reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
Dziewczyny.
Wytlumaczcie mi ten fenomen,ze czasem mam cukry wyzsze po 45min niz po 1h. Czy to nie jest tak,ze po 1h powinny byc najwyzsze? Ja wlasnie obczajam to na podstawie salatki jarzynowej. Po 45min mam np.115 a rowno po 1h 100. Mam sie bac? Czy o co choooo??? W I ciazy tez zaobserwowalam takie cuda.

No właśnie ja też to zauważyłam i tak samo myślałam, że po tej godzinie jest właśnie najwyższy cukier no ale nie wiem sama teraz :p Jakby mi paski nie schodziły jak woda to bym potestowała, no ale najwyżej spytam sie diabetolog, chyba że któraś z dziewczyn wie :)

Im dłuższy czas od spożycia posiłku tym cukry są niższe a nie wyzsze:-) dlatego są takie właśnie efekty pewnie po pol godz mogłyby być nawet ponad normę po 2godz juz cukier jest dużo niższy. Oczywiście nie mowie tu o słodyczach które mogą utrzymać się dłużej czy cukrach prostych dlatego je eliminujemy gdyż są "dłużej w organizmie":-)

Aaaa...moze to i racja. W I ciazy mierzylam po 30min.i czasem po owocach mialam 140, ale po 1h zawsze w normie. I moze chodzi o to,ze skoro szybko sie uwalniaja to nie sa jakos bardzo grozne.

Ja i tak nie rozumiem [emoji14] bo przecież węglowodany złożone o niskim ig wolno rosną i utrzymują się głównie na stałym poziomie przez długi czas dlatego nie czujemy szybko głodu a węglowodany proste powodują bardzo szybko wysoki skok cukru i szybko opada... Przynajmniej tak można zinterpretować wykresy cukru i glukozy. Może w czwartek mi to wytłumaczy diabetolog [emoji14]

Ja dzisiaj zjadlam rosol z makaronem, na drugie udko z indyka niecałe 100g, kasze pęczak- pierwszy raz jadłam, i surówke z pekinskiej, marchewki, pomidora, ogorka z sosem. I po godz 82. Przecież jakieś weglowodany miałam w tym.kasza, makaron, marchew.

Ciekawa jestem co mi jutro diabetolog powie. Moze dostane jakaś dobra rozpiske ze wszystkim. albo jakiś jadlospis przykładowy. Bo te z karowej mi nie bardzo.

Maja niski ig i się utrzymują na tym samym poziomie sama masz odpowiedz:-) tylko ze ciągle przyjmowanie cukrów prostych juz nie jest takie dobre wiec dlatego ich nie jemy są w wielu produtkach i cukier wariuje co jest szkodliwe:-)

reklama
Sylwia
Ja z Karowej nie korzystam. Mam swoja rozpiske z zeszlej ciazy, ale wydawalo mi sie,ze tam na Karowej maja szeroki zakres menu :p te posilki podnosza Ci cukry czy o co chodzi? :)

Jimena
Mi sie wydaje,ze w moim przypadku cukry proste wcale nie opadaja jakos szybko. Dopytaj diabetologa, bo ja mam wizyte za miesiac.

Do góry