasem tez inne wedliny ale rzeczywiscie te drobiowe sa na 1 miejscu bo najmniej kaloryczne itd. Mozna samemu zrobic sobie wedline. Salatki z kurczakiem grilowanym na sniadanie czy kolacjd, omlety z warzywami no na prawde sporo tego jest. Obiady to tez nie musi byc tradycyjny schabowy. Mozna tyle smacznych a zarazem zdrowych rzeczy przyrzadzic. Juz tu tyle razy przepisy pisalam :-) wystarczy troche checi.
A i ja tez jem parowki moze nie codziennie ale 1 lub 2 razy w tyg i takie zeby tego miesa bylo sporo zamiast chemi, tluszczu i reszty szajsu chociaz nie powiem jest z tym ciezko.

Odnosnie picia to nauczylam sie pic wode niegazowana i pije jej naprawde duzo, kawe 1 lub gora max 2 rozpuszczalne, herbaty owocowe ale teraz juz coraz mniej bo cieplo, a i woda z cytryna i czasem tez z mieta.

Cisnienie ponad 140/90 czesto pojawiajace sie jest sygnalem alarmowym tak mowi moja doktor bo musze mierzyc 2 x dziennie ale w domu mam zawszd w normie tylko przed wizyta mi zawsze skacze ze polozna pyta czy mam nadcisnienie i mnie jeszcze zawsze tym wkurza heheh

Ja zauwazylam ze od kiedy bkore leki na krzepliwosc to nie mam problemow z naklowaniem, bardzo rzadko musze dotknac palca ale duzo ponizej naklocia zeby wyszlo wiecej kropli krwi. Doskonale Was rozumiem bo w I ciazy mialam bardzo duzy problem z kluciem bo nic nie chcialo leciec.

Aaa i odnosnie insuliny naszych dzieci to ona sie wytwarza dopiero w ktorys tam tygodniu ale z tego co pamietam to dziecka insulina dziala tylko na dziecko i tez dlatego mamy pilnowac naszych cukrow bo jak dostaje sie do krwi naszego dziecka za duzo cukru to dziecko musi produkowac wiecej insuliny i wlasnie jak sie rodzi to moze pojawic sie niedocukrzenie u naszego dziecka bo dostawalo sporo cukru a nagle nie ma a insulina zostala wyprodukowana w jego organizmie i obniza poziom jego cukru ktory jest inny niz nasz i dochodzic moze do wlasnie niedocukrzenia. Dlatego z cukrzyca ciazowa musimy rodzic najczęściej w szpitalach o podwyzszonej referencyjnosci bo w takich szpitalach wiedza co w takich przypadkach robic z maluchami. Badaja po porodzie odrazu poziom cukru i wrazie czego podaja glukoze. Mam nadzieje ze w miare zrozumiale to napisalam :-)

Ostatnia edycja:
Dokładnie Luca, ja już od dłuższego czasu staram się jeść zdrowo i właśnie dzięki temu jem różnorodnie, nie nudno i nigdy bym nie wróciła do "starego" odżywiania się. Większym problemem jest chyba to że ciągnie do zakazanego [emoji14] od dwóch lat nie jem słodyczy i nur cukruje nic a odkad mam tą cukrzycę to ledwo umiem się powstrzymać [emoji14]
A co do picia to nic mi do głowy nie przychodzi bo też za bardzo nic nie piłam oprócz wody czy herbaty

Ja w sumie tez staram sie zawsze zdrowo gotowac, ale bez presji i czasem robie np. nalesniki. A dzis jak zrobilam nalesniki dla Julci (z roznymi platkami itp.zeby bylo zdrowiej) to i mnie naszla ochota i to najlepiej na nalesniki z nutella :) no i czesto tez kupuje na biobazarku :)

reklama
zdrowe odzywianie wiadomo, ale tez bez wariacji czasem kazdy ma ochote na cos mniej zdrowego

co do picia to ja na ogol woda herbata i kawa, czasem robilam kako bez cukru to naturalne,ale tego nie za duzo, no i to zalezy jak na kogo mleko dziala, ja moglam, a i pilam sok pomidorowy z woda rozcienczony ;)

Do góry