reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Sylwia
Aaaa to ja napisalam. Tylko,ze to badanie Ci w tej chwili nie pokaze czy mialas cukrzyce przed ciaza, ale pokaze czy cukry masz teraz (ostatnoe 3msc.) w normie.No, ale na pewno masz wiec wydaje mi sie i tak bez sensu zebys robila to badanie. Ja mialam zrobic, ale u mnie jest po 40zl wiec sobie podarowalam i wezme w pt skierowanie od mojej dr i wtedy zrobie. Poza tym robilam to badanie ok 1msc.temu wiec uznaje,ze wystarczy jak zrobie za jakies kolejne 3-4 tyg.

reklama
Margo
Nie ma takiej mozliwosci,ze mialabym miec cukrzyce przed ciaza.Jak juz mowilam badalam sie czesto i nic na to nie wskazywalo :)Po prostu hormony,i taka moja uroda ze teraz to mam.Ale szczerze mam juz tego dosc. Robilam dzisiaj glukoze w lab. i mialam 81 bylo to o godz.7.50.
o godz. 6.30 glukoze mialam z glukometru 83, o godz 7.00 mialam 76 albo 72,nie pamietam. Zwariowac mozna z tym wszystkim.

A ketony wyszly mi 5.00.Nie wiem co to oznacza :( boje sie o dziecko :(Mialyscie tak?Poradzcie cos, bo wizyte mam dopiero w piatek i poniedzialek :((

Ostatnia edycja:
No to ja mialam 150 i mysle,ze po dzisiejszym badaniu nie bede miala mniej. Nie wiem co z tym dziadostwem zrobic. Pogadam z lekarka w pt.

Ja dzis po rybie, kaszy jeczmiennej i kapuscie 89...troche srednio wiec dojem czekoladka :D

Margo
Jesli nie pozbede sie tych ketonow to czeka mnie insulina?niby nie jem zle a skad mi sie to wzielo:(w pt mam ginekologa a w pon diabetologa.Az boje sie co mi powiedza :( Jeszcze sie martwie zeby nie szkodzic dziecku tym, a stres to na pewno szkodzi :(

kolacje jem zawsze o godz.18 a ta ostatnia czyli kanapke z serem zoltym jem o 22. Moze za duza roznica w czasie jest od 18 do 22.Moge sobie wtedy cos zjesc okolo 20np?tylko co?owoc?jakies warzywo czy co?

No to ja dzisiaj zjadlam rosol z makaronem ciemnym, rybe, kasze i surowke z marchewki i mialam 98.
A po serku wiejskim i 1 kromce chleba zytniego 94

Ostatnia edycja:
Dziewczyny jak mi wyszedł czarny pasek od ketonów to tak sie wystraszyłam ze zadszwonilam do ginki i ona kazal mi jechac do szpitala zeby mi pobrali krew i sprawdzili ile tych ketoów jest. Po drodze zjadlam kanapke i pojechalam. Z krwi wyszlo 0. Czyli kanapka zrobila swoje...Na drugi dzien bylam u dietetyczki i ona mowila ze jak tak mam to mam jechac do szpitala na "wypłukiwanie" ketonów. A ze juz sie to nie powtórzyło to nie bylam. Od wtedy mialam insuline. :(

Sylwia
Ja nie mialam insuliny. Insulina jest chyba na cukier a nie na ketony. Poza tym moja lekarka uwaza,ze ketony (w pewnych ilosciach) sa u wiekszosci slodkich mam czyms normalnym. Wyluzuj, bo masz sladowe ilosci. To ja sie bede martwic.

Margo
Musze przestac o tym myslec bo caly dzien w stresie jestem.Masakra jakas.
Na kolacje zjadlam makrele wedzona,1 kromke chleba i troche ogorka.
Mam takiego stresa ze bede miala ze 140-150.

A co w poprzedniej ciazy kazali Ci robic na te ketony?

reklama
Sylwia
Lekarka widziala diete i mowila,ze jest ok. Ketonami sie nie przejmowala, ale zwracala uwage przy kazdym badaniu sikow czy sie nie zwiekszaja. Mowila,ze zbyt duze ilosci sa szkodliwe. Kazala mi jesc bardziej kalorycze posilki na noc i juz nie mierzyc, ale ja mimo to mialam ketony. Poszlam jeszcze na konsultacje do diabetologa i on tylko potwierdzil to co mowi moja doktorka. Ze przy cukrzycy czesto sa ketony...no ale tak jak pisze ona ciagle mi to kontrolowala.
Po tym jedzeniu na pewno bedziesz w normie ;) a przy 140 jeszcze krzywdy dzidzi nie zrobisz :)

Ostatnia edycja:
Do góry