reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Jeśli dzidzia przybiera prawidłowo to czym się matrwisz? Ja do 24 tyg nic nie przytyłam. Schudłam za to 5 kg. Dopiero potem zaczęłam tyć. Mąż się śmiał ze jak stoję tyłem to nikt by nie powiedział że w ciąży jestem. Fakt ta dieta wykańcza psychicznie bo cały czas trzeba uważać. Ja miałam wrażenie ze cały czas jestem głodna i nie mogę się do końca najeść. Horror! A jak znajdę w druga ciążę pewnie czeka mnie to samo Uhhh... Z tym że teraz już bardziej na luzie podeje bo wiem czego się spodziewać :)

reklama
aneta_ck, ja juz tak mam, ze wiecznie sie martwie nad wyraz. Szczegolnie, ze diabetolog kaze mi teraz spisywac swoj jadlospis zeby kalorycznosc posilkow mi wyliczyc. Tez juz zmeczona tą cukrzycą jestem :( no nic, i tak mam jeszcze nadzieje, ze uda mi sie bez insuliny te pozostale tygodnie wytrzymac.

Aylin, to też nieźle :) ale tak jak wspomniala aneta, ważne, żeby dzieci zdrowo przybierały na wadze.

Dzięki za informację. Nie wiem czemu zawsze mierzyłam 2 godz. po posiłku :). A o której wy jecie ostatni posiłek, bo ja chyba źle to robię, bo kolację zjadam po 20 a potem smacznie zasypiam, bo wtedy mam najlepszy sen. Budzę się co prawda o 1 - 2 w nocy, ale wtedy wstaję jedynie do toalety. Czy powinnam o tej porze też coś małego skubnąć do jedzenia. Wydawałoby się że po całej nocy cukier na czczo powinnam mieć niski a tu zawsze 100 albo powyżej.
Dziś kupiłam sobie taki chlebek ProBody z niskim indeksem glikemicznym i od jutra spróbuję go jeść. Muszę koniecznie wziąć się za porządną dietę. A co do wagi to udało mi się tylko 1 kg. przytyć a leci 25 tc.
Jeszcze jedno małe pytanko, jadłospis sobie same układacie, czy gdzieś mogę sobie zdobyć małą ściągawkę.
A czy poziom cukru może wpływać na ruchliwość mojej kruszynki. Jak mam wyższy to wydaje mi się, że się mniej rusza. Czy macie tak??
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Marietta ja oprocz wytycznych od diabetologa to mialam wizyte u pielegniarki, ktora mi wszystko tlumaczyla i dodatkowo dostalam skierowanie do dietetyka, ktory tez dal mi wytyczne i przykladowe jadlospisy. Najlepiej zapytac diabetologa ile masz miec na kazdy posilek WW czyli wymiennikow weglowodanowych. Stona slodkie mamy jest bardzo fajna, warto poczytac. Posilki komponuje sama i eksperymentuje po jakis mam cukier ok a po ktorych niekoniecznie i niestety trzeba probowac bo po niektorych produktach jednym cukier wzrasta a u innych cukrzykow nie.
Pytanie o ktorej rano wstajesz? Nie moze byc za dluga przerwa miedzy posilkami. Ja ostatni posilek jem ok 23 bo ok 24 chodze spac a wstaje 7-8 i wtedy jem I sniadanie. Wazne jest tez regularne jedzenie i min. 5 posilkow co 2-3 h. Wg mnie powinnas zjesc II kolacje ok 22 np 1 kanapke.

Ja mierze 1h po zjedzonym posilku. W pierwszej ciazy miezylam rowniez o 2-3 w nocy jak bralam insuline. Teraz nie mierze ale sprawdzam ketony rano w moczu specjalnymi paskami.

Dokladnie za wcześnie jesz ostatni posiłek. Ja tez jem cos kolo 22-23 z tym ze mi dobrze o tej porze na cukier wpływają cytrusy. Wuec sobie pozwalam (choc ostatnio zezarlam kolacje pelna z serów plesniowych, bagietki, oliwek, i antipasti popiwszy Warka 0.0) i cukier ok 90....

Ja nam insulinę ale Diabetolog w nocy kazała mierzyć tylko przy zwiększaniu dawki.

Dziękuję za odpowiedź :) Ja od razu trafiłam do przychodni przyszpitalnej do ginekologa diabetologa, który prowadzi moją ciążę. Dostałam od niej jedynie 2 broszurki z produktami, które mogę jeść i przykładowym jadłospisem i to by było na tyle. Dziś na czczo miałam 105 a godz. po śniadanku tylko 110 - pewno tak mało bo zjadłam tylko 2 kromki tego chleba z wędliną. A czy któraś z was używa zamiast cukru słodziku Stevia. Słyszałam, że można go stosować w ciąży.
Pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry