reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Verna nic cisza jutro 39tc a tu cisza nie spieszno małej na ten swiat:-)

Sylwia cały czas jej tłumacze i te dobre strony i te zle ze takie dziecko też płacze niby rozumie ale zobaczymy jak bedzie w praktyce. Tylko co jej kupić?

Katagorka mozesz iść spokojnie na to badanie napewno bedzie dobre:-)

reklama
Cornellka
Moze Twoja corka ma jakas ulubiona bajke albo zabawki jakies ktore uwielbia?Mojej znajomej starsza corka lubi bardzo bajke swinka peppa i wszystko co z nia zwiazane :) wiec ona byla zadowolona gdy dostala jakies ubranko,zabawki,kolorowanki z ta peppa.
Moze w ten sposob zrob :)

Ja po sniadaniu 105.

Hej dziewczynki;-)
Byłam na prenatalnych we wtorek, i jest wszystko w porządku z dzidzią. Dzidziulek ma już dość sporawe klejnoty, więc będzie Franio:-)
Wymiary długości ciała miał na 12 tydz, a resztę pomiarów na 13 tydzień, tzn głowkę, brzuszek i coś tam jeszcze. Termin mam na 27.10;-)
Co do cukrów, to najgorzej rano, i nie wiem, czy insuliny na noc nie dostanę. Choć idę na zwolnienie od początku maja, to moze w nocy będę wstawała na jedzonko i zobaczę jak ten cukier rano będzie wyglądać. Dziś zrobiłam mocz i krew i boję się o wyniki;-(
Macie tak, że plecy Was bolą?

Heh ja dziś na czczo miałam 107 nie wiem czemu :/ coś mi się wydaje że przez mojego synka który lubi mi pomagać mierzyć cukier i musiał mieć tłuste rączki z masła... Pierwszy taki wyskok od dawna więc się nie przejmuje, dopiero jak jutro będzie to samo wtedy się zacznę martwić [emoji14]

Ehh ale wam dziewczyny zazdroszczę że nie musicie już mierzyć tego cukru i macie dzieciaczki przy sobie :)
Ja się boję że będzie jak przy moim pierwszym... Alergik jakich mało i to było wtedy z diety ma dietę :/

Calineczka gratuluję synka :)

Ja też nie wiem jak to przyjmie mój dwulatek jak pojawi się drugi bobas... Teraz nawet nie jest świadomy ze jestem w ciąży

Witajcie dziewczyny,

w zeszłym tyg odebrałam wyniki badań glukozy po obciążeniu i w piątek lekarz stwierdził cukrzycę ciążową. Zalecił dietę, wyeliminowanie słodkiego i utrzymywanie glukozy na poziomie mniejszym niż 120 po 2h po posiłku. Chciałabym Was zapytać jak to tak naprawdę jest-powinno się mierzyć godzinę czy dwie po? Bo wszędzie czytam, że różne są opinie i sama już nie wiem gdzie leży prawda.
Dodam, że nie zostałam skierowana do diabetologa, a dostałam glukometr od ginekologa, dietę "układam" sobie sama, na podstawie tego co przeczytałam w internecie i na podstawie wiedzy którą mam ze studiów :) na razie jest w porządku, tzn. odkąd wprowadziłam dietę tylko raz przekroczyłam te 120 po posiłku, ale niewiele. Zastanawia mnie jednak jeszcze jedna sprawa-czy jest jakiś minimalny poziom glukozy jaki powinnam mieć? Lekarz nic o tym nie mówił, a ja nawet nie zapytałam bo jestem zielona w temacie cukrzycy :)
będę wdzięczna za Waszą pomoc :)

Calineczka
Widzisz czyli nasze identyczne zachcianki sie sprawdzily :) Gratuluje synka :)

90Natka
Po posilku mierzymy godzine po skonczonym posilku i nie przekraczamy 120.Na czczo do 90.
Najlepiej zapisz sie sama do diabetologa, tam Ci na pewno duzo pomoga.Skad jestes?i jakie mialas wyniki po obciazeniu?

Dziewczyny jak nazbierac az 6 WW na obiad?Bo tak probuje i wyliczam z tej strony slodkie mamy i sie nie da :)Ani kalorii 600 nie naliczylam ani WW. Dajcie przepis na jakis dobry obiad :)
Ja dzisiaj ogorkowa z chlebem i na drugie kasza peczak, marchewka z groszkiem i filet z kurczaka z pietruszka-korzeniem.
i nadal mi brakuje,diab mowila ze mozna owoca dorzucic jakiegos ale ja prawie do kazdego posilku jem owoce i nie chce przesadzic.

sylwia-89 na czczo miałam 83,7mg/dl; po 1h 109,7mg/dl; a po 2h 151,3mg/dl. Ponoć właśnie ten po 2h nieładny i dlatego niby zalecił mi mierzyć po 2h.
Chciałam się właśnie mimo wszystko zapisać do diabetologa ale na razie nie mam jak bo w rejestracji nikt nie odbiera od poniedziałku a nie mam jak się tam dostać na razie... może popołudniu mi się uda jak mąż wcześniej z pracy wróci.

Natka mysle, że mimo wszystko powinnaś mierzyć po 1 h. Mnie diabetolog kazała zmierzyć dodatkowo po 2h jezeli po 1h wynik bedzie przekraczał 120. Normy takie jak Sylwia napisała. Co do dolnej normy to nie mozna dopuszczać ok 60/70. Zreszta tez przy takim cukrze mozesz sie zle czuc. Chodzi o to żeby cukier utrzymywał sie na w miare stałym poziomie. Pierwszy tydz bedzie tyg prób i błędów. Musisz zobaczyc co tobie pasuje. Co mozesz zjesc co nie. I musisz jesc co 2-3 h i nie dopuszczać do tego zebys była głodna.

90Natka
u mnie tez tylko po 2h nieprawidlowy wynik po obciazeniu,mialam 156. I ja mierze godzine po posilku bo wszedzie mi tak mowili.
A ile mialas np dzisiaj po sniadaniu i obiedzie po 2h?Stosujesz diete czy jesz normalnie?

reklama
Dzięki dziewczyny za rady, będę mierzyć po godzinie w takim razie i zobaczymy jakie będą wyniki. Dotychczas mierzyłam po 2h i wynik różnie, w zależności co jadłam wahał się od 95 do 105, raz tylko 128. staram się trzymać dietę, nie jem słodkiego, nie słodzę herbaty, jem warzywa i owoce, zwłaszcza te o niskim IG. No ale dieta dopiero od soboty więc na razie trochę próbuję jak się cukier po poszczególnych rzeczach zachowuje. no i jem regularnie, co około 3-3,5 godziny.
Co do dzisiaj np. to na czczo miałam 72, 2h po śniadaniu 78. Po obiedzie jeszcze nie mierzyłam bo dopiero jadłam.
generalnie zastanawiałam się właśnie czy rano nie jest za niski, waha się tak od 65-73 mniej więcej. Zresztą wydaje mi się, że odkąd trzymam dietę (a wcześniej jadłam sporo słodkiego) to ruchy małej są jakby słabiej odczuwalne, zwłaszcza wieczorem - zawsze mocno szalała a ostatnio wieczorem praktycznie nic, raczej w ciągu dnia.
Udało mi się załatwić skierowanie do diabetologa z dopiskiem że przyjęcie w trybie pilnym. Mam nadzieję, że uda mi się gdzieś szybko dostać z tym.

Ostatnia edycja:
Do góry