reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Sylwia
Moja dr w ogole nie zleca tego bad jak widzi,ze cukry sa w normie.

A ja zjadlam na sniadanie jedna kromke Pro i jedna kromke chleba, ktorym uraczyl mnie maz. Ma duzo blonnika i weglowodanow, ale malo maki. No i myslalam,ze mi wywali a po tym 2 sniadaniu 99. Ten chleb taki z typu tych gruboziarnistych.

reklama
Moja uważa że powinno się robić to badanie często żeby móc szybko zareagować, a po to się to mierzy żeby wiedzieć jakie są cukry też między posiłkami albo w nocy. W pierwszej ciąży od 30tc też miałam tylko raz to badanie żeby wiedzieć czy miałam cukrzycę wcześniej ale potem już nie musiałam robić.

Jimena
I jak Ci wyszy wyniki w poprzedniej ciazy gdy robilas badania w 30 tyg czy mialas cukrzyce wczesniej?Bo ja jestem w 31 tyg i od miesiaca na diecie i mialam wyniki 4.6. i w sumie nie wiem bo wlasciwie miesiac na diecie mogl by zanizyc wynik.a Ty przez 30 tyg tez bylas na diecie?czy od 30 tyg?

Ja tego sama nie robiłam jak teraz tylko wtedy na miejscu takim aparatem mi pobrała krople krwi jak do glukometru i wyszło że cukry były dobre i dopiero wyszła ta cukrzyca, ale nie pamiętam wyniku. Zresztą ja się zaczęłam ogólnie złe czuć, ciągle zaspana i sama podejrzewałam cukrzycę no i wyszło że jednak jest, a dietę miałam od 30tc, wcześniej nie. A no i wtedy miałam już 10kg na plusie i powiedziała mi że to za dużo [emoji14] do końca ciąży jeszcze z 2kg weszło.

Ostatnia edycja:
Jimena
to hemoglobina wtedy wyszla Ci prawidlowa a cukier zly?

Dziewczyny a Wy chleb wazycie?Np na sniadanie ile zjadacie?Bo ja dzisiaj zjadlam 60g chleba zytniego i kromke IG do tego szynka,maslo,jajecznica z pieczarkami,szczypiorkiem,swiezym koperkiem, pomidor,ogorek,salata.
Po godzinie mialam 91.Czyli chyba za malo weglowodanow w takim razie.ale wiecej bym nie zmiescila na sniadanie.Mam zalecenia zeby przytyv wiec jakos probuje :)

Na obiad zupa+kromka IG i na drugie 2 golabki.Mam nadzieje ze nie przesadze bo golabki sa dosc spore:)
a jak tam u Was?Co dobrego robicie?:)Mozemy sie wymieniac pomyslalmi to lepiej bedzie nam urozmaicac sobie ta diete :)

Sylwia
Jak tak czytam w wiekszosci co Ty jesz to przypomina mi sie moja dieta z I ciazy...pomidor, ogorek, salata albo piers z kurczaka :D Ja dzis mam watrobke z wczoraj a w I nie odwazylabym sie jej zjesc. To samo z salatka jarzynowa. W ogole w tej ciazy wiecej probuje, nawet w malych ilosciach, ale staram sie wszystko. Tzn.wiem,ze Ty wlaczasz rozne pieczywo np.biala bulke czy pierogi czy golabki, ale tak mi sie wydaje restrykcyjnie i z przejeciem jak ja za pierwszym razem :D Teraz wole miec np.nawet te 125, ale mniej ketonow i byc najedzona.

Mi 3 lekarzy powiedzialo,ze w ciagu np.miesiaca hba1c nagle jakos bardzo nie skoczy wiec nie ma sensu ciqgle badac. Ja bym badala najchetniej co tydzien :D i dziwi mnie, ze przy takim powiklaniu jal cukrzyca ciazowa wciaz jest tyle rozbieznosci jesli chodzi o opinie lekarske. Czy to dot.badan, wysokosci cukrow czy wlaczania insuliny. To jest dla mnie po prostu zagadka???

Sylwia bo ta hemoglobina pokazuje cukier z ostatnich 100 dni więc wyszło że cukrzyca była dopiero w początkowym stadium i nie jadłam też nic takiego żeby mi miały mocno cukry skakać.
Teraz właśnie odebrałam wyniki nowej hemoglobiny i z 4.6 zmalało na 4.4 :)
Margo nie tylko w sprawie cukrzycy jest taki ciemnogród wśród lekarzy ale też np tarczycy to samo i od roku prowadzę sama siebie a do lekarza tylko po tabletki [emoji14]

Ostatnia edycja:
Ja sprobuje zrobic ta hemoglobine za miesiac.jak bede miala 2 pelne miesiace na diecie. Ja dzisiaj po obiedzie 85.A najadlam sie jak nie wiem :)W swieta po tych samych golabkach, bo teraz je rozmrozilam mialam 109. A dzisiaj zupa+chleb i na drugie 2 golabki i 85.W ogole ile bym nie zjadla od wczoraj to nie przekraczam 100.chyba 95 najwiecej.
A ta dolna granica hemoglobiny to jest 4?czy jak to jest?Mamy nie przekroczyc 5 czy 6?

reklama
Aha. Tak sobie myślę że skoro dopiero mc jestem na diecie czyli do wyniku liczyły mi się 2 mc słodkości bo nie zalowalam sobie. I z wynikiem 4.6 to nie powinnam mieć tej cukrzycy przed ciaza? Bo nie zdążyłam zapytać lekarza :) aż nie mogę się doczekać kolejnego badania :)

Do góry