reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

wiadomo ze kazdy lekarz tez inny jest, jeden tak prowadzi pacjentki inni inaczej... Jedni podaja konkretna diete ustalaja posilki, kalorycznosc i kaza wazyc produkty a inni daja troche tak jakby wolna reke i po prostu kotroluja jak trzymaja sie wyniki pomiarow

reklama
Ale powiedzcie kiedy insulina na noc? ile musi być przekroczone na czczo od tych 90 i czy np dwa Czy trzy razy w ciągu trzech tygodni ponad 90 np 91,93 to już powód na insulinę??

Hej dziewczyny. Ja już po pierwszej wizycie u diabetologa, spędziłam w szpitalu ponad 4 godziny. Szkolenie z dietetykiem, badanie, wywiad itd. Dostałam konkretną dietę, przerażają mnie te WW. No i dostałam insulinę na noc, bo cukry na czczo nie spadały mi poniżej 100. Kolejna wizyta na początku marca. Dziś oprócz cukru na czczo cukry idealne, nie przekraczające 120 szok :)

Ale powiedzcie kiedy insulina na noc? ile musi być przekroczone na czczo od tych 90 i czy np dwa Czy trzy razy w ciągu trzech tygodni ponad 90 np 91,93 to już powód na insulinę??
Nie katagorka - jezeli cukier masz powyzej 100 - ja miałam w ciagy 3 tyg cały czasz na 110-117 - i dlatego wprowadzono mi insuline. W poprzedniej ciazy niegdy nie spadł mi ponizej 90 ale tez nie przekroczył 105 i insuliny nie miałam.

Dzis fatalny cukrowo dzien. Nie wiem co sie stalo, na czczo 107 po sniadaniu tyle samo, ale potem pojechałam na zakupy. Wziełam banana. Zjadlam w sklepie ale pół godziny póxniej prawie zemdlałam. Oblał mnie pot masakra jednym słowem mowiąc. Zastanawiałam sie cyz dam rade dojechac do domu. W domu za glukometr - 64??????????? wiec dobiłam 2 pączkami popitymi sokiem z marchwi przecierowym - cukier 94..... odstawiłam insuline bo sie bałam. Poszlismy do znajomych - salatka z makaronem i kurczakiem, 2 kanapki z szynka i serem zółtym ciasto - szrlotka z pierzynką plus kawa z mlekiem - cukier 121????? Ktoś mie moze to logicznie wytlumaczyc?

Katagorka musialabys miec przez dluzszy czas ponad ta norme 90 ale nie 91 czy 93 tylko np 100 czy 110 i wiecej.
Jesli masz takie ladne cukry na czczo to nie powinnas dostac insuliny bo po co? 91 czy 93 to na parwde jest super wynik.

Aylin to wspolczuje takiego spadku. Ja tez czasem tego nie kumam. Po 1 czy 2 kanapkach z chuda wedlina plus warzywo mam np 110 a po obiedzie gdzie zjem i ziemniaki i mieso i warzywa mam np 90. Dlugo bylas w tym sklepie? Mnie dietetyczka powiedziala zeby nosic w torebce takie saszetki z glukoza i jak czuje ze cukier spada to 1ww odrazu wziac albo 2 ww albo cole popic czy sok.
Trzymaj sie i uwazaj na siebie.

Aylin musisz uważać jak czujesz głód gdzieś będąc poza domem lepiej zjeść nawet coś niedozwolonego zeby uniknąć takiej sytuacji moze śniadanie za mało kaloryczne bylo.

Katagorka nie powinnaś cukry są dobre ale co lekarz zadecyduje nie da się przewidzieć

Marietta dobrze ze tylko na noc ja juz się przyzwyczaiłam najgorzej jak gdzieś wychodzę bo muszę brać a nie chce by wszyscy wiedzieli po co maja głupio komentować.

Ja też tego nie rozumiem czasem zjem porządny obiad a cukier 96 a głupia kanapka 180 jak ostatnio:-/

reklama
Pewnie bardzo dużo czynników wpływa na nasz cukier i do końca nie da się przewidzieć jaki będzie wynik. Poza tym organizm może gorzej reagować na coś i dlatego po kanapce wynik może być wyższy. A cukier po obiedzie z mieskiem i warzywami właśnie powinien być dobry bo to głównie białko z mięsa i błonnik z warzyw który dodatkowo cukier obniża :)

Ja później zjadłam niż zwykle ale robiłam mężowi racuchy i nie mogłam się oprzeć... Oprócz jogurtu zjadłam jeszcze 3 racuchy :o i cukier 145 [emoji14] nie tak tragicznie [emoji14] ale za to na czczo 90 :)

Do góry